Tužilac utvrđuje ko je Nedoviću slomio vilicu

Policija ispituje da li su ga pretukli cimeri i “kolege” iz kavačkog klana - Milošević, Vukčević i Avdić

23678 pregleda 4 komentar(a)
Istraži zatvor (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Istraži zatvor (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici ispituje ko je i kako pritvoreniku Lazaru Nedoviću slomio vilicu.

“U Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici je povodom navedenog događaja formiran predmet, koji je u fazi izviđaja. U cilju zaštite interesa izviđaja, u ovom trenutku ne možemo dati više podataka”, odgovorila je “Vijestima” portparolka tog tužilaštva, tužiteljka Milica Mandić.

Nije odgovorila da li je Nedović saslušan i je li tužiocu rekao ko mu je i kako nanio povredu, ali ni i da li su u tom predmetu saslušani Mario Milošević, Davor Avdić i Goran Vukčević i kakav je njihov status u tom predmetu. Osumnjičenom za ubistvo Bogdana Milića, sredinom septembra u ćeliji Istražnog zatvora slomljena je vilica.

Policija ispituje da li su ga pretukli cimeri i “kolege” iz kavačkog klana - Milošević, Vukčević i Avdić.

To su “Vijestima” ranije potvrdili iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, naglašavajući da Nedović, nije želio da kaže ko ga je tukao, već je zatvorskim policajcima tvrdio da je pao i sam se povrijedio.

Identične izjave dali su i Milošević, Vukčević i Avdić, ali im nadležni iz UIKS-a nijesu povjerovali.

“Nekoliko mjeseci njih četvorica i još jedan pritvorenik dijelili su sobu. Peti pritvorenik bio je na šetnji kada se dogodio incident, a njih četvorica su dali identične izjave - da je Nedović pao i slomio vilicu. Obaviještena je policija i tužilaštvo koji ispituju slučaj, a mi smo razmjestili Miloševića, Vukčevića i Avdića u druge sobe”, kazali su ranije iz zatvorske uprave.

Kruže razne informacije

Oni nijesu demantovali ni potvrdili informacije “Vijesti” - da su Nedovića cimeri pretukli...

Iz zatvorske uprave kazali su da su razne informacije počele da kruže nakon incidenta, ali da će istinu utvrditi policija i tužilaštvo.

“U izjavama koje su pisali nema toga. Svakako, ono što je do nas - urađeno je. Obaviješteni su nadležni organi, a mi ćemo protiv njih pokrenuti disciplinski postupak”, kazao je sagovornik iz UIKS-a.

On je objasnio da je Nedović zbog teške povrede tada transportovan u Klinički centar u Podgorici.

Nedović je ranije reagujući na tekst objavljen u "Vijestima", kazao da "nema ašto da propjeva".

Ubistvo Milića

Nedovića i Pera Laličića (22) policija i Specijalno državno tužilaštvo sumnjiče da su direktni izvršioci ubistva Milića i ranjavanja Gorana i Dragana Vušurovića i Marka Vujačića.

Optužnicom specijalnog tužioca Saše Čađenovića obuhvaćeni su i Mitar Marković (26), Mošo Paović (19) i Žarko Pejaković (21).

Oni su, prema sumnjama istražitelja, sa drugim zasada neidentifikovanim osobama, tokom 2109. godine postali članovi kriminalne organizacije koju je formirala osoba čiji identitet tužilaštvu još nije poznat.

Marković je prema optužnici, po nalogu šefa kriminalne grupe nabavio pištolje “browing” i “stayer magnicler” i predao ih Nedoviću i Laličiću, kako bi ubili Milića i osobe koje su se sa njim nalazile u društvu.

Tužilaštvo sumnja da ih je član kriminalne grupe, koji je i dalje nepoznat, 11. juna prošle godine obavijestio da se meta nalazi u lokalu “Portun”:

“Nakon toga su, uz prethodno pribavljene maske... i oružjem dobijenim od Marković Mitra... došli Ulicom Baja Pivljanina do UO ‘Portun’, gdje su na terasi istog, okrivljeni Nedović iz pištolja ‘štajer’, a osumnjičeni Laličić iz pištolja “browing”, ispalili više projektila prema oštećenom Milić Bogdanu, nanoseći mu više tjelesnih povreda, usljed kojih je nastupila smrt”, piše u tužilačkim spisima. Navodi se i da su tada više hitaca ispalili prema Draganu Vušuroviću, Goranu Vušuroviću i Marku Vujačiću, “u namjeri da ih liše života”.

Ubijeni Milić nije sjedio za stolom sa trojicom ranjenih Cetinjana.

On je bio na optuženičkoj klupi tokom sudskog procesa za ubistvo Nemanje Medina istovremeno kada su Vladimir Ulama i Darko Mijović oslobođeni optužbi da su ubili tog Petrovčanina.

Milić je oslobođen krivice da im je pomagao u skrivanju nakon zločina.

Mijović je početkom maja prošle godine likvidiran u njemačkom gradu Forst. Oba ubistva dovode se u vezu sa obračunom crnogorskim kriminalnih klanova, jer su Milić i Mijović navodno bili bliski škaljarcima.

Tužilaštvo vjeruje da je Nedovića i ekipu osumnjičenu za ubistvo Milića “angažovao” upravo kavački klan, kome, prema tvrdnjama istražitelja, pripadaju Milošević, Vukčević i Avdić.

Miloševića sumnjiče za ubistva Radomira Đuričkovića i Miodraga Kruščića. Vukčević i Igor Terzić uhapšeni su krajem maja u Kotoru, a policija je tada saopštila da su tom akcijom spriječili likvidaciju.

Avdić je dio nikšićkog ogranka kavačkog kriminalnog klana i u pritvoru je zbog šverca droge.

Bonus video: