Drugi put će o Stijepoviću, Kneževiću i dolarima

Na neodređeno odgođeno ročište za potvrđivanje optužnice

7764 pregleda 0 komentar(a)
Stijepović i advokat Aković juče ispred zgrade Višeg suda, Foto: Komnen Radević
Stijepović i advokat Aković juče ispred zgrade Višeg suda, Foto: Komnen Radević

Na neodređeno je odgođeno ročište na kom je u Višem sudu trebalo da se raspravlja o zakonitosti optužnice podignute protiv Duška Kneževića, nakon izbijanja afere “Koverta”.

To je učinjeno nakon što je odbrana okrivljenog tražila izuzeće vanraspravnog sudskog vijeća kojim predsjedava sudija Radomir Ivanović, predsjednika Višeg suda Borisa Savića, specijalne tužiteljke Lidije Vukčević, glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića.

Kneževićev branilac, advokat Zdravko Đukanović podnio je zahtjev za izuzeće sudije Ivanovića i njegovog vijeća, nakon što je vijeće odbilo predlog da se ročište odgodi, jer Knežević nije uredno pozvan na adresu u Londonu, već samo preko oglasne table suda.

Sudija Ivanović pojasnio je da je Kneževiću putem međunarodne pravne pomoći poslat poziv na adresu u Londonu, koju je odbrana dostavila, ali da zamolnica nije realizovana.

Rekao je da je nakon toga sud preko oglasne table poslao poziv Kneževiću i odlučio da se ročište održi.

“Stavljam zahtjev za izuzeće vijeća, jer se ovakvim postupanjem krše prava Duška Kneževića, na pravično suđenje i onemogućava mu se da učestvuje u postupku. Ukinuta je Interpolova potjernica, a Specijalno tužilaštvo traži od Velike Britanije da mu onemogući da napusti teritoriju Ujedinjenog Kraljevstva. Tražim i izuzeće predsjednika Višeg suda Borisa Savića, iz razloga što dosadašnjim postupanjem ukazuje da neće odlučivati nepristrasno prilikom zahtjeva za vaše izuzeće”, kazao je advokat Đukanović.

Advokat Nemanja Jolović podržao je predlog kolege i tražio izuzeće specijalne tužiteljke Vukčević, zbog “pristrasnost tokom trajanja istrage”.

Dodao je da nijedan poziv, ni u jednom predmetu nije poslala Kneževiću na adresu, već samo preko oglasne table, iako joj je, zbog zahtjeva za ekstradiciju, bilo poznato da se nalazi u Londonu.

On je tražio i izuzeće GST Milivoja Katnića, da ne odlučuje o izuzeću specijalne tužiteljke Vukčević, jer se u medijima negativno izjašnjavao o Kneževiću, kao i vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, koji se u medijima izjašnjavao o krivici Duška Kneževića.

Optužnica je podignuta u aferi “Koverta”, koju je Knežević otvorio u januaru 2019. godine objavljivanjem video-snimka na kojem Stijepoviću uoči izbora 2016. predaje kovertu uz objašnjenje da je u njoj 97.000 eura.

U optužnici, međutim, piše da je Duško Knežević, nakon što su njegovi saradnici konvertovali 110.000 dolara u eure, Stijepoviću predao “samo” 47.500 eura.

Osim Duška Kneževića i Slavoljuba Stijepovića, optuženi su i Kneževićevi saradnici i prijatelji Branislav Todorović, Živko Šljivančanin, Tamara Krdžić, Goran Grujović i Tomica Knežević.

Bonus video: