Sekretara terete da je uzeo 11.000 eura

Detalji optužnice protiv Dejana Lukovića iz Bijelog Polja

27628 pregleda 10 komentar(a)
Dejan Luković, Foto: Jadranka Ćetković
Dejan Luković, Foto: Jadranka Ćetković

Sekretar za stambeno-komunalne poslove i saobraćaj u Bijelom Polju Dejan Luković uskoro će se pred tamošnjim Osnovnim sudom odgovarati zbog navodne prevare slovenačkog biznismena Hašina Sijarića.

Protiv ovog opštinskog funkcionera DPS-a, tamošnji osnovni tužilac Denis Zvrko nedavno je podigao optužnicu.

Prema tom tužilačkom aktu, Luković se tereti da je djelo počinio u toku prve polovine 2015. godine u Bijelom Polju...

“U namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist doveo je u zabludu, lažnim prikazivanjem činjenica, oštećenog Sijarić Hašina na način što mu je saopštio da mu može pribaviti potrebnu dokumentaciju za izgradnju objekta na parceli u Ulici Tršova u Bijelom Polju, tražeći da mu se za uzvrat plati iznos od 22.000,00 eura čime ga je naveo da mu u julu 2015. godine, na štetu svoje imovine, preda polovinu dogovorenog novca u iznosu od 11.000,00 eura”, piše u optužnici.

U obrazloženju optužnice, tužilac Zvrko detaljno navodi iskaz optuženog, koji je tokom saslušanja tvrdio da nije počinio djelo koje mu se stavlja na teret i da posao koji obavlja nema nikakve veze sa izdavanjem građevinskih dozvola, niti pravljenjem projekata za izgradnju.

“I pored toga, pristao je i pogledao tu dokumentaciju i rekao mu da mu ne treba niko iz lokalne uprave za to, te da treba da angažuje privatnog projektanta u skladu sa zakonom, jer je on u tom trenutku imao sve što mu treba, pa i urbanističko-tehničke uslove. On ga je uporno pitao da li ima nekog ko bi to mogao da mu završi i u koga ima povjerenje. Preporučio mu je druga Vlada Perišića i firmu ‘Ortoprojekt’ iz Bijelog Polja. Poznato mu je da su se sreli, a o čemu su razgovarali ne zna”, dio je Lukovićeve odbrane...

Navodi se da su radnju predaje novca opisali oštećeni i njegova supruga...

“Radnju dovođenja u zabludu i održavanja u zabludi oštećenog okrivljenog, kao i predaju novca u iznosu od 11.000,00 eura okrivljenom od strane oštećenog opisali su oštećeni koji je saslušan u svojstvu svjedoka i njegova supruga. Činjenica da je postojala komunikacija između okrivljenog i oštećenog putem mobilnih telefona utvrđuje se i iz izvještaja Forenzičkog centra. Iz pribavljenih dokaza proizilazi da su ostvareni svi elementi djela koje se okrivljenom stavlja na teret, iz kojih razloga je podizanje ove optužnice opravdano i na zakonu zasnovano”, navodi se u optužnci.

Sijarić je prijavu protiv šefa bjelopoljskog Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove podnio još prije tri godine - optužujući ga za prevaru i uzimanje mita.

Luković je tada sve demantovao, ističući da je u stvari on prijavio slovenačkog biznismena zbog pokušaja podmićivanja i prijetnji.

Bomba ispod automobila...

Prije dvije godine ispred kuće Sijarićevog tasta Rašida Međedovća, u naselju Loznice kod Bijelog Polja, aktivirana je eksplozivna naprava, kojom prilikom je uništeno više automobila.

Sijarić, čije vozilo je bilo među uništenim, tada je izrazio sumnju da iza bombaškog napada stoji Luković, koji je to demantovao i pred nadležnim organima.

U novembru iste godine za bombaški napad na šest mjeseci zatvora osuđen je tada dvadesetdevetogodišnji Bjelopoljac Batrić Veličković, koji je tokom postupka negirao krivicu.

Nakon izricanja presude, Raif Međedović je “Vijestima” saopštio da su nezadovoljni radom nadležnih organa.

“Pošto tužioci nijesu spojili nalogodavca i izvršioca nismo zadovoljni, ali u drugom postupku ćemo imati valjda mogućnost prava žalbe i dokazivanja da su ostvarili zajednički cilj i dalje neću komentarisati, ali se nadam da ćemo doći do nalogodavca”, kazao je tada Međedović.

Bonus video: