Suđenje Ulami: Vještaci ostali kod ranijih nalaza

Vještak se izjasnio da ne može odrediti njihove bliže lokacije. Dodao je da se oštećeni Medin dok se nalazio u reonu Virpazara imao dolazne pozive oko 15 sati sa telefonskog broja sada pokojnog Mijovića

9002 pregleda 2 komentar(a)
Ulama, Foto: Savo Prelević
Ulama, Foto: Savo Prelević

U ponovljenom sudskom procesu okrivljenom Vladimiru Ulami, optuženom za teško ubistvo Nemanje Medina u julu 2016. godine, danas se pred krivičnim vijećem Višeg suda u Podgorici kojim predsjedava sudija Predrag Tabaš, izjašnjavao vještak za telekominikacije Predrag Boljević, koji je ostao pri ranije datom nalazu i mišljenju na suđenju u pethodnom postupku.

Sud je, imajući u vidu ukidno rješenja Apelacionog suda Crne Gore, pitao vještaka o lokacijama na kojima su se nalazili optuženi Ulama i oštećeni Medin prilikom ostvarivanja dvije telefonske komunikacije 08. jula 2016. godine u vremenu 17 sati i 40 minuta i u 17 sati 40 minuta i 58 sekundi. Vještak se izjasnio da ne može odrediti njihove bliže lokacije. Dodao je da se oštećeni Medin dok se nalazio u reonu Virpazara imao dolazne pozive oko 15 sati sa telefonskog broja sada pokojnog Mijovića.

“Ne mogu utvrditi ni sa koje lokacije su bili ti pozivi, jer ti listinzi više ne postoje zato što su uništeni nakon godinu dana, a shodno Zakonu o elektronskoj komunikaciji”, naveo je Boljević.

Vještak za požare Radovan Popović se izjašnjavao o načinu paljenja vozila “reno megan”, i naveo da je do paljenja ovog vozila došlo najvjerovatnije polivanjem benzinom spolja i iznutra sa ciljem potpunog uništenja tragova.

“Obzirom da je vozilo u potpunosti sagorelo, sadašnjim neposrednim pregledom ne bi se moglo utvrditi na koji način je vozilo zapaljeno”, pojasnio je Popović.

Apelcioni sud Crne Gore je ukinuo prvostepenu presudu Višeg suda kojom je Ulama oslobođen zbog krivičnog djela teško ubistvo. Presudom iz marta 2019. godine, Vladimir Ulama i Darko Mijović, oslobođeni su od optužbe da su na podmukao način ubili Nemanju Medina iz Petrovca, 8. jula 2016. godine. Od optužbe je oslobođen i Bogdan Milić, koji je optužen da je pomogao učiniocima ubustva nakon izvršenog djela. Ulama je osuđen na šest mjeseci zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja, odnosno pištolja “glok”, dok je Milić osuđen na osam mjeseci zatvora zbog istog krivičnog djela jer je neovlašćeno držao puške “Baikal” IŽ.

Mijović je u maju 2019. godine ubijen u Njemačkoj, dok je Bogdan Milić ubijen u junu 2019. u Cetinju, dok se nalazio u lokalu "Portun".

Bonus video: