Rođaci, kumovi, sudije i presude

Obraćanje javnosti Borislava Ćulafića, oca braće Danijela i Davorina - ubijenih u februaru 2014. godine

27754 pregleda 7 komentar(a)
Borislav Ćulafić, Foto: TV Vijesti
Borislav Ćulafić, Foto: TV Vijesti

Borislav Ćulafić, otac ubijene braće Danijela i Davorina, tvrdi da su sudije Apelacionog suda Nevenka Popović i Dragiša Rakočević tek 15. maja 2018. godine "priznali" da su u rođačkoj, odnosno kumovskoj vezi sa porodicom Mašana Čogurića.

Čogurić je optužen za ubistvo braće Ćulafić - prvostepenom presudom podgoričkog Višem suda osuđen je na 13 godina zatvora, da bi u Apelacionom sudu potom kažnjen sa 20 godina robije.

On je na braću Ćulafić pucao 15. februara 2014. godine, u podgoričkom naselju Stari aerodrom.

Borislav Ćulafić tvrdi da je sutkinja Popović saopštila predsjedniku suda Mušiki Dujoviću da je njena snaha u bliskom rodbinskom srodstvu sa optuženim Čogurićem (brat od strica), a da istog dana sudija Rakočević, takođe Dujoviću kazao da su sa porodicom optuženog, njegovi preci u kumovskim odnosima.

"Napisali su... tek 15. maja 2018. godine, (a do tada su ćutali, sudija Apelacionog suda Nevenka Popović i sudija Apelacionog suda Dragiša Rakočević, od dana izvršenja zločina 15. februara 2014.), od kad je njihov rodbinski prijatelj i njihov kum, izvršio zločin, Mašan Čogurić, nad braćom Ćulafić", piše u obraćanju Borislava Ćulafića.

Kazao da je za njega bilo šokantno kada je saznao za te službene dokaze iz spisa predmeta i da su sudije o svojim vezama sa optuženim ćutale sve do maja 2018.

Prijetnje?

Borislav Ćulafić tvrdi da Čogurić nije mogao biti osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina, zbog prijateljsko-kumovskih i "svakolih" veza porodice optuženog sa predstavnicima pravosuđa.

U obraćanju javnosti podsjetio je da je "nastao haos" kada je sudija Ratko Ćupić izrekao "projektovanu" presudu od 20 godina zatvora Mašanu Čoguriću, kada su, kako tvrdi, sestre optuženoga burno reagovale i ispratile iz sudnice sudiju povicima - da je presuda sramotna i da će sudeće vijeće zbog sramnog presuđenja STIĆI KAZNA...

"Da li su time izvršile više krivičnih djela - sa posebno otežavajućim okolnostima da su opasne prijetnje po život i tijelo upućene nosiocu sudske vlasti"...

Zgrada u kojoj su smješteni Vrhovni, Apelacioni i podgorički Viši sud
Zgrada u kojoj su smješteni Vrhovni, Apelacioni i podgorički Viši sudfoto: Savo Prelević

Pita i da li je sudija morao da prijavi prijetnje:

"Da li je skrivanjem-neprijavljivanjem, već u sudnici izrečenih opasnih prijetnji za život i tijelo izvršeno krivično djelo, ugrožavanje sigurnosti opasnim prijetnjama službenom licu pri vršenju službenih radnji ? Da li je izvršio krivično djelo sudija Ratko Ćupić, nakon izricanja presude, skrivanjem opasnih prijetnji ? Da li su opasne prijetnje izrečene u sudnici Apelacionog suda krivično djelo zbog kojih je postupajući sudija Ratko Ćupić po službenoj dužnosti morao obavijestiti policiju, tužilaštvo i svog šefa i kolegu Mušiku Dujovića".

Tvrdi da je o tome tri puta obavijestio Stankovića, zahtijevajući da reaguje po službenoj dužnosti:

"Da li Ivica Stanković već 100 dana krije saznanje o izvršenom krivičnom djelu, da li svjesno time lično čini krivično djelo, da li radi prijateljskih veza ili koruptivnih radnji Stanković ne poziva ni mene u svojstvu svjedoka - očevidca iz sudnice"...

On se pita i da li je sudija Ćupić izvršio krivično djelo, jer nikoga nije obavijestio o prijetnjama.

"Da li krije zbog interesa izvršioca zločina ili interesa prijateljice i kuma izvršioca zločina (kolega i drugova Ćupića), sudije Nevenke Popović i kuma izvršioca zločina sudije Dragiše Rakočevića. Da li i policajci Uprave policije Ceković Miroslav i komandir Alen Škrijelj čine svjesno krivično djelo, već 100 dana kriju izrečene opasne prijetnje sudiji Ćupiću, u sudnici od strane sestara izvršioca zločina".

Borislav Ćulafić rekao je da je verbalni haos nakon izlaska iz sudnice pravio i brat tada osuđenog, dok je on žurio do novinara da im da saopštenje "od kojeg se jedino boje sudije, tužioci, policija, kao i ključni vještaci saradnici grupe za odbranu od odgovornosti izvršioca zločina, dr Nemanja Radojević, policijski službenik balističar Božidar Bakić i dr Stanko Milić".

Službena zabilješka

Ćulafić tvrdi da je nakon istraživanja došao do službenog dokaza o ključnim povicima u zgradi suda - policajac Ceković, prema njegovim riječima, u službenoj zabilješci zapisao je: "Službenu zabilješku sačinjavam povodom dogođaja u sudnici Apelacionog suda... tj. izlaska iz sudnice od strane porodice okrivljenog tačnije brata Dražena Čogurića uz povike: "Bitange... korumpirano sudstvo i slično".

"Da li iko bolje u Crnoj Gori zna da li je sudstvo korumpirano od brata izvršioca zločina - Dražena Čogurića... Čogurić je svjestan je šta uzvikuje, jer zna, da je osnovno ljudsko pravo, pravo na život, svestan je da za ljudski život - jedan, nezamjenjiv... Osudili su mu brata Mašana šest godina zatvora... Za dva života, za dva brata - 12 godina zatvora, e zbog te surove trodecenijske crnogorske stvarnosti i prezira prema žrtvama, Dražen Čogurić je slao u crnogorskoj 'palati pravde' glasno i jasno povike: 'Bitange... Korumpirano sudstvo'".

Uviđaj nakon ubistva braće Ćulafić
Uviđaj nakon ubistva braće Ćulafićfoto: Savo Prelević

Krili zabilješku

Policajac, kako tvrdi Ćulafić, dalje u zabilješci navodi: "Nakon ovog dešavanja, obavili smo razgovor sa sudijom Ćupićem u prostorije Višeg suda koji nam je rekao da nemili događaj neće ići na dalje procesuiranje".

Navedenu zabilješku, policajac Ceković Miroslav i komandir Alen Škrijelj krili su i nijesu je procesuirali po naredbi sudije Ratka Ćupića 42 dana, sve do 30. jula 2020. godine.

Nakon mog alarmiranja vrha Uprave policije, sudstva i tužilaštva... tek 42 dana kasnije "pojavljuje se" u proceduri u CB Podgorica navedena zabilješka

On je rekao da je od podgoričkog Višeg suda tražio kopiju video zapisa iz svih službenih prostorija suda na dan izricanja presude 18. juna 2020. izvršiocu zločina Mašanu Čoguriću i na dan verbalnog haosa u zgradi suda od Dražena Čogurića, ali da su ga obavijetili sljedeće: "Poštovani, povodom Vašeg zahtjeva kojim ste tražili dostavljanje audio video zapisa na CD-u sa kamera postavljenih u Višem sudu u Podgorici, obavještavamo Vas da ovaj sud prema informacijama IT sektora sudskog savjeta koji je nadležan za video nadzor u ovom sudu, nije u posjedu audio video snimka iz unutrašnjosti zgrade Višeg suda na da 18. jun 2020 godine".

Snimci

On je ocijenio da na taj način kriju ili su snimak uništili - da se ne bi moglo utvrditi gdje je i kad sudija Ćupić razgovarao s policijcima i kako je izgledao verbalni haos Dražena Čogurića: "Ali i da se ne bi moglo utvrditi ko je 'uniformisano bezbjedonosno interesantno službeno lice' iz obezbjeđenja suda, koje je Dražena Čogurića ispratilo do izlaznih vrata suda i u kojoj satnici? Isto to lice, u sudnici Apelaconog suda 10. marta 2020. preda mnom u prostoru za rodbinu i publiku, 'domunđavalo' se sa ocem izvršioca zločina. Bez vidljivog imena i prezimena na uniformi, a neki minut kasnije prijetećim tonom za stolom u sudnici saopštio mi: 'Ovo su moje komšije'. O svemu sam pismeno i usmeno obavijestio pomoćnika direktora Uprave policije... Dragana Blagojevića. Uzalud".

Saopštio je i da je predsjednik Apelacionog suda potpisao rješenje da mu se ne dozvoljava dostavljanje audio snimka iz sudnice prilikom izricanja presude:

"Da li ovim činom Mušika Dujović svjesno štiti sestre Čogurića, krije istinu i sprečava pravdu", navodi se u obraćanju javnosti Borislava Ćulafića.

Bonus video: