OD SUZAVCA DO PENDREKA

Gola sila u tri snimka

U kotorsko tužilaštvo stigli dokazi o nezakonitom prebijanju građana u Budvi

51308 pregleda 195 reakcija 46 komentar(a)
Sa jednog od protesta u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Sa jednog od protesta u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Odjeljenje unutrašnje kontrolu rada Uprave policije okončalo je istragu u predmetima formiranim povodom intervencije policije 24. juna u Budvi, gdje su u tri slučaja utvrdili da su pojedini službenici policije grubo prekoračili ovlašćenja i tukli građane u metropoli turizma.

Iz tog sektora Ministarstva unutrašnjih poslova, spise predmeta dostavili su Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, koje vodi izviđaj o postupanju službenika policije, kako bi utvrdili da li su počinili i krivično djelo - zlostavljanje, tokom akcije u Budvi.

Unutrašnja kontrola uspjela je da utvrdi imena nekoliko policajaca, koji, kako se vidi na snimcima, grubo krše zakonska ovlašćenja.

Ipak, u jednom predmetu četvorica policajaca nijesu identifikovana tokom istrage, iako je utvrđeno kako prekomjerno tuku Budvanina na glavnom gradskom bulevaru...

Višenedjeljne političke tenzije, zbog sumnjive smjene vlasti u Budvi i to dva mjeseca pred redovne lokalne izbore, eskalirale su tog dana kada je policija u nekoliko navrata i na više lokacija u gradu intervenisala prema građanima i odbornicima Demokrata, Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije...

Dok je policija golom silom brutalno zlostavljale građane - odlazeći premijer Duško Marković iz Skupštine je poručio: “Da će u Budvi važiti zakoni ove države, a ne zakon organizovane rulje, te ako ne bude mjesta razumu, država će to riješiti za 15 minuta”.

U medijima je istog dana objavljeno nekoliko snimaka u kojima se vidi upotreba sile policije, bacanje suzavaca po gradu ali i u fiskulturnoj sali “Mediteranskog centra”, gdje su se u tom trenutku nalazila djeca...

Najgrublji primjer prekoračenja ovlašćenja Unutrašnja kontrola rada UP evidentirala je na osnovu snimka akcije policije u kafe-baru “Rea” u Ulici maslina u Budvi - na uznemirujućem snimku vidi se kako su policajci opkolili i bacili na koljena trojicu Budvana, a potom jednog vezanog na podu, udarali pendrecima i šutirali nogama...

“Na osnovu činjenica i dokaza utvrđenih u sprovedenom postupku unutrašnje kontrole, povodom snimka intervencije policijskih službenika prema građaninu R.P. i grupi građana, koji se se zajedno sa njim nalazili u bašti kafe bara ‘Rea’, u Ulici maslina u Budvi. Na osnovu snimka, koji je objavljen istog dana na internet portalima i YouTube kanalu, uz navođenje sumnje da je tom prilikom došlo do nezakonite i prekomjerne upotrebe sile od strane policijskih službenika prema imenovanom, konstatovano je da postoji osnovana sumnja da su policijski službenici Stanice policije CB Budva - R.N i B.D. počinili teže povrede službene dužnosti iz čl. 95 st.1 t.14 Zakona o državnim službenicima i namještenicima (zloupotreba položaja ili prekoračenje ovlašćenja u službi)”, piše u odgovoru Ministarstva unutrašnjih poslova dostavljenom “Vijestima”.

Izvještaj sa spisima predmeta dostavljen je direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću, koji je dužan da pokrene disciplinski postupak protiv R.N. i B.D.

“Osim toga, izvještaj o izvršenim provjerama, sa spisima predmeta dostavljen je na dalji postupak i Osnovnom državnom tužilaštvu Kotor, zbog postojanja osnovane sumnje da su se u radnjama i postupanju policijskih službenika Stanice policije CB Budva R.N i B.D. stekla obilježja krivičnog djela zlostavljanje iz čl.166a st. 2 Krivičnog zakonika Crne Gore”, saopštio je MUP.

ČETVORICA NEPOZNATIH

U drugom predmetu - formiranom na osnovu snimka intervencije policijskih službenika prema građaninu R.S. na Bulevaru Jadranski put u Budvi, takođe je utvrđeno da je došlo do teže povrede službene dužnosti i prekoračenja ovlašćenja.

Budvanin R.S. je tokom akcije policije lakše povrijeđen, a Unutrašnja kontrola je utvrdila samo ime jednog službenika Stanice policije Budva, koji ga je udarao, dok su četvorica službenika policije vode kao neidentifikovani...

“Konstatovano je da postoji osnovana sumnja da je policijski službenik Stanice policije CB Budva K. Ž. počinio težu povredu službene dužnosti iz čl.95 st.1 t.14 Zakona o državnim službenicima i namještenicima (zloupotreba položaja ili prekoračenje ovlašćenja u službi). Izvještaj o izvršenim provjerama, sa spisima predmeta, dostavljen je direktoru Uprave policije na dalje postupanje - preduzimanje zakonom utvrđenih mjera u cilju pokretanja postupka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti imenovanog policijskog službenika, zbog načina postupanja u predmetnom slučaju“, piše u odgovoru MUP-a. I ovaj predmet je dostavljen Osnovnom državnom tužilaštvu Kotor, zbog postojanja osnovane sumnje da su se u radnjama i postupanju policijskog službenika K.Ž. - zbog načina upotrebe prinude prema građaninu R.S. stekla obilježja krivičnog djela - zlostavljanje.

“Takođe, izvještaj o izvršenim provjerama, dostavljen je na dalji postupak Osnovnom državnom tužilaštvu Kotor, zbog postojanja osnovane sumnje da su četiri neidentifikovana policijska službenika, koji su u predmetnom slučaju nezakonito upotrijebili silu prema građaninu R.S., počinili krivično djelo zlostavljanje u sticaju sa krivičnim djelom laka tjelesna povreda“, navodi MUP.

Samo u sprovedenom postupku Unutrašnje kontrole, povodom snimka intervencije policijskih službenika prema građaninu S.N. i grupi građana u Ulici Nikole Kovačevića u Budvi, nijesu nađeni elementi i dokazi, kojima bi se potvrdili navodi o nezakonitom postupanju i primjeni policijskih ovlašćenja.

“Zbog činjenice da se radilo o navodima o nezakonitom postupanju policijskih službenika i zlostavljanju na štetu građana, izvještaj sa spisima predmeta sačinjenim u postupku unutrašnje kontrole, dostavljen je Osnovnom državnom tužilaštvu Kotor, na dalji postupak i konačnu ocjenu i odlučivanje o postojanju elemenata krivičnog djela u radnjama i postupanju policijskih službenika Stanice policije CB Budva, za koje je utvrđeno da su u predmetnom slučaju primjenjivali službena ovlašćenja prema građanima S.N., S.S. i S.G. u predmetnom slučaju”, navodi MUP.

Policija je tokom intervencije tog dana u Budvi privela 17 osoba, među kojima su bili i lokalni funkcioneri, kojima je nedjeljama bio zabranjen ulazak na radna mjesta.

Nemiri su se tog dana prelili i na još nekoliko crnogorskih gradova - Nikšiću, Podgorici, Bijelom Polju, Pljevljima, zbog čega je policija privela preko 50 osoba.

Policajac ispalio suzavac, ali ko ga je ubacio u salu?

Ko je ubacio suzavac u salu „Mediteranskog centra“ i to u vrijeme dok su unutra trenirala djeca KK Mogren, nije uspjela da utvrdi Unutrašnja kontrola rada UP.

Oni su tokom postupka došli do dokaza da je službenik Stanice policije CB Budva L.M. po naređenju K.R. tokom haosa upotrijebio hemijska sredstva... Konačnu ocjenu o tome ko je ubacio suzavac u salu, dok su djeca od 9 do 11 godina trenirala, daće ODT Kotor koje izviđa ovaj slučaj...

“Nakon sprovedenog postupka povodom slučaja aktiviranja hemijskog sredstva unutar sale ‘Mediteranskog sportskog centra’ kao i povodom medijskih navoda da se, od strane Uprave policije, građanin Z.L. iz Budve neosnovano dovodi u vezu sa aktiviranjem suzavca u sali. Izvještaj sa spisima predmeta sačinjenim u postupku unutrašnje kontrole dostavljen je Osnovnom državnom tužilaštvu Kotor, na dalji postupak i konačnu ocjenu i odlučivanje o postojanju elemenata krivičnog djela u radnjama i postupanju policijskih službenika Stanice policije CB Budva L.M. (za kojeg je u postupku unutrašnje kontrole utvrđeno da je u predmetnom slučaju primjenjivao policijska ovlašćenja u vidu upotrebe hemijskih sredstava) i K.R. (po čijem naređenju su upotrijebljena hemijska sredstava u konkretnom slučaju) ima elemenata krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti”, odgovoreno je “Vijestima”.

Uprava policije je dan nakon haosa saopštila da su njeni službenici identifikovali Z.L. kao jednog od odgovornih za ubacivanje suzavca u salu.

“Prema izjavama očevidaca, čiji su zapisnici uzeti na ove okolnosti, grupa osoba koja je učestvovala u izazivanju incidenata podigla je sa pločnika hemijsko sredstvo i ubacila ga kroz prozor sportske sale“, saopštila je policija. Nakon toga reagovale su Demokrate, koje su objavile snimak, tvrdeći da UP obmanjuje javnost i prikriva da je službenik policije ispalio ali i ubacio suzavac kroz prozor sale...