Policija prikupljala podatke od Malagurskog i filmske ekipe

Reditelj je kazao da smatra da je njihovo privođenje "posljednji trzaj odlazećeg režima"

29611 pregleda 232 reakcija 12 komentar(a)
CB Podgorica (ilustracija), Foto: Savo Prelević
CB Podgorica (ilustracija), Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.09.2020. 18:49h

Petočlana filmska ekipa reditelja Borisa Malagurskog je 16. septembra privođena u Centar bezbjednosti Podgorica, a nakon prikupljanja obavještenja, oni su pušteni nakon četvoročasnovnog informativnog razgovora.

"Vijestima" je u policiji rečeno da su tog dana dobili prijavu da neko snima dronom na lokalitetu Duklje, nadomak Podgorice.

"Zbog prikupljanja obavještenja ekipa je pozvana da dođe u CB Podgorica. Tokom uzimanja podataka došlo se do informacije da filmska ekipa nema dozvolu Agencije za civilno vazduhoplovstvo kako bi snimali dronom. Nakon toga obaviješten je nadležni tužilac, koji se izjasnio da u elementima nema djela, koje se goni po službenoj dužnosti. Nakon toga je pozvana i pomoćnica direktora JU "Muzeji i galerije" Podgorica koja se izjasnila da neće podnositi privatnu tužbu protiv ekipe, nakon čega više nije bilo elemenata za njihovo zadržavanje u prostorijama CB Podgorica", saopštili su "Vijestima" u Upravi policije.

Malagurski je tek danas oko 13 časova na svom Tviteru objavio da je privedena njegova ekipa i to za vrijeme prvog dana snimanja dokumentarca "Crna Gora - podijeljena zemlja". Nakon četiri sata je objavio da su pušteni na slobodu i da su nastavili sa snimanjem dokumentarca "Crna Gora - podijeljena zemlja" ne precizirajući kada se boravak u CB Podgorica dogodio.

Reziser, pisac, politički komentator, televizijski voditelj i aktivista, poznat po serijalu dokumentarnih filmova pod naslovom „Težina lanaca“ ispričao je "Vijestima" da je petočlana ekipa privođenja u CB Podgorica i to prvog dana snimanja dokumentarca.

"Moram da kažem da su se u policiji korektno ponašali prema nama, ali moram i da naglasim da su nas neobično dugo držali u prostorijama CB Podgorica. Pitali su nas zašto smo tu, šta snimamo, za koga snimamo i nakon četiri sata su nas pustili", ispričao je Malagurski.

Reditelj je kazao da smatra da je njihovo privođenje "posljednji trzaj odlazećeg režima"...

Filmska ekipa ima u planu da uz blagoslov mitropolita Amfilohija u narednih mjesec snima na nekoliko lokaliteta i manastira širom Crne Gore i Srbije.

"Cilj filma nije priča o Milu Đukanoviću, već o istoriji Crne Gore i o tome kako je postala jedno duboko podijeljeno društvo. Moram da naglasim da sam srećan što je u Crnoj Gori nedavno došlo do mirne smjene vlasti", kazao je Malagurski.

U decembru prošle godine Malagurski je najavio dokumentarac pod nazivom „Crna Gora: Podeljena zemlja“, kao kanadsko-srpski dokumentarni film u pretprodukciji. Plan je bio da se snima u junu, ali je zbog COVID 19 taj posao odložen za septembar.

Bonus video: