Optuženi za ubistvo policajca Lekovića: Hasanaji tvrde da nisu krivi

Predstavnik oštećene porodice, Blagoje Leković, brat pokojnog Milutina, pridružio se krivičnom gonjenju protiv optuženih

11390 pregleda 9 komentar(a)
Uviđaj na mjestu gdje je Leković ubijen, Foto: Banjo Simić/Facebook
Uviđaj na mjestu gdje je Leković ubijen, Foto: Banjo Simić/Facebook

Albanski državljanin Ljuan Hasanaj, optužen da je 15. decembra 2019. godine, hicem ispaljenim iz pitolja "CZ", ubio policajca na dužnosti Milutina Lekovića dok se nalazio u policijskom vozilu "dačija daster" u Igalu, izjavio je danas u Višem sudu u Podgorici, da nije kriv.

Prema navodima optužnice, sa Lekovićem se u policijskom autu nalazio kolega Aleksandar Kilibarda, u kojeg je Ljuan Hasanaj uperio pištolj da ga ubije, ali se zaglavio.

On je pred vijećem podgoričkog Višeg suda kojim predsjedava sudija Predrag Tabaš, u obraćanju sudu , dao svoju odbranu uz podršku advokata branioca po službenoj dužnosti i tumača za albanski jezik.

"Nije istina da sam ja ubio policajca Lekovića. Ja nikakve veze nemam sa tim ubistvom. Mi smo žrtve. Ja sam tri puta pogođen mecima u tijelo, a majka jednom. Nas su policajci zaustavili i kontrolisali i ušli smo u auto. Jedan od njih nas je udario pendrekom u glavu, a drugi je izvadio pištolj i uperio ga u moje čelo. Auto je počelo nenormalno da se kreće, udarilo je, bio je sudar i tako se ovo dogodilo. Tako je pištolj opalio metak. Ovo je, mislim, bio nesrećan slučaj", izjavio je Ljuan Hasanaj, optužen da je počinio krivično djelo "teško ubistvo".

U vezi drugog krivičnog djela - optužen je za nedozvoljen prelazak državne granice, on je rekao da je sa optuženim bratom Ljuljzimom i majkom Nurom, iz Albanije u Crnu Goru ušao pored graničnog prelaza, ali da to nije ništa strašno.

U vezi optužbe za napad na službeno lice policajca Kilibardu, okrivljeni je rekao: "Nisam bio naoružan pištoljem "CZ", nisam usmjeravao pištolj u policajca Kilibardu u mjestu Sutorina, niti sam htio da pucam u njega, a nisam pucao ni u Lekovića", tvrdi Ljuan Hasanaj.

Nakon ubistva, njih troje su pobjegli, a nakon nekog vremena stigao ih je policijski kombi i ispriječio im se na putu.

"Pucali su na nas bez upozorenja. Htjeli su da nas se otarase", tvrdi on.

Okrivljeni Ljuljzim Hasanaj, takođe optužen za teško ubistvo, danas je izrazio saučešće porodici Leković, dodajući da oni nemaju veze sa ubistvom.

"Mi smo komšije i nije nikakav problem da se uđe i prošeta kroz Crnu Goru. Ne znam kako smo pešli granicu iz Albanije u Crnu Goru. Ne znam odakle smo krenuli, ni kako se zove mjesto. Htjeli smo da idemo u Hrvatsku. Vozili smo se autobusom i kada nam je stao, kondukter nam je rekao da možemo do granice stići za oko 15 minuta pješice. Pješačili smo skoro sat vremena i zatim nas je zaustavila policija i tražila dokumenta. Tražili smo ih, ali ih nijesmo našli, negdje smo ih bili zagubili, možda dok smo bili na plaži. Kontrolisali su nas i nismo imali nikakvo oružje. Sjeli smo u policijsko auto, ja iza suvozača, a naprijed su bila dva policajca. Suvozač je držao uperen pištolj u nas troje. Dok smo se vozili nisam čuo nikakav pucanj, jer sam spavao. U momentu kada je auto udarilo u betonski zid, ja sam se probudio i pitao sam šta je bilo. Potom smo izašli iz auta iz straha. Za smrt policajca saznao sam u zatvoru ", kazao je Ljuljzim.

Dodao je da su nakon toga otišli taksijem, a zatim pješice.

Sustigao ih je policijski kombi i zapriječio im put i zapucali su bez upozorenja.

"Ljuan je podigao torbu i povikao da ima bombu, ali u njoj je bio samo hljeb. Tada je on pogođen sa dva hica u rucu, majka u čelo sa jednim, a meni je metak okrznuo garderobu. Majka je rekla da su ubili Ljuana. Povezli su me u ambulantu i skinuli mi pantalone kako bi sakrili tragove oštećenja od metaka", tvrdi optuženi.

Dodao je da je imao pritisak od pritvorenika u zatvoru da na sebe preuzme odgovornost za ubistvo.

"Kako mogu da preuzmem ubistvo na sebe, kada nismo ništa uradili. Danas grije sunce, kako mogu da kažem da pada kiša", dodao je on.

Optužena Nura Hasanaj rekla je da nisu krivi za ubistvo policajca.

"Nevini smo optuženi. Sve optužbe protiv nas su neistinite. Tražimo pravdu od pravosudnih organa Crne Gore. Tražimo da nas sud proglasi nevinima. Policija nas je zaustavila u blizini sa hrvatskom granicom i pretresla. Nisu našli ništa ilegalno. Nema policije na svijetu koja bi u svoje policijsko vozilo uvela ljude sa oružjem i bombom. To je najveći dokaz da smo nevini", rekla je optužena.

Ponovila je da je policijsko auto izgubilo kontrolu, da je došlo do sudara i zatim se čuo pucanj.

Tvrdi da kada ih je kasnije sustigao policijski kombi, pucali su u njih sa namjerom da ih ubiju, da nestanu svjedoci, jer su znali da nemaju oružje.

Predstavnik oštećene porodice, Blagoje Leković, brat pokojnog Milutina, pridružio se krivičnom gonjenju protiv optuženih.

Državni tužilac Miloš Šoškić u višem državnom tužilaštvu u Podgorici, podigao je optužnicu protiv albanskih državljana Ljuana Hasanaja, njegovog brata Ljuljzima i majke Nure zbog krivičnog djela "teško ubistvo".

Okrivljeni Ljuan Hasanaj je prema navodima optužnice 15. decembra 2019. godine oko 14,40 časova ubio policajca Lekovića dok je obavljao službenu dužnost.

Okrivljena Nura Hasanaj je za vrijeme vožnje u policijskom autu "dačija daster", pipkala i zapitkivala policajca Lekovića, a Ljuljzim je zapitkivao policajca Aleksandra Kilibardu, kako bi im skrenuli pažnju sa Ljuana, koji je neopaženo izvadio pištolj "CZ" i potom ispalio hitac u glavu Lekoviću, koji je upravljao vozilom.

Suđenje se nastavlja 22. oktobra.

Bonus video: