Nakon pola godine priveli inspektora po prijavi osumnjičenog za šverc narkotika?

Lekić je ocijenio upitnim to što su inspektori čekali od februara do kraja septembra da procesuiraju Cvijovića i što mu je nakon toliko vremena određen pritvor

26622 pregleda 1 komentar(a)
"Indikativno je da je Cvijović dan ranije realizovao akciju "Gorki": Damir Lekić, Foto: Boris Pejović
"Indikativno je da je Cvijović dan ranije realizovao akciju "Gorki": Damir Lekić, Foto: Boris Pejović

Pljevljak Igor Terzić u februaru je optužio inspektora Ivana Cvijovića da mu je tražio mito, zbog čega je službenik Odsjeka za droge Centra bezbjednosti Podgorica uhapšen 24. septembra, kazao je Vijestima advokat Damir Lekić.

Lisice na ruke stavili su mu pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja, a dugogodišnjem inspektoru sudija za istragu dva dana kasnije odredio je pritvor do 30 dana, kazao je Lekić.

Lekić je ocijenio upitnim to što su inspektori čekali od februara do kraja septembra da procesuiraju Cvijovića i što mu je nakon toliko vremena određen pritvor.

Rekao je da je veoma indikativno da je Cvijović dan prije nego je uhapšen realizovao akciju kodnog naziva "Gorki" u kojoj je privedeno više počinioca teških krivičnih djela.

"A dan kasnije hapse ga kao nekog ko nema veze sa policijom i kao neki kriminalac i to samo na osnovu obavještenja od osobe koja ima kriminogenu prošlost, koja je u pritvoru i ima razloga da daje takve izjave zbog dobijanja određenih privilegija", rekao je Lekić.

On je objasnio da je i Terzić bio pod obradom Cvijovića, tačnije, inspektor je sprovodio akciju tokom koje je Terzić bio na mjerama tajnog nadzora.

"Upravo Ivan Cvijović bio je obrađivač mjera tajnog nadzora i predao je transkripte na osnovu kojih su uhapšena određena lica kojima je Terzić prodavao drogu. Radi se o akciji 'Toranj' u kojoj je Terzić dolijao pravdi i protiv njega je podnijeta krivična prijava kao organizatora kriminalne grupe. Dakle, Cvijović je učestvovao u toj akciji časno i profesionalno i na osnovu njegovih radnji sva lica koja su obrađivana lišena su slobode i nalaze se iza rešetaka", rekao je Lekić.

Lekić je rekao da se Cvijović i Terzić znaju iz Pljevalja:

"Najvjerovatnije je Terzić htio da ostvari određene benefite, zbog čega je i inkriminisao Cvijovića. Međutim, izgubio je iz vida da su kod ovog krivičnog djela i prijavilac i prijavljeni inkriminisani, pa su obojica okrivljeni. Prosto čudi takvo postupanje, jer će i sam da odgovara, ali vjerovatno je nekim radnjama policijskih službenika naveden da da takvo obaviještenje, ne bi li se na neki način prikupili podaci u odnosu na druga lica, uz obećanje da će imati benefit koji u ovom slučaju ne može postojati... Dakle, očigledno se preračunao, jer je sebi nanio više štete nego koristi, što će ga koštati krivičnog postupka i eventualne kazne ako se dokaže osnovanim ovo što je rekao, a u najmanju ruku, imajući u vidu dokaze i čvrsto uvjerenje da Ivan Cvijovića nema bilo kakve veze sa ovom inkriminacijom, odgovaraće za lažno prijavljivanje", rekao je Cvijovićev advokat.

Advokat je istakao da je Cvijović više puta nagrađivan u službi, a poslednji put dva mjeseca prije hapšenja.

"Kolege ga znaju kako jako dobrog i poštenog policajca, koji je iz Pljevalja došao u Podgoricu i časno radio svoj policijski posao u oblasti borbe protiv droge", kazao je Lekić.

Istakao je da posebno zabrinjava to što u spisima predmeta ne postoje dokazi da je Cvijović uzeo mito, već samo obaviještenje prikupljeno od Terzića.

"Koji se trenutno nalazi u pritvoru zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i drugih krivičnih djela i na žalost poklanja mu se vjera i njegov iskaz za tužulaštvo i sud ima veću snagu od odbrane policijskog službenika bez ijedne mrlje u karijeri... Takvo postupanje čudi, a posebno što se tiče ocjene dokaza, jer kad takve izjave, takvih lica, karaktera, stoje jedna naspram druge, po pravilu se prije vjeruje ovlašćenom policijskom službeniku, nego licu koje ima kriminogenu prošlost i nalazi se u pritvoru", rekao je Lekić.

Terzić i Goran Vukčević u maju su, u Kotoru, razoružani i uhapšeni, a policija tvrdi da li je njihovim hapšenjem spriječena likvidacija.

Terzićeva navodna kriminalna grupa razbijena je sredinom septembra dok je on bio uza rešetaka. U akciji "Toranj" tada su uhapšeni Marko Milićević, Nemanja Novaković i Nemanja Odović, koji su, prema tvrdnjama istražitelja, pod vođstvom Terzića dilovali velike količine marihuane iz Crne Gore u Srbiju.

Sumnjiče ih i za uličnu prodaju kokaina.

Bonus video: