KOR: Krivična prijava protiv Predraga Boškovića

"NN članovi organizovane kriminalne grupe, koji se predstavljaju kao vojnici, danima obilaze katune na Sinjajevini, presrijeću stočare i lokalno stanovništvo tjeraju ih sa svojih ognjišta i katuna, a Ministarstvo odbrane je zvanično saopštilo da nijesu tačne informacije koje prenose pojedini mediji da Vojska Crne Gore svakodnevno upozorava stočare da se sklone sa Sinjajevine"

28764 pregleda 1173 reakcija 13 komentar(a)
Bošković, Foto: Boris Pejović
Bošković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.10.2020. 13:56h

Koalicija za održivi razvoj (KOR) podnijela je krivičnu prijavu protiv, kako su saopštili "Predraga Boškovića, odlazećeg ministra odbrane i šefa organizovane kriminalne grupe, i NN lica, članova te kriminalne grupe".

Krivičnu prijavu su podnijeli Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT).

Oni su naveli da su krivičnu prijavu podnijeli "u skladu sa preambulom Ustava Crne Gore da je država odgovorna za čuvanje prirode, zdrave životne sredine i održivog razvoja, čl. 1 Ustava Crne Gore kojim se podvlači da je Crna Gora ekološka država, čl. 78, 155, 03, 303a, 303b, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 310, 322, 323 Krivičnog zakonika".

Poručili su i da su krivičnu prijavu podnijeli "zbog kršenja Ustava Crne Gore, pripremom više krivičnih djela iz oblasti zaštite životne sredine".

"Prema medijskim najavama, Vojska Crne Gore će od 19. oktobra do 23. oktobra, u sklopu vojne vježbe izvesti više artiljerijskih gađanja minobacačima 82mm i 120mm. Prostor na Sinjajevini kao vježbovno-strelišni, određen je u suprotnosti sa ustavnim načelom, strateškim određenjem i propisima države Crne Gore. NN članovi organizovane kriminalne grupe, koji se predstavljaju kao vojnici, danima obilaze katune na Sinjajevini, presrijeću stočare i lokalno stanovništvo tjeraju ih sa svojih ognjišta i katuna, a Ministarstvo odbrane je zvanično saopštilo da "nijesu tačne informacije koje prenose pojedini mediji da Vojska Crne Gore svakodnevno upozorava stočare da se sklone sa Sinjajevine". Tražimo da utvrdite ko su onda lica koja obilaze stočare, jer mi ne vjerujemo da bi naša vojska bila protiv stočara, tjerala ih i uništavala njihove pašnjake, već sumnjamo da su to NN članovi OKG Predraga Boškovića, maskirani u vojnike, zbog čega sumnjamo da možda planiraju i teška krivična djela protiv života i tijela. U suprotnosti sa voljom građana jasno izraženom peticijom, kao i preporukama međunarodnih partnera i činjenice da je Sinjajevina dijelom pod zaštitom UNESCO-a, Predrag Bošković, šef organizovane kriminalne grupe je istrajan u namjeri da naruši prirodni balans najvećeg pašnjaka na Balkanu. Posljedice ovog, bezumnog nauma, imaće i šire posljedice na eko sistem Crne Gore. Naime, Sinjajevina je poznata i po svojim vrhovima na kojima se dugo otapaju snjegovi i obezbjeđuju vodu Tari i Morači i njihovim pritokama predstavljajući izvor zdrave i pitke vode", navodi se u obrazloženju krivične prijave.

Bonus video: