Sad utvrđuju da li je policajac tukao Vukovića

Presuda je pobijena zbog “nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i bitnih povreda zakona”. Istovremeno kao bespredmetna odbijena je žalba policijskih službenika koju su tražili strožu kaznu - veći iznos novčane kazne ili zatvorsku kaznu

9431 pregleda 155 reakcija 2 komentar(a)
Siniša Vuković, Foto: Privatna arhiva
Siniša Vuković, Foto: Privatna arhiva

Protiv pomoćnika komandira stanice Centra bezbjednosti Bijelo Polje Ivana Šutovića, pokrenut je istražni postupak pred Osnovnim državnim tužilaštvom u toj opštini zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo - zlostavljanje, na štetu sugrađanina Siniše Vukovića.

Vijestima je rečeno da je taj postupak pokrenut po prijavi Vukovića.

Osim osumnjičenog Šutovića, u svojstvu svjedoka saslušani su Miloš Radović, Miomir Šekularac, Aleksandar Stefanović, i Dalibor Marković, dok će Elvir Alilović, Danko Gogić biti saslušani naknadno, saznaju “Vijesti” iz istrage. Vuković je tvrdio da je 28. avgusta pretučen u Centru bezbjednosti Bijelo Polje. Međutim, on je istog dana, u odvojenom postupku, pred Sudom za prekršaje procesuiran zbog navodnog vrijeđanja Šutovića, za šta je bio osuđen novčanom kaznom u iznosu od 550 eura.

Tu presudu ukinio je Viši sud za prekršaje i vratio predmet na ponovno odlučivanje prvostepenom organu.

Presuda je pobijena zbog “nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i bitnih povreda zakona”. Istovremeno kao bespredmetna odbijena je žalba policijskih službenika koju su tražili strožu kaznu - veći iznos novčane kazne ili zatvorsku kaznu.

Vuković je tvrdio da je tog dana u policiji pretučen zbog učešća u litijama, da su ga policajci tukli po glavi, iako su znali da ima zdravstvene probleme i da je tog dana uzaludno pred Sudom za prekršaje ponavljao da je pretučen i pokazivao medicinsku dokumentaciju.

Tvrdio je da su ga tukli policajci Ivan Šutović i Miloš Radović, dok su oni to demantovali, govoreći da nisu primjenjivali fizičku silu.

Njegov pravni zastupnik, advokat Miloš Kojović kazao je da su nakon dovođenja u Sud za prekršaje, u zapisniku konstatovane vidljive tjelesne povrede kod oštećenog Vukovića, za šta je priložio medicinsku dokumentaciju. U ukidnom rješenju Višeg suda za prekršaje, navodi se da se “bitna povreda zakona sastoji u tome što u razlozima rješenja nisu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama”.

“Imajući u vidu da je u obrazloženju provostepenog rješenja, sud samo naveo dokaze koje je sproveo u prvostepenom postupku, kao i da odbranu okrivljenog nije prihvatio, navodeći da je ista ostala nedokazana i usmjerena na olakšavanje svog prekršajno pravnog položaja, budući da je opovrgnuta iskazima saslušanih svjedoka kojima je poklonio punu vjeru, ta odluka nema razloga o odlučnim činjenicama, čime je povrijeđena odredba zakona o prekršaju”, navodi se u ukidnom rješenju.

Viši sud za prekršaje navodi da je prvostepeni sud bio u obavezi da izvede dokaz i utvrdi da li je kritične prilike Vuković zadobio povrede prilikom privođenja, kako to sam navodi, dok su svjedoci govorili da 28. avgusta nisu primjenjivali fizičku silu.

Pred Osnovnim tužiocem u Bijelom Polju, Denisom Zvrkom, kako “Vijesti” nezvanično saznaju iz istrage, policajci Šutović, Radović, kao i Elvir Alilović, Miomir Šekularac i Aleksandar Stefanović, Dalibor i Dalibor Marković kazali su da u vrijeme kada je Vuković priveden u CB BIjelo Polje, kod njega nisu bile vidljive tjelesne povrede.

Slijedi vještačenje...

Iz Osnovnog državnog tužilaštva Bijelo Polje, potvrdili su “VIjestima” da je po prijavu Vukovića formiran predmet zbog krivičnog djela - zlostavljanje, protiv policijskog službenika Šutovića.

Za to djelo zaprijećena je kazna zatvora 3 mjeseca do 3 godine zatvora. “Predmet je u fazi izviđaja. U toku su saslušanja svjedoka, prikupljanje medicinske dokumentacije, a nakon toga izvršiće se vještačenje”, piše u odgovoru lokalnog tužilaštva.

Bonus video: