Bulatović: Medenica me je prijetnjama tjerala da podnesem ostavku

Prijava podnijeta i protiv NN osoba u Sudskom savjetu, ali i uredništva portala Aktuelno.me

65271 pregleda 986 reakcija 70 komentar(a)
Bulatović, Foto: Privatna arhiva
Bulatović, Foto: Privatna arhiva

Sudija Osnovnog suda u Kotoru Veljko Bulatović danas popodne podnio je Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, NN osoba u Sudskom savjetu, ali i uredništva portala Aktuelno.me.

Bulatović je „Vijestima” ispričao da je u krivičnu prijavu protiv Vesne Medenice podnio zbog osnovane sumnje da je počinila krivično djelo - prinuda, jer ga je uz prijetnje u njenoj kancelariji tjerala da podnese ostavku na mjesto sudije u Kotoru.

„Sekretarica Vrhovnog suda me je 15. septembra pozvala da dođem kod Medenice na razgovor 17. septembra. Kada sam došao na sastanak, od mene je tražila da do 21. septembra podnesem ostavku, inače će detalji iz pritužbe, koja je protiv mene podnijeta Sekretarijatu Sudskog savjeta, izaći u medije”, ispričao je Bulatović.

U toj pritužbi - formi ljubavnog pisma, kako navodi sudija, nalaze se lažne optužbe osobe, koju ne poznaje, a koja je tvrdila da su bili u intimnoj vezi, te da su se upoznali preko društvenih aplikacija za pronalazak gej partnera.

„Postoje te neke fotografije, koje su klasična fotomontaža, na kojima je moje lice, ali ne i tijelo, već nekog drugog nagog muškarca. Tokom tog sastanka sam pojašnjavao Medenici da to nisam ja, te da imam tetovažu na leđima, što se ne vidi na tim fotografijama. Saopštio sam joj da sve to nije tačno, da prijava nije autorizovana, te tako i nema osnovne preduslove da bude razmtrana pred bilo kojim organom”, ispričao je Bulatović.

Sudija iz Kotora je kazao da se četiri dana kasnije ponovo sreo sa Vesnom Medenicom, a prilikom tog sastanka u kancelariji je bila i predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović-Zvicer.

Bulatović je odbio da podnese ostavku, nakon čega mu je Simović-Zvicer, za koju kaže da je bila korektna, uručila pritužbu.

On je nastavio da radi svoj posao, a potom je 15. oktobra na portalu Aktuelno.me izašao tekst sa detaljima nepotpisane pritužbe, koja je dostavljena Sudskom savjetu.

U tom tekstu piše da je Bulatović prijavljen za nedostojno, nečasno, nemoralno ponašanje, uz brojne lascivne optužbe na račun sudije iz Kotora.

„Prijava je lažna, namontirana i nepotpisana. Pošto sam odbio da postupim po prinudnom zahtjevu Medenice, ona je svoju prijetnju i ostvarila tako što je sa NN licem ili više njih iz Sudskog savjeta tu montiranu prijavu dostavila portalu njenog kuma Zorana-Ćoća Bećirovića. Na taj način oni krše i prezumpciju nevinosti, ne ostavljajući prostora da nadležni organi ispitaju navode prijave, a sve sa ciljem da se stvori atmosfera nepovjerenja, netrpeljivosti i animoziteta prema sudijskoj funkciji i meni kao oštećenom”, naveo je Bulatović.

On smatra, kako je ispričao „Vijestima”, da se ovo sve dešava zbog jedne odluke koju je donio 21. avgusta ove godine, gdje je u pitanju jedna osoba iz javnog života, čiji identitet nije želio da otkrije.

„Nakon te odluke predsjednik Osnovnog suda u Kotoru Branko Vučković mi je zaprijetio: ‘Čudo ćete naći zbog ovoga’. I dvadesetak dana prije donošenja odluke se više puta raspitivao kod mene kakvu ću odluku da donesem u tom predmetu. Očigledno su Vučković i Medenica bili nezadovoljni mojom odlukom, jer nijesam dozvolio da imaju uticaja na mene, kao što to rade. Mogu da im poručim da se ne plašim, ni Vučkovića ni Medenice”, istakao je Bulatović.

Predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović-Zvicer kazala je večeras „Vijestima” da je dobro što je sudija Bulatović podnio krivičnu prijavu SDT-u, kako bi se utvrdilo kako je pritužba dostavljena Sekretarijatu SS dospjela u medije.

„Tačno je da sam 17. septembra bila na sastanku, gdje sam uručila sudiji Bulatoviću pritužbu u namjeri da se upozna sa detaljima. U međuvremenu je Sudski savjet pokrenuo postupak pred Komisijom za Etički kodeks sudija, koja se bavi detaljima, kako bi donijeli mišljenje. Osoba sa inicijalima, koja je dostavila pritužbu, u jednom dijelu prijeti da će detalje dostaviti medijima. Zbog toga smo podnosioca pritužbe obavijestili o preduzetim koracima Sudskog savjeta, ali se to obavještenje sa adrese koja je navedena u pritužbi vratilo nedostavljeno”, kazala je Simović-Zvicer.

Ona je naglasila da bi izviđaj SDT-a mogao da pomogne Sudskom savjetu kako bi se došlo do istine kako je pritužba, koja se zavodi kao službena tajna, stigla do portala Aktuelno.me.

„Vijesti” su večeras pokušale da dobiju Medenicu i Branka Vučkovića, ali se nijesu javljali na telefon.

Bonus video: