Pravdu dijelio pištaljkom, pa biber sprejom

Incidenti nakon fudbalske utakmice na Zabjelu, pljušte prijave policiji

87567 pregleda 59 reakcija 27 komentar(a)
Tvrdi da ga je sudija uznemiravao i telefonskim pozivima, Foto: Privatna arhiva
Tvrdi da ga je sudija uznemiravao i telefonskim pozivima, Foto: Privatna arhiva

Policajac i fudbalski sudija iz Nikšića Boris Rebronja, na utakmici Zabjelo - Spuž, pravdu je najprije dijelio pištaljkom, a zatim i biberom - sprejom.

To tvrdi fudbaler Zabjela Igor Darmanović, koji je ispričao “Vijestima” da se incident dogodio nakon utakmice 19. oktobra, kada ga je, ispred službenih postorija kluba, sudija isprskao “suzavcem” direktno po licu, nakon čega je izgubio svijest...

“Poprskao me sprejom direktno po očima i ustima. Saigrači su me bukvalno odnijeli do prostorija uprave kluba, gdje sam izgubio svijest. Proveo sam gotovo tri sata u Urgentnom centru na ispiranju i infuzijama. Znam da mi je doktor, tokom intervencije, rekao da je sprej kojim sam poprskan vjerovatno neki jači, koji koriste policijske jedinice, a ne neki manje agresivan što se kupuje u prodavnicama specijalizovane opreme”, ispričao je bek Zabjela.

Iste noći nakon teškog incidenta i posjete ljekaru, Darmanović je podnio prijavu u Centru bezbjednosti Podgorica - objašnjavajući da je nakon utakmice došlo do nemira ispred svlačionica...

“Rebronja je cijeli meč nefer sudio, smijao nam se tokom igre i nesportski ponašao. Kada je odsvirao kraj, nas nekoliko mu je prišlo i negodovalo zbog odluka tokom meča. Tu se na terenu sve smirilo, a onda smo otišli na tuširanje. Tada smo čuli neke povike i da se nešto dešava ispred svlačionice. Izašli smo i pokušali da NN lica, navijače našeg kluba, zajedno sa ljudima iz obezbjeđenja spriječimo da uđu u prostorije, gdje su boravile sudije i delegat meča. Htjeli smo da ih zaštitimo i da pokušamo da smirimo situaciju ali se tada sa moje desne strane pojavio sudija Rebronja, koji mi je iz blizine poprskao direktno sprej u oči”, tvrdi 21-godišnji fudbaler. Ljekari UC konstatovali su Darmanoviću crvenilo kože oko očiju, ali i hiperemiju rožnjače zbog čega je fudbaleru uključena sedmodnevna terapija...

Rebronja je juče u telefonskom razgovoru “Vijestima” rekao “da nema ovlašćenja da daje bilo kakve izjave povodom tog događaja”.

“Vijesti” su još u srijedu tražile odgovore od Uprave policije, gdje su za juče najavili da će poslati odgovore, ali se to nije dogodilo...

​Nova prijava

Strasti nakon meča se nijesu smirivale ni nekoliko dana kasnije - mlađani fudbaler je 24. oktobra podnio novu prijavu protiv sudije, gdje je tvrdio da ga je taj policijski službenik danima telefonskim pozivima uznemiravao, prijetio da povuče prijavu i najavljivao da će u suprotnom on u izjašnjenju Udruženju klubova - centar optužiti njega i nekoliko igrača Zabjela da su fizički nasrnuli na njega nakon meča...

“Pozivao me je više puta, i to bez kajanja ili izvinjenja, tražio je od mene da povučem prijavu. Nisam pristajao na to, pa sam mu dao broj mog oca da razgovaraju. To uznemiravanje trajalo je nekoliko dana, zbog čega sam bio primoran da 24. oktobra podnesem novu prijavu protiv sudije Rebronje”, naveo je fudbaler.

Šta se događalo na terenu nakon što je odsviran kraj, ali i kasnije ispred službenih prostorija kluba, utvrđivaće i Komisija za suđenje i Disciplinska komisija i Udruženja klubova FSCG - centar, koji će morati da odluče da li će i kakvu kaznu izreći igračima, upravi Zabjela ali i glavnom sudiji...

Sudija Boris Rebronja u dopunskom izvještaju sa sporne utakmice naveo je da je verbalno, a potom i fizički napadnut na sredini terena nakon što odsvirao kraj.

U izjašnjenju u koje su “Vijesti” imale uvid, napisao da su ga domaći igrači opkolili oko centra, nakon čega je igrač sa brojem 23 Vladan Stanišić udario zatvorenom šakom po glavi.

Sudija je napisao da je ponovo udaren nakon što je pokušao da se domogne svlačionice - igrač Zabjela Blažo Džankić ga je, kako je tvrdio, udario u glavu iako nije bio u protokolu meča, već je preskočio ogradu i utrčao na teren.

Rebronja je napisao da se sa kolegom Ivanom Bojićem zaključao u prostorije namijenjene za službena lica i da je čuo kako ga vrijeđaju: “P...o policijska, otvaraj”.

Tvrdio je da su navijači i igrači provalili njihova vrata, te da su u svlačionici Bojić i on dobili batine od njemu nepoznatih igrača.

“Obezbjeđenje je reagovalo koliko je moglo”, napisao je u dopunskom izvještaju Rebronja, koji nigdje nije pomenuo da je koristio biber sprej.

Pomoćni sudija Ivan Bojić, takođe, u dopunskom izvještaju potvrdio je da je njegov kolega dva puta udaren na terenu i da je i na njega nasrnuo igrač Zabjela Mitar Đukanović, koji ga je pozivao na tuču.

Bojić je u izjašnjenju napisao da se sa Rebronjom zaključao u svlačionici, ali da su provalili vrata igrači Zabjela, gdje su dobili više udaraca.

Rebronjin kolega nigdje u izvještaju nije pomenuo da je glavni sudija koristio biber sprej...

Muška borba sa dosta faulova...

Neće faliti posla za nadležne komisije Udruženja klubova FSCG - centar, nakon povišenih strasti i serije napada, koji su se dogodili nakon meča seniorske lige Udruženja klubova FSCG - centar na Zabjelu.

Član Komisije za suđenje Udruženja klubova FSCG - centar Ranko Novović, koji je tog dana posmatrao meč, u izvještaju je napisao da se na terenu Zabjela vodila muška borba sa dosta faulova, nakon čega je uslijedio i crveni karton.

Na kraju izvještaja on je jedini od predstavnika Udruženja klubova - centar napisao da je sudija Rebronja koristio biber sprej.

“Naknadno, u razgovoru sa sudijama saznao sam da je sudija Rebronja upotrijebio biber - sprej kako bi zaštitio sebe i kolege od napada igrača”, napisao je Novović.

Član Komisije za suđenje Udruženja klubova - centar opisao je događaje na terenu, ali i ono što je vidio ispred službenih prostorija.

“Nakon kraja, u pravcu sudije, koji je bio na sredini terena, trčeći se uputilo nekoliko igrača Zabjela. U gužvi sam vidio njihovog igrača sa brojem 23 kako šakom udara u glavu sudiju Rebronju. Nakon toga sa strane utrčava neki civil, koji sudiju, takođe, udara šakom u glavu. Vidio sam napore trenera Toskića i još nekoliko ljudi, koji su pokušavali da zaštite sudiju. Vidio sam i da je drugi sudija u toj gužvi udaren, a potom i kako su u pratnji obezbjeđenja sprovedeni do službenih prostorija. Te prostorije su potom opkoljene od domaćih igrača, koji su uspjeli da provale unutra, nakon čega su se razbježali. Tada je stigla i Interventna jedinica policije”, naveo je Novović.

Bonus video: