Krivična prijava protiv Stankovića, Katnića i osam specijalnih tužilaca

Predsjednik Građanske akcije Božidar Vujičić je ocijenio da je Tužilaštvo jedina institucija u Crnoj Gori koja može da onemogući, kako tvrdi, dalje vršenje krivičnog djela

34491 pregleda 878 reakcija 17 komentar(a)
Stanković, Foto: Boris Pejović
Stanković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.10.2020. 15:25h

Zbog sumnje na zloupotrebu službene dužnosti i falsifikovanje detaljnih urbanističkih planova, Građanska akcija je podnijela do sada krivične prijave protiv vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i osam specijalnih tužilaca, Ane Bošković, Stojanke Radović, Veselina Vučkovića, Đurđine Nine Ivanović, Veljka Rutovića, Radmile Ćuković, Živka Savovića i Zorice Milanović.

Predsjednik Gradjanske akcije Božidar Vujičić kazao je da su prvu krivičnu prijavu podnijeli protiv specijalne tužiteljke Ane Bošković.

“Ona je odbacila krivičnu prijavu Građanske Akcije, protiv bivših ministara Ministastva održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića, Pavla Radulovića i v.d. ministra i predsjednika Vlade Duška Markovića, iz razloga što su na sajtu ministastva objavili kao važeće, istekli Detaljni urbanistički plan Budva Centar izmjene i dopune i Detaljni urbanistički plan Bečići, planovi su prestali da važe 2014. godine. Tužiteljka Ana Bošković odbacila je prijavu uz tumačenje, istovjetno kao i tumačenje nadležnog ministarstva, da su istekli planovi „oživljeni“- produženi. Tužiteljka je na taj način omogućila dalje falsifikovanje planova”, naveo je Vujičić.

On tvrdi da je tužiteljka omogućila falsifikovanje planova iako je bila upoznata sa presudom Upravnog suda i odlukom Ustavnog suda, u kojim odlukama su sudovi zauzeli stav da planovi važe samo do isteka roka na koji su usvojeni i da se nakon tog roka ne mogu koristiti, „oživljavati, već se moraju izraditi novi planovi."

“Krivičnu prijavu protiv Ane Boškovič, odbacila je tužiteljka Stojanka Radović. Zbog odbijanja da onemogući dalje falsifikovanje planova, odbacivanjem prijave protiv Ane Bošković, Građanska Akcija je podnijela krivičnu prijavu protiv Stojanke Radović. Prijavu protiv Stojanke Radović odbacio je specijalni tužilac Veselin Vučković, Građanska Akcija je zbog sumnje na falsifikovanje planova podnijela prijavu protiv Veselina Vučkovića i tako redom protiv svih ostalih tužilaca podnijeta je prijava, zbog sumnje na falsifikovanje planskih dokumenata. Falsifikovanje javnih službene isprave, predstavlja krivično djelo iz člana 414 Krivičnog zakona CG, za koje djelo je zaprijećena kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina”, naglasio je Vujičić.

Ocijenio je da je Tužilaštvo jedina institucija u Crnoj Gori koja može da onemogući, kako tvrdi, dalje vršenje krivičnog djela. “Navedeni tužioci odbili su da zaustave krivično djelo falsifikovanje planova, odnosno podržali su falsifikovanje planova.Građanska Akcija nastaviće dalje aktivnosti, na onemogućavanju falsifikovanja planova, nadamo se da novi ministar Ministastva održivog razvoja i turizma i novi predsjednik Vlade Crne Gore neće dozvoliti da se ubuduće, oko 330 lokalnih planskih dokumenata u Crnoj Gori falsifikuje, koji se u ovom trenutku falsifikuju, sa nesagledivim i nenadoknadivim posledicama za Crnu Goru”, zaključio je Vujičić.

Bonus video: