Saslušan Andrej Mešerski: "Rekao je da sve izmišlja, ali da je tačno da su mu policajci tražili novac"

Branioci osumnjičenih, advokati Ratko Pantović i Srđa Lješković, kazali su "Vijestima" da je saslušanje Rusa trajalo pet sati

6636 pregleda 1 komentar(a)
Mešerski (lijevo) ispred Višeg tužilaštva, Foto: Ap
Mešerski (lijevo) ispred Višeg tužilaštva, Foto: Ap

Ruski državljanin Andrej Mešerski (54) tvrdio je prije dva dana u Višem tužilaštvu da je pisac krimi-romana, da je u Crnu Goru došao da stvara i da je ljudima pričao laži o njegovim kriminalnim aktivnostima, da vidi kako će reagovati.

Taj pedesetčetvorogodišnjak početkom septembra policiji je prijavio da su mu četvorica muškaraca iz Crne Gore navodno tražili novac kako bi mu napravili falš pasoš, a potom mu zakucali na vrata, predstavili se kao policajci, pokazali mu napravljenu lažnu putnu ispravu i prijetili pištoljem da će ga uhapsiti ako im ne preda još 100.000 eura.

U Višem tužilaštvu saslušan Andrej Mešerski, kom su navodno lažni policajci tražili 100.000 eura.

Branioci osumnjičenih, advokati Ratko Pantović i Srđa Lješković, kazali su "Vijestima" da je saslušanje Rusa trajalo pet sati.

Za to vrijeme on je pred tužiteljkom Dankom Ivanović Đerić tvrdio da osumnjičenima nije tražio falš, već regularnu slovenačku putnu ispravu.

“Dao je izjavu i svoje viđenje svega. Rekao je da je došao u Crnu Goru da piše knjige i da inače piše detektivske romane. Tužiteljki je rekao da je volio da priča laži Crnogorcima, između ostalih i mojim branjenicima, da vidi kako će reagovati. Rekao je i da inače sve izmišlja, ali da je tačno da su mu oni tražili novac. Ponovio je dio izjave date kotorskoj policiji, ali je pred tužiteljkom negirao da je tražio falš pasoš, tvrdeći da je želio regularna dokumenta Slovenije kako bi mogao da putuje i uživa u blagodetima Evrope, jer zbog pandemije koronavirusa to nije mogao sa svojim pasošem, niti se mogao vratiti u Rusiju”, kazao je Lješković.

Advokat je istako da su on i kolega Pantović insistirali tokom saslušanja da Mešerski odgovori na pitanje - da li i taj postupak doživljava kao scenario za knjigu, ali da su uskraćeni za odgovor.

Njegov kolega, advokat Pantović, kazao je da su svjedoka pitali kako je u Crnu Goru unio 33.000 eura, koje je, kako tvrdi, dao njihovim branjenicima.

“I odakle mu, ako je to sve što je imao, da živi u Crnoj Gori 18 mjeseci. Rekao je da su mu Rusi donosili po potrebi, ali da o tome nema nikakvu potvrdu. Rekao je i da ima otvoren račun u jednoj crnogorskoj banci, ali ne i novac na njemu, jer nije želio da mu se zna za novac. Njegov iskaz u suprotnosti je sa dosadašnjim tokom postupka i logikom. I sam je rekao da izmišlja krimi-prče, tvrdeći da je u tim izmišljenim kriminalnim aktivnostima učestvovao, a onda i da je osumnjičene prepoznao po glasu, međutim, kada smo ga pitali ima li dokaz da je osposbljen da na taj način prepoznaje ljude, rekao je da nema”, kazao je Pantović.

Preme tužilačkim spisima Čavić je tog ruskog državljanina sredinom jula upoznao sa Kosovićem, predstavljajući ga kao osobu koja će mu za 20.000 eura pribaviti falsifikovana dokumenta i da im je on dao 23.600 dolara.

Navodno, 20. avgusta su, u njegov stan došli sa pištoljima u ruci, predstavili se kao policajci, pokazali mu pasoš sa njegovom slikom i drugim imenom i prezimenom, govoreći mu da je lažan, da je on ruski terorista, da sve znaju o njemu, da će završiti u zatvoru:

“Nakon čega su mu pretresli stan i iz laptopa uzeli 11.400 dolara i 300 eura, a iz džepa oštećenog 200 eura... Na kraju su mu rekli da će mu, kao policajci, završiti da ne bude krivično gonjen zbog lažnog dokumenta, ukoliko im za to da 100.000 eura”, piše u spisima.

Bonus video: