Policajac Kilibarda o ubistvu kolege Lekovića: Hladnokrvno i surovo

"Leković je dežurnoj službi rekao da ih dovodimo na identifikaciju. Tada su počeli da razgovaraju među sobom, i upozorili smo ih da prestanu. Tada je je žena i ovaj čovjek što je hramao, počeli da nas pipkaju i zapitkuju. Siguran sam da su htjeli da nam skrenu pažnju kako bi muškarac koji je sjedio u sredini izvadio pištolj. U jednom momentu čuo se prasak, i dim je ispunio auto", kazao je Kilibarda

9331 pregleda 15 komentar(a)
Uviđaj na mjestu gdje je Leković ubijen, Foto: Banjo Simić/Facebook
Uviđaj na mjestu gdje je Leković ubijen, Foto: Banjo Simić/Facebook

Policajac Aleksandar Kilibarda, svjedočeći danas u Višem sudu u Podgorici u nastavku suđenja optuženima za ubistvo kolege Milutina Lekovića, izjavio je da je okrivljeni za ubistvo albanski državljanin Ljuan Hasanaj, bio vrlo vješt u rukovanju oružjem.

"Bio je vrlo surov i hladnokrvan, i sva ova situacija, nakon što je ubio kolegu, nije uticala na njega", rekao je Aleksandar Kilibarda pred vijećem podgoričkog Višeg suda kojim predsjedava sudija Predrag Tabaš.

Ljuan Hasanaj je optužen da je 15. decembra 2019. godine, hicem ispaljenim iz pitolja “CZ”, ubio policajca na dužnosti Milutina Lekovića dok se nalazio u policijskom vozilu “dačija daster” u Igalu.

Prema navodima optužnice, sa Lekovićem u policijskom autu se nalazio i Kilibarda, u kojeg je Ljuan nekoliko puta usmjeravao pištolj da ga ubije, ali se zaglavljivao.

Kilibarda je opisao situaciju kada su se susreli sa tri, njima tada nepoznate osobe, koje su namjeravali da legitimišu. Vidjeli su da idu pješice prema granici sa Hrvatskom, u mjestu Sutorina. Jedan od njih, Ljuljzim je hramao, dok je Ljuan, htio da pobjegne kada je Leković tražio dokumenta, a zatim se vratio.

Kako im priča nije bila logična, jer su rekli da su iz Prizrena, te da su spavali u hotelu "Plaža", da su im tamo ostali pasoši, te da su radili na uređenju parka kod tog hotela, u razgovoru sa dežurnom službom, rekli su da ih dovode u stanicu policije.

"Dokumenata nisu imali kod sebe. Priča im je bila bez kraja i početka. Izgledali su jako loše. Utisak je kao da hoće ilegalno da pređu granicu. Muškarac koji je kasnije pucao, je sjeo u sredinu zadnjeg sjedišta. Ja sam bio suvozač, i iza mene je sjeo ovaj što je hramao (Ljuljzim), a starija žena iza Lekovića, koji je bio vozač. Puno sam razmišljao o ovom događaju. Dok smo prolazili kroz Igalo, Leković je dežurnoj službi rekao da ih dovodimo na identifikaciju. Tada su počeli da razgovaraju među sobom, i upozorili smo ih da prestanu. Tada je je žena i ovaj čovjek što je hramao, počeli da nas pipkaju i zapitkuju. Siguran sam da su htjeli da nam skrenu pažnju kako bi muškarac koji je sjedio u sredini izvadio pištolj. U jednom momentu čuo se prasak, i dim je ispunio auto. Vidio sam da je Miutin Leković pogođen hicem. Auto je nastavilo da se kreće. Nakon 20-tak metara auto je udarilo u zidić. Odmah nakon što je ubio Lekovića, taj muškarac (Ljuan) je repetirao pištolj i okrenuo ga ka mene da puca, ali nije opalio. Rukama sam ga uhvatio za pištolj. U tom trenutku, neko mi je navukao jaknu preko glave. To je trajalo dvije-tri sekunde. To su bili momenti . nalazio sam se u paklu. Osjećao sam da su mi ruke bespomoćne. Vratio sam se unazad i skinuo jaknu preko glave. Ovak je opet repetirao pištolj, uperio ga u moju glavu, povukao okidač, ali se zaglavio. Ovaj drugi put je bilo kada je izašao iz auta. Treći put je ponovo repetirao pištolj kada je napravio nekoliko koraka od auta i spolja, i opet pokušao da puca u mene, ali pištolj ni tada nije opalio. On je vrlo vješt u rukovanju oružjem. Bio je vrlo surov i hladnokrvan, i sva ova situacija, nakon što je ubio kolegu, nije uticala na njega", izjavio je Kilibarda.

Odgovarajući na pitanja advokata odbrane, Kilibarda je rekao da sa kolegom Lekovićem, nijesu izvršili njihov lični pretres, već samo torbu u kojoj je bio hljeb.

Državni tužilac Miloš Šoškić u višem državnom tužilaštvu u Podgorici, podigao je optužnicu protiv albanskih državljana Ljuana Hasanaja, njegovog brata Ljuljzima i majke Nure zbog krivičnog djela "teško ubistvo".

Okrivljeni Ljuan Hasanaj je prema navodima optužnice 15. decembra 2019. godine oko 14:40 časova ubio policajca Lekovića dok je obavljao službenu dužnost.

Okrivljena Nura Hasanaj je za vrijeme vožnje u policijskom autu “dačija daster”, pipkala i zapitkivala policajca Lekovića, a Ljuljzim je zapitkivao policajca Aleksandra Kilibardu, kako bi im skrenuli pažnju sa Ljuana, koji je neopaženo izvadio pištolj “CZ” i potom ispalio hitac u glavu Lekoviću, koji je upravljao vozilom.

Bonus video: