Uprava policije da pronađe batinaše maloljetnika

Ovaj slučaj desio se sredinom maja, kada je maloljetnik prisustvovao protestu ispred nikšićkog Centra bezbjednosti povodom lišavanja slobode sveštenih lica, među kojima je bio i episkop Joanikije

15634 pregleda 135 reakcija 25 komentar(a)
Pripadnici UP-a u noći kada je priveden Joanikije na saslušanje, Foto: Luka Zeković
Pripadnici UP-a u noći kada je priveden Joanikije na saslušanje, Foto: Luka Zeković

Kancelarija zaštitnika ljudskih prava i sloboda utvrdila je da su službenici Uprave policije (UP) povrijedili pravo na dostojanstvo i nepovredivost ličnosti maloljetnog Nikšićanina A. C. nečovječnim i ponižavajućim postupanjem.

To je “Vijestima” potvrdio otac maloljetnika Mile Cicmil.

“Ovaj slučaj potvrđuje da ima pravde u Crnoj Gori. Mada ni sama institucija nije imala uvid u zaista stvarno dešavanje, izražavam javnu zahvalanost za konstatovano”, kazao je Cicmil.

Dodao je da se nada da na crnogorskim ulicama neće biti više prolivena kap krvi nijednog djeteta.

Ovaj slučaj desio se sredinom maja, kada je maloljetnik prisustvovao protestu ispred nikšićkog Centra bezbjednosti povodom lišavanja slobode sveštenih lica, među kojima je bio i episkop Joanikije.

Institucija zaštitnika utvrdila je da je on prisustvovao nezakonitom okupljanju i, po sopstvenom priznanju, uzvikivao određene parole, kao i da se nalazio na čelu kolone dijela građana koji su te noći bili na skupu.

U utvrđenim činjenicama stoji da je u jednom trenuku počeo da bježi, ali da je više policajaca krenulo za njim i da ga je tom prilikom neko od njih gurno na kolovoz, udario čizmom u predjelu usana nakon čega je osjetio više udaraca po leđima, da su ga podigli i udarali po glavi. Dalje stoji da je ljekar specijalista iste večeri utvrdio “hiperemiju u predjelu desne strane čela”, ali i da je maloljetnik imao povrede na gornjoj usni i crvenilo u predjelu glave koje nije navedeno u ljekarskom izvještaju.

Kancelarija zaštitnika je dobila nalaz da je maloljetno lice dan kasnije pregledao psihijatar, koji je utvrdio da on ima “povećanu anksioznost, strah, košmarne snove i insomniju” i da je to reakcija na stresno stanje. Zaštitnik zapaža da tokom pregleda postupajući ljekar – hirurg nije konstatovao sve nanesene povrede, niti ih opisao, kako bi se na osnovu zvaničnih ljekarskih izvještaja moglo utvditi o kakvim je tačno povredama riječ.

“Osim navednog, Zaštitnik je uočio da je isti ljekar koji je pregledao policijskog službenika koji je naveo da je zadobio povrede od strane maloljetnog lica XY veoma detaljan u opisu uočenih povreda (lokalno otok i paraptrolno bolna pokretljivost u desnom koljenu, lateralno otok prečnika 1 centimetra), dok u opisima podnosoca pritužbe izostaje detaljan opis povreda u odnosu na faktičko stanje, na šta je takođe ukazano postupajućem tužiocu”, navodi se u nalazi u koje su “Vijesti” imale uvid.

Sa tim u vezi Zaštitnik ukazuje da zdravstveni radnici moraju biti svjesni da njihovi izvještaji predstavljaju osnov za reagovanje nadležnih i pokretanje disciplinskog postupka u slučajevima upotrebe sredstava prinude od strane policije, odnosno prekoračenja ovlašćenja.

Zbog svega navedenog, zamjenica zaštitnika Zdenka Perović dala je više preporuka, od kojih Upravi policije da bez odlaganja preduzmu mjere za identifikaciju i utvrđivanje odgovornosti svih policijskih službenika, a nikšićkoj Opštoj bolnici da u budućim postupanjima tačno i blagovremeno dokumentuje medicinske dokaze koji ukazuju na eventualno zlostavljanje. Cicmil je kazao da je i dijete i cijelu porodicu posebno pogodilo što su od djeteta pokušali da naprave napadača.

“Koliko su spremni da kažu istinu, evo vidjelo se... Međutim, zbog lažne izjave su dijete izložili vođenju postupka i to na osnovu sumnjivog nalaza ljekara”, kazao je on.

Šekarić: Saslušano više lica, pribavljeno mišljenje vještaka

Portparol Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću, državni tužilac Stevo Šekarić, kazao je “Vijestima” da je u toku izviđaj u predmetu formiranom zbog sumnje da su maloljetnom A. C. nanijete lakše tjelesne povrede.

“Do sada je u toku izviđaja saslušano više lica i pribavljen nalaz i mišljenje vještaka medicinske struke. Sijedi saslušanje više lica u svojstvu svjedoka i sporvođenje drugih dokaznih radnji”, kazao je Šekarić.

Bonus video: