Ponovo odloženo suđenje ljekarima bjelopoljske bolnice

Roditelji inficiranih beba kažu da imaju razumijevanja da se poslednja suđenja odlažu zbog pandemije korona virusa, ali su ogorčeni mogućnošću da se vještaci ne saslušavaju

2423 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Ukoliko se na sledećem pretresu ne uspostavi video konferencijska veza sa Višim sudom u Beogradu i vještacima Sudsko medicinskog odbora, razmotrićemo mogućnost da suđenje okončamo bez saslušanja vještaka”, kazao je sudija Višeg suda Dragan Mrdak.

On je to rekao u Višem sudu, nakon što je ponovo odloženo suđenje ljekarima bjelopoljske Bolnice, zbog infekcije pet beba, od kojih je jedna preminula u novembru 2014. godine.

Suđenje ponovo odloženo, zbog nemogućnosti uspostavljanja video konferencijske veze sa Višim sudom u Beogradu i vještacima sudsko- medicinskog odbora u Beogradu.

„Viši sud u Beogradu obavijestio je ovaj sud da iz tehničkih razloga nisu u mogućnosti da postupe po zamolnici, za uspostavljanje konreferencijske veze radi saslušanja vještaka Sudsko medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Ranije je predstavnica SMO dr Vesna Popović, obavijestila Viši sud u Bijelom Polju, da zbog situacije izazvane pandemijom korona virusa nisu u mogućnosti da neposredno pristupe suđenju“, kazao je postpajući sudija.

Ljekari Tomislav Jeremić, Zvonko Puletić, Haka Tahirović i Jela Cimbaljević optuženi su za teško djelo protiv zdravlja ljudi.

Sudija Mrdak je najavio mogućnost da se suđenje završi i bez saslušanja ljekara, ukoliko se ponovo ne uspostavi konferencijska veza, tim prije što je SMO već davao dva nalaza i što suđenje traje predugo.

Advokati optuženih Drago Konatar i Nebojša Medojević danas nisu željeli da daju nikakve izjave za medije.

Roditelji inficiranih beba kažu da imaju razumijevanja da se poslednja suđenja odlažu zbog pandemije korona virusa, ali su ogorčeni mogućnošću da se vještaci ne saslušavaju, jer, kako objašnjavaju, kad su čekali šest godina na pravdu, mogu sačekati još par mjeseci.

“ Bez vještaka je nemoguće završiti suđenje, izuzetno je važno i bitno da vještaci dođu. Trajalo je šest godina, nadam se da nas ispoštovati toliko pa makar i mjesec dva odlaganja da dođu vještaci”, kazao je Slaviša Knežević, otac preminule bebe.

Predrag Karišik je rekao da od slobodnih institucija očekuje da se ovaj proces završi uskoro.

“Očekujemo da se završi u samo u jednom mogućem smislu, a to je da ljekari budu opet osuđeni i da pravda zakuca i na vrata onih ljudi koji pripadaju Demokratskoj partiji socijalista”, kazao je Karišik.

Prvostepenom presudom Tomislav Jeremić i Haka Tahirović osuđeni na po sedam mjeseci zatvora, dok su Zvonko Puletić i Jela Cimbaljević osuđeni na po šest mjeseci kućnog pritvora.

Apelacioni sud je tu odluku preinačio i osudio ih na po jednu godinu zatvora, dok je Vrhovni sud naložio ponovno suđenje.

Suđenje se nastavlja 11. novembra.

Bonus video: