U vozilu pronađen Murićev DNK

Viši sud potvrdio je optužnicu zbog ubistva Klisića i ranjavanja Velizara Gardaševića, 1. novembra 2019. godine

20302 pregleda 0 komentar(a)
Uviđaj nakon ubistva Klisića i ranjavanja Gardaševića u Baru, Foto: Vijesti
Uviđaj nakon ubistva Klisića i ranjavanja Gardaševića u Baru, Foto: Vijesti

Apelacioni sud produžio je pritvor Hasipu Muriću (44), zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije.

Na taj način je potvrđena odluka Višeg suda u Podgorici, koja je odnijeta početkom mjeseca.

Osumnjičeni je navodno dio grupe u predmetu protiv Stefana Đukića i ostalih, optuženog za ubistvo Jovana Klisića u Baru.

Viši sud potvrdio je optužnicu zbog ubistva Klisića i ranjavanja Velizara Gardaševića, 1. novembra 2019. godine.

Đukić je optužen za to, dok se njegova supruga, majka i polubrat - Danijela Mandić, Zorica Đurović, Vuk Lakićević, zatim Marko Vujadinović, Hasip Murić, Andrija Glavičanin i Bojan Vuksanović - terete za stvaranje kriminalne organizacije.

“Žalbom odbrane se neosnovano ukazuje na pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, iz razloga što je prvostepeni Viši sud na osnovu pravilne ocjene svih činjenica utvrđenih u postupku, izveo pravilan zaključak da treba produžiti pritvor u odnosu na pomenutog okrivljenog. Ocjenom dokaza iz spisa predmeta prvostepenog suda, do nivoa postojanja osnovane sumnje i ovaj sud je utvrdio da je okrivljeni Murić osnovano sumnjiv da je izvršio krivično djelo stavljeno mu na teret optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore”.

SAVOJA

Objašnjavaju da u vezi sa krivičnim djelom - ubistvo u pokušaju, koje se stavlja na teret Lakićeviću i Vujadinoviću, osnovana sumnja proizilazi iz sadržine dokaza na kojima se zasniva optužnica: “A naročito iz iskaza saslušanih svjedoka očevidaca koji su naveli da je dana 20. 08. 2019. godine jedno lice ušlo u lokal ‘Savoja’u Baru, tražeći nekoga, da je na sebi imalo garderobu tamne boje, kao i kapu žute boje, a što proizilazi i iz snimaka izuzetih sa sigurnosnih kamera, kao i da je do lokala došlo vozilom marke ‘renault captura’, da je sa automatskom puškom izašlo sa mjesta suvozača, te da se u vozilu nalazilo više lica”.

Piše da su iz tog vozila prikupljeni dokazi i analizirani i vještačeni od strane Forenzičkog centra i da je pronađen DNK materijal koji pripada, između ostalog, Lakićeviću i Vujadinoviću.

“Takođe, u vozilu su pronađena i dva plastična kanistera - bidona za koje se utvrdilo da se u istima nalazi benzin. Nadalje, osnovana sumnja proizilazi i iz listinga komunikacija, te nalaza i mišljenja vještaka telekomunikacione struke, a iz kojih proizilazi da su dana 20. 08. 2019. godine, i to samo toga dana, okrivljeni imali ugašene telefone, kao i iz drugih dokaza, te odbrana okrivljenih V. i L. iz kojih proizilazi da su se navedenog dana nalazili u Baru. Takođe, provjerama koje su izvršene preko interpola, te nalazom vještaka trasološke struke utvrđeno je da je vozilo ukradeno, te da su na njega prikačene falsifikovane registarske oznake”.

PUŠKA

Da je okrivljeni Glavičanin osnovano sumnjiv da je izvršio krivično djelo - nedozvoljeno držanje oružja, piše, proizilazi iz iskaza svjedoka V. O. u kojem je naveo da je tokom 2019. godine prisustvovao primopredaji automatske puške između Đukića i Glavačanina: “Detaljno opisuje primopredaju i identifikuje lice koje je donijelo automatsku pušku kao osobu koja na grudima ima istetoviranu ružu i mikrofon, dok iz same odbrane G., a koja odbrana je u tom dijelu potvrđena i fotoelaboratom sačinjenim od strane službenika Uprave policije se utvrđuje da G. ima jedinstvenu tetovažu na grudima u obliku mikrofona i ruže”. Navodi se i da iz podataka dobijenih pretresom telefona Murića, proizilazi da je kod sebe imao velike količine novca i više komada oružja koje je telefonom slikao.

On je, navode iz suda, osoba koja je više puta osuđivana za krivična djela krijumčarenje i nedozvoljena trgovina:

“Pa kako je u vozilu pronađen i njegov DNK, a predmetno vozilo je ukradeno, to proizilazi osnovana sumnja da je ovaj okrivljeni u okviru kriminalne organizacije krijumčario vozila u Crnu Gori radi vršenja krivičnih djela”.

Bonus video: