Tomić sa platforme pao na beton

“U nezvaničnom saznanju sam da se nezgoda dogodila oko 8 časova izjutra, a da je do povređivanja Tomić Milutina došlo prilikom pada sa platforme pogonske stanice žičare Savin kuk I”, kazao je Popović

16038 pregleda 54 reakcija 0 komentar(a)
Teško povrijeđen: Tomić, Foto: Facebook
Teško povrijeđen: Tomić, Foto: Facebook

Direktor Turističkog centra Durmitor Milutin Tomić teško je povrijeđen prilikom pada sa platforme pogonske stanice žičare Savin kuk I.

U tom trenutku žičara nije bila u režimu rada niti za goste, niti za zaposlene, kazao je Vijestima direktor Skijališta Crne Gore Miloš Popović.

Prema saznanjima “Vijesti”, Tomić je sa platforme pao na beton i teško je povrijedio glavu i grudni koš.

Nakon povrede hitno je odvezen u pljevaljsku bolnicu, odakle je helikopterom transportovan u podgorički Klinički centar gdje ga je operisao neurohirurg.

“Tomić ima teške povrede glave i grudnog koša. Sinoć je operisan i smješten je na Odjeljenju intenzivne jedinice”, rečeno je juče “Vijestima” nezvanično iz Kliničkog centra u Podgorici.

Iz Uprave policije nezvanično su rekli da su o događaju obavijestili pljevaljsko tužilaštvo.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Pljevljima pojasnili su da su službenicima Odjeljenja bezbjednosti Žabljak naložili da prikupe sva potrebna obavještenja i podatke:

“I da se o događaju obavijesti nadležni inspektor zaštite na radu i da se nakon preduzimanja svih potrebnih radnji i prikupljanja neophodnih obavještenja ista dostave tužilaštvu na ocjenu u cilju donošenja odluke da li u radnjama bilo kog lica ima elemenata bića nekog od krivičnih djela za koja se goni po službenoj dužnosti”, objasnila je portparolka tog tužilaštva, tužiteljka Nataša Bajčeta. Popović je kazao da je zbog prirode posla i prijateljskog odnosa koji ima sa Tomićem, upoznat sa nezgodom 30. septembra “u kojoj je isti nažalost povrijeđen”.

“U nezvaničnom saznanju sam da se nezgoda dogodila oko 8 časova izjutra, a da je do povređivanja Tomić Milutina došlo prilikom pada sa platforme pogonske stanice žičare Savin kuk I”, kazao je Popović.

Rekao je da je u saznanju da je Turistički centar Durmitor nadležnoj inspekciji prijavio povrede na radu i obavijestio policiju, koja je preduzela mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Odgovarajući “Vijestima” kada je posljednji put urađen inspekcijski pregled i nadzor nad ispravnošću žičara skijališta “Savin kuk” I i II i šta je tada utvrđeno, i kada je posljednji put rađen periodični redovni remont žičara i ski-liftova i tehnički pregled žičara i ski-liftova, kazao je da se to radi redovno.

“U dijelu koji se odnosi na remonte i inspekcijske nadzore, pojašnjavam da se, kako u Skijalištima Crne Gore, tako i u tom Društvu, redovni pregledi i remonti žičara vrše na dnevnom, periodičnom i godišnjem nivou u skladu sa važećim pozitivnim propisima i uputstvima. Pred svaku zimsku turističku sezonu se vrši godišnji remont žičara sa detaljnim pregledima svih sklopova instalacija sa većim obimom radova (ukoliko su potrebni) od strane ovlašćenih institucija i privrednih društava, koji predstavljaju zakonski preduslov za dobijanje pozitivnih tehničkih izvještaja o ispravnosti instalacija, odnosno odobrenja za rad”, kazao je on.

U toku je inspekcijski nadzor

Iz PR službe Uprave za inspekcijske poslove, saopšteno je da im je prijava povrede na radu stigla na email 30. septembra 2020. godine, u poslijepodnevnim časovima.

“Inspekcija rada za oblast zaštite i zdravlja na radu je danas izašla na lice mjesta i u toku je inspekcijski nadzor, a o utvrđenom činjeničnom stanju i eventualno preduzetim mjerama obavijestićemo vas po završetku nadzora”, saopšteno je juče Vijestima.

Bonus video: