odluka višeg suda u podgorici

Odbačen predlog Kneževićeve odbrane za ukidanje rješenja o pritvoru

Kneževićev branilac Zdravko Đukanović smatra očiglednim da Specijalnom tužilaštvu nije u interesu da se postupak protiv Kneževića "sprovede na zakonit način"

4402 pregleda 3 komentar(a)
Knežević, Foto: Savo Prelević
Knežević, Foto: Savo Prelević

Viši sud u Podgorici odbacio je predlog branilaca biznismena Duška Kneževića za stavljanje van snage rješenja o određivanju pritvora tog suda od 28. marta 2019. godine, saopštio je advokat Zdravko Đukanović.

On smatra očiglednim da Specijalnom tužilaštvu nije u interesu da se postupak protiv Kneževića "sprovede na zakonit način".

Kneževiću je pritvor određen zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio više krivičnih djela i to - krivično djelo Stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a stav 1, krivično djelo pranje novca iz člana 268 stav 3 KZ CG, a po pritvorskom osnovu iz člana 175 stav 1 tačka 1 ZKP CG, jer kako se u rješenjima o određivanju pritvora navodi, nije bio dostupan državnim organima Crne Gore.

Đukanović je kazao da je ovakva odluka suda nezakonita:

"Dušku Kneževiću nije omogućeno da se izjasni o bilo kojoj činjenici za koju ga terete. On je pozivan na adresu Mojanovići, Podgorica, a za koju adresu je sud znao da se Duško Knežević na njoj ne nalazi već dvije godine. Ovakvim postupanjem suda nastavlja se sa ozbiljnim zloupotrebama i povredama prava Duška Kneževića na pravično suđenje, koja su garantovana Ustavom Crne Gore, Zakonikom o krivičnom postupku i brojnim međunarodnim konvencijama. Sud prilikom odlučivanja uopšte nije tretirao ni okolnost da je komisija za žalbe Interpola, prije pet mjeseci, ukinula tri potjernice koje su bile raspisane od strane SDT Crne Gore, ocijenivši iz kao politički motivisane i karakterišući ih kao sredstvo očiglednog političkog progona Duška Kneževića", navodi Kneževićev branilac.

Vijeće Višeg suda u Podgorici, dodaje on, nije cijenilo ni okolnost da je u dva krivična postupka koji se vode u Podgorici sud uputio pozive Kneževiću na adresu u Londonu. "Iako je u ovim predmetima Viši sud u Podgorici prihvatio stanovište odbrane da Duško Knežević nije nijednom pozvan da se izjasni u odnosu na dela koja mu se stavljaju na teret, SDT Crne Gore u Podgorici, svojim aktivnostima sprečava da se postupak protiv Duška Kneževića vodi time što je od organa Velike Britanije, tražilo da se Dušku Kneževiću zabrani da napusti teritoriju Velike Britanije. Očigledno je, dakle, da SDT Crne Gore nije u interesu da se postupak protiv Duška Kneževića sprovede na zakonit način iz razloga što su svjesni činjenice, da su optužnice protiv Duška Kneževića podignute po političkom nalogu odlazeće izvršne vlasti."

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, ocjenjuje advokat, "očajnički pokušava da odbrani neodbranjive i politički isfrabrikovane optužnice". "Ali smo uvjereni da je ovakvo postupanje kratkog daha i osuđeno na neuspjeh, a što su već potvrdile relevantne međunarodne institucije", dodaje Đukanović.

Knežević je, kako se navodi, inicirao i formiranje anketnog odbora pred Skupštinom Crne Gore, kako bi se kao svjedok izjasnio na "okolnosti zloupotreba, nezakonitih radnji i korupcionaških aktivnosti Mila Đukanovića".

"Vjerujemo da će uskoro biti formiran anketni odbor Skupštine Crne Gore koji će ispitati sve zloupotrebe izvršne vlasti na čelu sa predsjednikom Crne Gore, a prije svega da se ispita porijeklo imovine Mila Đukanovića i to porijeklo imovine od 1,5 miliona evra na kastodi računu, kao i poreklo sredstava kojim je izgrađena 'ničija' kuća u Podgorici, učešće Mila Đukanovića u aferi Telekom, aferi A2 EPCG, kao i radi utvrđivanja drugih zloupotreba, nezakonitih radnji i korupcionaških aktivnosti koje je preduzimao Milo Đukanović za vrijeme dok je bio na mjestu premijera i predsjednika Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Odbrana Duška Kneževića će, kako zaključuje njegov branilac, vrlo brzo ponovo staviti predlog za stavljanje van snage rješenja o određivanju pritvora i za stavljanje van snage naredbe za raspisivanje potjernice.

Preporučujemo za Vas