Optužnica protiv Lipovine i Jovanovića: Odbrana smatra da nema dokaza za utaju poreza i pranja novca

Predsjednik vanraspravnog vijeća sudija Boris Savić je rekao nakon okončanog ročišta, da će sud u zakonskom roku od 15 dana donijeti odluku o optužnici

5087 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

U Višem sudu u Podgorici održana je sjednica vanraspravnog vijeća na kojoj se raspravljalo o opravdanosti i zakonitosti optužnice specijalnog državnog tužilaštva, protiv grupe okrivljenih za stvaranje kriminalne organizacije, utaju poreza u iznosu od 700.000 eura i pranja novca u iznosu od tri miliona eura.

Lidija Vukčević, specijalni tužilac predložila je sudu da se potvrdi optužnica.

Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv kriminalne grupe Sava Lipovine i Ivana Jovanovića, odgovorne da je koristeći poslovne i privredne strukture oprala i utajila višemilionski iznos.

Tužilaštvo je dokumentacije 11 kompanija, preko kojih je ova kriminalna grupa nezakonito poslovala, tužilaštvo je utvrdilo da je oprano 3.000.000 eura i utajeno 700.000 eura poreza.

Advokat Nikola Ivanović, branilac okrivljenog Darka Draškovića, predložio je da sud donese rješenje kojim će se obustaviti postupak jer nema osnovanje sumnje dokaza da je izvršio krivična djela za koja je optužen - utaja poreza, pranje novca i član kriminalne organizacije. Dodao je i da sud treba da tužilaštvu da vrati optužnicu na dopunu.

I ostali branioci su ukazali na nedostatke u optužnici i predložili da se obustavi krivični postupak jer smatraju da nema osnovane sumnje.

Predsjednik vanraspravnog vijeća sudija Boris Savić je rekao nakon okončanog ročišta, da će sud u zakonskom roku od 15 dana donijeti odluku o optužnici.

Optuženi su, osim Lipovine i Jovanovića, Darko Drašković, Dejan Radović, Filip Lalatović, Predrag Raičković, Dragan Burić, Aleksandar Kovačević, Nikola Božović, Ivana Tomašević i Davor Perović, kao i 11 kompanija preko kojih su poslovali.

Bonus video: