NAREDBA O PROŠIRENJU ISTRAGE

Osumnjičeni šef narko-grupe tvrdi da mu je inspektor za droge tražio 2.800 eura za dojavu o pretresu

U spisima Specijalnog državnog tužilaštva i Višeg suda, u koje su “Vijesti” imale uvid, piše da je Cvijović u februaru 2020. godine od Terzića, koji je bio pod mjerama tajnog nadzora, tražio novac - nudeći mu pomoć u istrazi koja se vodi protiv njega

40742 pregleda 79 reakcija 12 komentar(a)
Policija u akciji (arhiva/ilustracija), Foto: Boris Pejović
Policija u akciji (arhiva/ilustracija), Foto: Boris Pejović

Osumnjičeni šef narko-grupe Igor Terzić (34) tvrdi da mu je inspektor za droge podgoričkog Centra bezbjednosti Ivan Cvijović (32) tražio 2.800 eura kako bi mu dan prije pretresa javio da policija kreće kod njega.

To piše u Naredbi o proširenju istrage u kojoj su Cvijović i Terzić okrivljeni za primanje, odnosno davanje mita.

Cvijović je uhapšen 24. septembra. Pljevljak ga je još u februaru optužio da mu je tražio novac.

U spisima Specijalnog državnog tužilaštva i Višeg suda, u koje su “Vijesti” imale uvid, piše da je Cvijović u februaru 2020. godine od Terzića, koji je bio pod mjerama tajnog nadzora, tražio novac - nudeći mu pomoć u istrazi koja se vodi protiv njega.

Navodi se da je tada od njega uzeo 500 eura.

Inspektor je Terziću, stoji u dokumentu, rekao da mu prijeti hapšenje i saopštio mu podatke koje su protiv njega prikupili mjerama tajnog nadzora i obećao:

“... Da će mu dan ranije saopštiti kada policija treba da izvrši pretres, kako bi sklonio telefone, opojnu drogu, oružje i sve drugo iz kuće, kao i članove porodice, a nakon privođenja, da će mu zajedno sa šefom, koji je visokopozicioniran i uticajan čovjek u policiji, pomoći da dobije uslovnu kaznu, jer će ga naučiti da u svojoj izjavi kaže da je četiri zamotuljka kokaina poklonio, a ne prodao Muratoviću ispred jednog lokala u Pljevljima, o čemu postoje dokazi prikupljeni mjerama tajnog nadzora - snimljena fotografija njihovog susreta i snimak njihovog telefonskog razgovora”, piše u tužilačkom spisu koji potpisuje specijalna tužiteljka Stojanka Radović.

Pojašnjeno je i da je među dokazima i kokain oduzet od izvjesnog Muratovića, upakovan u četiri zamotuljka...

Pritvor

Lisice na ruke inspektoru stavili su pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja 24. septembra, a dugogodišnjem policajcu dva dana kasnije sudija za istragu odredio je pritvor do 30 dana.

To je “Vijestima” kazao njegov branilac, advokat Damir Lekić, koji je ocijenio upitnim to što su inspektori čekali od februara do kraja septembra da procesuiraju Cvijovića.

Rekao je i da je veoma indikativno da je Cvijović uhapšen dan nakon što je realizovao akciju kodnog naziva “Gorki” u kojoj je privedeno više počinilaca teških krivičnih djela.

“A dan kasnije hapse ga kao nekog ko nema veze sa policijom i kao neki kriminalac i to samo na osnovu obavještenja od osobe koja ima kriminogenu prošlost, koja je u pritvoru i ima razloga da daje takve izjave zbog dobijanja određenih privilegija”, rekao je Lekić.

On je objasnio da je i Terzić bio pod obradom Cvijovića, tačnije, da je inspektor sprovodio akciju tokom koje je Pljevljak bio na mjerama tajnog nadzora.

“Upravo Ivan Cvijović bio je obrađivač mjera tajnog nadzora i predao je transkripte na osnovu kojih su uhapšena određena lica kojima je Terzić prodavao drogu. Radi se o akciji ‘Toranj’ u kojoj je Terzić dolijao pravdi i protiv njega je podnijeta krivična prijava kao organizatora kriminalne grupe. Dakle, Cvijović je učestvovao u toj akciji časno i profesionalno i na osnovu njegovih radnji sva lica koja su obrađivana lišena su slobode i nalaze se iza rešetaka”, rekao je Lekić.

Najavio je i da će Terzić odgovarati za lažno prijavljivanje, obrazlažući da je Cvijović više puta nagrađivan u službi, a posljednji put dva mjeseca prije hapšenja.

Terzić i Goran Vukčević u maju su, u Kotoru, razoružani i uhapšeni, a policija tvrdi da li je njihovim hapšenjem spriječena likvidacija.

Navodno, bliski su kavačkom kriminalnom klanu.

Terzićeva navodna kriminalna grupa razbijena je sredinom septembra dok je on bio iza rešetaka.

U akciji “Toranj” tada su uhapšeni Marko Milićević, Nemanja Novaković i Nemanja Odović, koji su, prema tvrdnjama istražitelja, pod vođstvom Terzića dilovali velike količine marihuane iz Crne Gore u Srbiju.

Sumnjiče ih i za uličnu prodaju kokaina.

Preporučujemo za Vas