Arifoviću će suditi zbog pada helikoptera

Prema navodima optužnice, Arifović je nepropisnim i nepravilnim upravljanjem letom vazduhoplova, doveo u opasnost bezbjednost vazdušnog saobraćaja

6569 pregleda 7 komentar(a)
Uviđaj nakon helikopterske nesreće, Foto: Zoran Đurić
Uviđaj nakon helikopterske nesreće, Foto: Zoran Đurić

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu pukovniku Vojske Crne Gore Namiku Arifoviću, zbog pada helikoptera u blizini Komanskog mosta 10. juna 2016. godine.

Prema navodima optužnice, Arifović je nepropisnim i nepravilnim upravljanjem letom vazduhoplova, doveo u opasnost bezbjednost vazdušnog saobraćaja:

“Tako što je nepropisno upravljao vojnim helikopterom ‘Gazela’ HN-45 M kao pukovnik u ulozi nastavnika letjenja, iako nije bio teoretski i praktično osposobljen za izvršenje zadataka na ovom tipu vazduhoplova, te protivno Planu obuke i usavršavanju pilota na ovom helikopteru njime upravljao bez prethodne završene praktične obuke u vazduhu od 70 sati za predmetnom helikopteru”.

Vještaci sa Saobraćajnog instituta naveli su, u nalazu i mišljenju koji su dostavili Višem sudu, da je uzrok pada vojnog helikoptera nedovoljna obučenost pilota koji su njime upravljali.

Taj propust okarakterisali su kao “propust cjelokupnog sistema u kome se izvodi letjenje vojnih vazduhoplova, najviše iz razloga što ne postoji regulativa koja bi definisala standarde i preporuke”.

Vještaci su istakli i to da iz dostavljene dokumentacije nijesu mogli utvrditi koja su lica učestvovala u organizaciji letačkih operacija i tom prilikom učinila konkretne propuste koji su doveli do toga da let izvršava posada koja nije kompetentna za taj letački zadatak.

Piše da su nesumnjivo zaključkili da je direktan uzrok nastanka helikopterske nezgode zapravo dovođenje helikoptera u režim iz koga letačka posada nije bila u stanju da ga izvede na siguran način u datim uslovima.

Arifović je teško povrijeđen prilikom pada letilice, a kopilot Miroljub Atanasijević lakše.

Bonus video: