Iznuđeno priznanje nije dokaz

Sudija Vujanović juče je, rečeno je Vijestima, konstatovao da priznanje Jovana Grujičića neposredno nakon što je uhapšen - nije u skladu sa ostalim dokazima sprovedenim tokom suđenja

11966 pregleda 3 komentar(a)
Nakon aktiviranja eksploziva ispred Grand kafea, Foto: Savo Prelević
Nakon aktiviranja eksploziva ispred Grand kafea, Foto: Savo Prelević

Podgoričanin Jovan Grujičić oslobođen je optužbi da je bacio bombu na nekadašnji lokal “Grand” i kuću bivšeg agenta tajne policije Duška Golubovića.

To je “Vijestima” kazao njegov advokat Damir Lekić, obrazlažući da je riječ o prvostepenoj presudi Osnovnog suda u Podgorici, odnosno sudije Nenada Vujanovića.

Optužen je da je počinio krivično djelo - izazivanje opšte opasnosti u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Jovan Grujičić i članovi njegove familije više puta negirali su da je učestvovao u tim krivičnim djelima, obnjašnjavajući da je u Centru bezbjednosti Podgorica zvjerski mučen dok od njega nije iznuđeno priznanje.

Njegov otac Budimir zbog toga je i podnio prijavu protiv načelnika Kriminalističke policije Miloša Vučinića i načelnika za krvne delikte Centra bezbjednosti Podgorica Srđana Koraća.

I sudija Vujanović juče je, rečeno je Vijestima, konstatovao da priznanje Grujičića neposredno nakon što je uhapšen - nije u skladu sa ostalim dokazima sprovedenim tokom suđenja.

“Za sudiju je, osim navedenog, bilo smptomatično i pozivanje Jovana Grujičića na tvrdnje o nezakonitom i neprofesionalnom postupanju policije, jer su se pored njega, na iste takve tvrdnje pozivali i Benjamin Mugoša i Marko Boljević... Protiv tih policajaca pokrenut je izviđaj”, rekao je advokat Lekić.

I Mugoša i Boljević tvrdili su da su preživjeli policijsku torturu u okviru te istrage.

Nakon krivične prijave Grujičića protiv policajaca, iz policije su saopštili da su postupali zakonito i isključivo “po instrukcijama i nalogu postupajućeg tužioca”...

Oni su tada apelovali na sve državne organe i institucije da se sprovedu djelotvorne istrage kako bi se obezbijedila efikasnost postupka.

“Svi policijski službenici koji su postupali u konkretnom predmetu, uključujući i rukovodeći kadar, zadnjih mjeseci su izloženi jakom medijskom pritisku i optužbama koje su u potpunosti iskonstruisane sa raznih adresa što predstavlja pokušaj dovođenja u zabludu pravosudnih organa Crne Gore i pravdanja prema nalogodavcima i oštećenim licima”, saopštili su tada iz policije.

Očigledno je da se radi o naknadnoj pameti koju policija shodno profesionalnim standardima neće komentarisati. Sinhronizovano osmišljavanje navodne policijske torture od strane osumnjičenih još jedna je potvrda da su ove naknadne reakcije usmjerene ka pokušaju pravdanja za izvršena krivična djela, kako prema oštećenim licima, tako i prema nalogodavcima ovih teških krivičnih djela...

Jovanov otac je u krivičnoj prijavi tvrdio da su policajci, da su htjeli, mogli njegovog sina saslušati u bolnici u Dobroti - gdje se liječio, ali da im to nije odgovaralo:

U bolnici u Kotoru, kako je tada napisao, nisu mogli da primijene metode poput - nedavanja terapije, udaranja bejzbol palicom po bubrezima i slabinama i stopalima, mučenje elektrošokerima po genitalijama, očnim kapcima, navlačenje i udaranje bokerskim rukavicama...

Tvrdio je da ga je jedan od policijskih službenika na kraju torture i jahao.

Bio u zatvoru kad su bombe padale

Samo dan nakon što su se istražitelji konstatovali da su rasvijetlili slučaj bombaških napada, objavljena je informacija da je Benjamin Mugoša u vrijeme izvršenja krivičnih djela - bio u zatvoru.

Ubrzo nakon toga oslobođen je svih sumnji.

Benjamin Mugoša
Benjamin Mugošafoto: Savo Prelevic

Boljević nije bio obuhvaćen krivičnom prijavom, tako da se na kraju sudilo samo Grujičiću, čiji roditelji su bili istrajni u tvrdnjama da je njihov sin, kako su kazali, otet sa liječenja u Dobroti, odakle je priveden u službene prostorije podgoričke policije i zvjerski mučen.

Bonus video: