"Ne postoji dokaz da su Mrvaljević, Vujić, Vico, Žmukić i Riznić članovi kriminalne organizacije"

SDT je Mrvaljevića označilo kao šefa te kriminalne organizacije koja je, navodno, planirala izvršenje više teških krivičnih djela

9856 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Nijedan dokaz ne postoji da su Zoran Mrvaljević, Krsto Vujić, Slobodan Vico, Jovan Žmukić i Jovo Riznić članovi kriminalne organizacije koja je navodno planirala likvidaciju Novljanina Nemanje Zurovca.

To su tokom rasprave o potvrđivanju optužnice kazali branioci svih optuženih, navodeći da se optužnica ne može bazirati samo na iskazu svjedoka saradnika Milana Kankaraša.

SDT je Mrvaljevića označilo kao šefa te kriminalne organizacije koja je, navodno, planirala izvršenje više teških krivičnih djela.

Jedan od njegovih branilaca, advokatica Milica Saveljić, tražila je od vijeća sudije Borisa Savića, da obustave postupak u odnosu na njenog branjenika.

"SDT je naredbom od 1. oktobra 2020. godine (slučajno istog dana kada su podigli ovu optužnicu) obustavilo postupak protiv Mrvaljevića za drugo krivično djelo, zbog toga što se neko ne može oglasiti krivim samo na osnovu iskaza svjedoka saradnika... Međutim i ostala krivična djela koja im se stavljaju na teret - stvaranje kriminalne organizacije i ubistvo putem podstrekavanja, svode se na isti dokaz - iskaz svjedoka saradnika Milana Kankaraša, koji je kontradiktoran sam po sebi", rekla je ona.

Advokatica Saveljić, ali i njene kolege Ognjen Radić, Danilo Mićović i Srđan Lješković, istakli su da su mjere tajnog nadzora koje egzistiraju u tom predmetu, nezakonite.

Obrazložili su da specijalni tužilac Saša Čađenović kao dokaz za navodnu pripremu likvidacije 2019. godine koristi mjere tajnog nadzora iz 2016. godine, prikupljane za drugo krivično djelo.

"Mrvaljević neformalno razgovara sa prijateljima i poznanicima, a SDT iz tih razgovora na osnovu tih razgovora navodi "pretpostavlja se", "moguće je", "ukazuje se" ... To nije dokaz, već pretpostavka, koja nije dovoljna da se nekome sudi ili da se osudi. Mrvaljević je u ovom predmetu žrtva, a ne počinilac krivičnog djela", rekla je ona.

Branilac Mrvaljevića, Vica i Vujovića koji je u bjekstvu, advokat Ognjen Radić, kazao je da SDT nije ponudilo nikakav dokaz da je planirano krivično djelo, ali i da ljudi koje su optužili nikako ne mogu biti u jednoj kriminalnoj organizaciji.

"Imamo pištlj, kog nema, koji je kupljen preko NN pripadnika, nepoznate je marke i ne znamo gdje se nalazi, niti ima bilo kakvih daljih saznanja o njemu. Isto je sa prigušivačem, za koji svjedok saradnik tvrdi da ga je otuđio za drogu, što govori u prilog njegovom kredibilitetu. Što je sa mecima i oni su navodno dobijeni, a nisu pordati. Sve to ukazuje da pištolja nije bilo. Dalje, navode da je svjedok saradnik sa mojim branjenikom razgovarao preko kriptovanog telefona, kog takođe nema, pa nema ni dokaza o komunikaciji. Mjere tajnog nadzora su iz 2016. godine, a pričamo o početku 2019. godine. Tražim da se u odnosu na Mrvaljevića, Vujića i Vica obustavi postupak", kazao jeRadić.

I branilac Žmukića, advokat Lješković, tražio j isto, navodeći da specijalni tužilac mora biti čarobnjak da bi "ove ljude spojio u jednu kriminalnu organizaciju".

"Svjedok saradnik je isšpričao da Žmukića poznaje od ranije, da je čitavo vrijeme u ekipi Vladimira Roganovića i Duška Roganovića, da je stalno bio sa njima, vozio ih i da je njemu dao kriptovani telefon u kom su pod pseudonimima bili upisani Vladimir Roganović, Zurovac, Igor Bošnjak, Duško Roganović, Ilija Aleksić, Žmukić... SDT ne pruža nijedan dokaz za to. Telefon ne postoji... Osim toga i Mrvaljević je na saslušanju rekao da ne poznaje mog branjenika i da ne mogu biti ni prijatelji, jer je Žmukić prijatelj drugima. SDT to ne navodi u optužnici. Tražim da se obustavi postupak protiv mog branjenika i da se on pusti iz pritvora u kom je sedam mjeseci, jer smatramo da se radi o iživljavanju Specijalnog državnog tužilaštva nad njim", rekao je Lješković.

Advokat Mićović, branilac Riznića, rekao je da kriminalna organizacije uopšte ne postoji.

"Riznić ne može biti član nečeg nepostojećeg. Od početka krivičnog progona okrivljenih, nema nijedan dokaz da je počinjeno bilo koje krivično djelo, a posebno u odnosu na mog branjenika. Koja je to radnja i po kojim uputstvima, kojih članova ove navoden kriminalne grupe je moj branjenik izvršio. Nijednu. On je tamo pred SDT nešto pričao, ali ako dođe do postupka, što bi bilo apsolutno neizvodljivo, vidjećemo zašto, kako i zbog čega", rekao je Mićović.

SDT sumnjiči optužene da su planirali ubistvo navodnog člana kavačkog kriminalnog klana, Zurovca.

Navodno, optuženi su bliski škaljarskom klanu, a SDT tvrdi da je sa njima u toj grupi i navodni kavačanin, Žmukić.

Bonus video: