Suđenje ljekarima za nesavjesno liječenje Ivane Šoć: Advokat traži izuzeće Sudsko-medicinskog odbora

"Razlog za izuzeće su okolnosti koje ukazuju na pristrasnost članova odbora. Prenebregli su dobar dio dokaza iz spisa, a određene dokaze i izmišljali. Detaljno obrazloženje ću dostaviti u roku koji mi sud odredi", kazao je advokat Jovović

6935 pregleda 2 komentar(a)
Zgrada Višeg suda u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Zgrada Višeg suda u Podgorici, Foto: Savo Prelević

Punomoćnik oštećene porodice pokojne Ivane Šoć, advokat Duško Jovović danas je podnio zahtjev za izuzeće članova Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu koji su učestvovali u izradi posljednjeg nalaza i mišljenja.

Advokat Jovović je ovo predložio pred Višim sudom u Podgorici u nastavku suđenje ljekarima Draganu Obradoviću, Brankici Dupanović i Bogdanki Andrić, optuženim da su nesavjesno liječili sada pokojnu Cetinjanku Ivanu Šoć usljed čega je, kako se navodi u optužnici, preminula u februaru 2011. godine.

"Razlog za izuzeće su okolnosti koje ukazuju na pristrasnost članova odbora. Prenebregli su dobar dio dokaza iz spisa, a određene dokaze i izmišljali. Detaljno obrazloženje ću dostaviti u roku koji mi sud odredi", kazao je advokat Jovović.

Krivično vijeće kojim predsjedava sudija Vesna Moštrokol, naknadno će se izjasniti o zahtjevu punomoćnika oštećene porodice.

Danas nije bilo uslova da se održi glavni pretres i odložen je za decembar, a sud će tačan datum nastavka suđenja naknadno obavjestiti stranke u postupku. Prije glavnog pretresa predsjednik Sudsko-medicinskog odbora prof.dr Tatjana Atanasijević, specijalista sudske medicine, odavijestila je Viši sud da je član Medicnskog odbora, doc. Goran Stevanović - specijalista infektologije, pozitivan na koronavirus.

Nakon što je Apelacioni sud Crne Gore ukinuo prvostepenu presudu Višeg suda u Podgorici kojom je ljekar Infektivne klinike Kliničkog centra Crne Gore dr Dragan Obradović osuđen na godinu zatvora zbog propusta u liječenju Ivane Šoć, koja je preminula od virusa svinjskog gripa H1N1, u tom sudu je u toku ponovljeni postupak.

U martu ove godine, Sudsko medicinski odbor Medicinskog fakulteta u Beogradu dostavio je Višem sudu u Podgrorici novi nalaz i mišljenje o uzroku smrti Ivane Šoć.

“Mišljenja smo da je smrt Ivane Šoć prirodna i da je nastupila usljed pogoršanja funkcije pluća I krvotoka koje se razvilo naglo usljed zapušenja arterija pluća krvnim trombima – tromboembolija pluća, sa sledstvenim nastankom infarkta pluća i razvojem edema. Na osnovu iznijetog, proizilazi da su postupci ljekara koji su učestvovali u liječenju Ivane Šoć bili u skladu sa ispoljenom kliničkom slikom, odnosno da su tokom liječenja bile primijenjene adekvatne mjere i način liječenja, a da su primijenjene medicinske procedure bile u skladu sa medicinskom naukom i praksom. Samim tim, pogoršanje zdravstvenog stanja i nastupanje smrti Ivane Šoć ne može se dovesti u vezu sa postupcima ljekara koji su učestvovali u liječenju”, navodi se u nalazu i mišljenju Sudsko medicinski odbor Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Bonus video: