predloženo da se optužnica vrati na doradu ili ukine postupak

Odbrana tvrdi da je optužnica protiv Gardaševića nezakonita

Branilac je kazao da tužilac nije ni pokušalo da nađe način da sasluša direktora predstavništva ,"Mont Investa” u Rusiji, Aleksandra Stepavoja, koji je preko brokerske agencije "Miraž” pribavio spornu bankarsku garanciju plativši za njeno dobijanje proviziju od sedam odsto ili 195.000 eura

13414 pregleda 5 komentar(a)
Hotel AS, Foto: Vuk Lajović
Hotel AS, Foto: Vuk Lajović

U Višem sudu u Podgorici održano je ročište na kojem se raspravljalo o zakonitosti i opravdanosti podignute optužnice protiv Neđeljka Gardaševića, da je kao predsjednik Borda direktora kompanije "Montena Invest” sa Kipra ponudio falsifikovanu bankarsku garanciju od 3.000.000 eura prilikom privatizacije hotela “AS” u Perazića dolu, te da je u istom iznosu oštetio budžet Crne Gore.

Njegov branilac advokat Miloš Vuksanović, zatražio je da se obustavi postupak usljed nedostatka dokaza za takve tvrdnje iz optužnice.

Advokat Vuksanović je nakon ove tvrdnje sudu predao dokument koji, kako odbrana smatra, dokazuje da je za izdavanje sporne garancije platio 195.000 eura provizije. Dodao je da se taj dokument ne nalazi u spisima predmeta jer ga je odbrana pribavila nakon podizanja optužnice.

Zastupnik optužnice specijalog tužilaštva ostala je kod podignute optužnice i predloženih dokaza, navodeći pri tom da oni ukazuju na neophodnost sudskog postupka da bi se utvrdila krivično pravna odgovornost optuženog Gardaševića.

Advokat Vuksanović je istakao da je Gardašević ozbiljan biznismen koji je radni vijek proveo u Rusiji bez mrlje u karijeri i da tvrdnje tužilaštva vezano za njega nemaju nikakve logike. Dodao je da je optužnica nepotpuna a samim tim i nezakonita jer tužilac u toku istrage nije sa jednakom pažnjom utvrdio činjenice koje terete okrivljenog kao i one koje mu idu prilog.

Branilac je kazao da tužilac nije ni pokušalo da nađe način da sasluša direktora predstavništva ,"Mont Investa” u Rusiji, Aleksandra Stepavoja, koji je preko brokerske agencije "Miraž” pribavio spornu bankarsku garanciju plativši za njeno dobijanje proviziju od sedam odsto ili 195.000 eura.

Podsjetio je da je tužilaštvo u naredbi o sprovođenja istrage predložilo saslušanje Stepavoja za kojeg se može reći da je centralna operativna figura kada je u pitanju pribavljanje sporne bankarske garancije.

“Postupajući tužilaštvo se očigledno zadovoljilo samo indicijama i pretpostavkama na kojima je i bazirali optužnicu i ovu spornu stvar nije razjasnilo do kraja. Nije preuzelo ni jednu radnju u pravcu saslušanje svjedoka Stepavoja koji na kraju u optužnici nije ni predložen kao svjedok. Ovo ukazuje da tužilaštvo nije pokušalo da uruči poziv za saslušanje i dođe do ovog svjedoka na jedan od nekoliko mogućih načina i sasluša ga na okolnosti pribavljanja sporne bankarske garancije”, kazao je Vuksanović.

Dodao je da su optužbe protiv Gardaševića, ostale su na nivou indicija imajući u vidu činjenicu da je optuženi prilikom prvog saslušanja prezentirao dokaz o uplati provizije u iznosu od 195.000 eura u rubaljskoj protivvrijednosti brokerskoj agenciji "Miraž koja je bila zadužena da prema propisima Ruske Federacije pribavi spornu garanciju.

Predložio je da se optužnica vrati na doradu ili ukine postupak.

Nakon okončanog ročišta predsjednica vanraspravnog vijeća sudija Dragica Vuković je navela da će sud u zakonskom roku od 15 dana donijeti odluku da li će optužnicu specijalnog tužilaštva potvrditi, vratiti na dopunu ili obustaviti postupak.

Preporučujemo za Vas