Martinović osuđen na godinu zatvora: Sramna i politička odluka

"Već sam bio 14 i po mjeseci u zatvoru, tako da sam to odležao. Nije stvar u tome, ja ću ići još toliko u zatvor, samo da dokažem nevinost”, kazao je Martinović

32923 pregleda 40 reakcija 12 komentar(a)
Martinović juče ispred Višeg suda, Foto: Savo Prelević
Martinović juče ispred Višeg suda, Foto: Savo Prelević

Presuda Višeg suda je očekivana, sramna i politička.

To je juče “Vijestima” saopštio novinar Jovo Martinović, nakon što je u ponovljenom postupku oglašen krivim i osuđen na godinu zatvora jer je navodno spojio krijumčare droge.

Istovremeno optužena Branka Stanišić, koja je ranije osuđena na 15 mjeseci zatvora, juče je oslobođena svih optužbi.

Takvu odluku donijelo je vijeće sutkinje Specijalnog odjeljenja Vesne Pean, koje je Martinovića oslobodilo optužbi da je bio član kriminalne organizacije. Nakon izlaska iz zgrade suda Martinović je najavio da će se žaliti na takvu odluku.

“To je klasičan kompromis - da sebi sačuvaju obraz, da sebe pokriju. Ja svakako ne idem u zatvor, ali ostaje mi kaznena evidencija. Kao što sam rekao, presuda je politička, sramna i naravno da ću se žaliti. Već sam bio 14 i po mjeseci u zatvoru, tako da sam to odležao. Nije stvar u tome, ja ću ići još toliko u zatvor, samo da dokažem nevinost”, kazao je Martinović.

Cijela stvar je u tome da sam bio na novinarskom zadatku vezano za produkciju francuske televizije... Oni i ne priznaju da sam novinar. Čak sam priložio papire i snimke da sam bio na novinarskom zadatku, ali to sud nije htio da prihvati kao dokaz, rekli su da je to nebitno. Njih to ne zanima, imaju naređenje, o tome se radi”, kazao je Martinović

Novinar je prvom, ukinutom presudom osuđen na 15 mjeseci robije.

U ponovljenom postupku, kako ističe Martinović, sud je odbio da uzme u obzir sve dokaze koji su njemu išli u prilog, među kojima i najbitniji - da je tog dana bio na novinarskom zadatku.

Ističe da su to potvrdili saslušani svjedoci, među kojima i svjedok saradnik.

“Cijela stvar je u tome da sam bio na novinarskom zadatku vezano za produkciju francuske televizije. Kad sam završio sastanak sa njima, ja sam se odvojio, otišao svojim poslom... Oni su nastavili druge priče i sud sada tvrdi da sam odgovoran za ono čemu nisam prisustvovao i što su potvrdili svjedoci. Oni i ne priznaju da sam novinar. Čak sam priložio papire i snimke da sam bio na novinarskom zadatku, ali to sud nije htio da prihvati kao dokaz, rekli su da je to nebitno. Njih to ne zanima, imaju naređenje, o tome se radi”, kazao je Martinović.

Konstatovao je da je jučerašnja presuda Višeg suda još jedan je od dokaza - da su novinari nezaštićeni.

Podsjetio je da nijedan napad na novinare nije rasvijetljen, baš kao ni ubistvo glavnog i odgovornog urednika “Dana” Duška Jovanovića.

“Niti će biti”, rekao je on.

Martinović je u januaru 2019. godine osuđen na godinu i po zatvora pod optužbom da je, iskorištavajući svoja poznanstva iz novinarske profesije, spojio krijumčare droge, ali je nakon žalbi advokata odbrane Apelacioni sud ukinuo tu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

Ukidajući odluku, sudije Apelacionog suda obrazložili su da je prvostepeni Viši sud izgubio iz vida da je jedina radnja koju je Martinović preuzeo - to što je Jonuza Hadžibetija doveo u vezu sa takođe optuženim Duškom Martinovićem.

“Kada se ima ovo u vidu, nejasni su razlozi suda - kako je to optuženi Jovo M. oglašen krivim i osuđen i za krivično djelo iz člana 401 a stav 2 u vezi st. 1 u vezi stava 6 KZ Crne Gore”, navodi se u obrazloženju sudija Apelacionog suda.

“Crn dan za slobodu medija”

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica, povodom presude Martinoviću na svom tviter nalogu objavila je da je ovo “Crni dan za slobodu medija u Evropi”.

Konstatovali su da je novinar Martinović osuđen bez dokaza.

Da se preispita validnost presude

Iz Društva profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG), protestovali su juče zbog presude Martinoviću, navodeći da očekuju da očekuju da više sudske instance preispitaju validnost odluke zbog činjenice da postoji manjak dokaza za osudu novinara.

“Ovom prilikom podsjećamo na obavezu države da ne vrši pritisak na novinare, kao i da štiti slobodu izražavanja, na šta je nedavno upozorila Evropska komisija u najnovijem izvještaju za Crnu Goru. Dodatno, mnoge međunarodne organizacije su skretale pažnju na ovaj slučaj”, ističe se u saopštenju DPNCG.

DNP: Pravosuđe klizi ka dnu

“Da crnogorsko pravosuđe klizi ka dnu, ne govori samo reizbor predsjednika sudova na više od dva mandata, čime se direktno krši Ustav Crne Gore, već i današnja presuda novinaru Jovu Martinoviću”.

To je saopštila portparolka Demokratske narodne partije (DNP) Jelena Kljajević.

“Podsjećamo da je sloboda medija nešto, za šta se u Crnoj Gori ne smije imati alternativa. A upravo zato Viši sud pod hitno mora prestati sa praksom montiranih procesa, kakve smo imali prilike na svojoj koži mnogi da osjetimo. Podsjećamo cjelokupnu crnogorsku javnost da je Martinović istraživački novinar, te da je Apelacioni sud konstatovao da u njegovom slučaju postoji nedostatak dokaza. Ako uzmemo sve u obzir, preostaje samo da se zapitamo u čijem je interesu da se novinari tamniče, dok se kriminalci slobodno šetaju i maltretiraju građane, pritom sve u društvu najužih članova familije onih, koji bi trebalo da predstavljaju pravdu u Crnoj Gori”, saopštili su iz DNP.

Bonus video: