Pola godine kućne robije za bankarku

Sud potvrdio sporazum Specijalnog tužilaštva i bivše zamjenice izvršnog direktora za komercijalu Atlas banke

7609 pregleda 1 komentar(a)
Sjedište Atlas banke u Podgorici (arhiva/ilustracija), Foto: Savo Prelević
Sjedište Atlas banke u Podgorici (arhiva/ilustracija), Foto: Savo Prelević

Nekadašnja zamjenica izvršnog direktora za komercijalu Atlas banke Ljiljana Dragičević, u kućnom zatvoru provešće pola godine uz sistem za elektronski nadzor - takozvanu nanogicu...

To između ostalog piše u Sporazumu o priznanju krivice koji je potpisala sa Specijalnim državnim tužilaštvom, a koji je potvrdio i Viši sud.

Dragičević je jedna od osumnjičenih u predmetu SDT-a “E - komerc” - to tužilaštvo je još 2018. godine donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv 79 osoba zbog krivičnog djela stvaranja kriminalne organizacije, pranja novca, utaje poreza i doprinosa i 95 pravnih lica zbog istog krivičnog djela...

U aprilu prošle godine donijeta je naredba o proširenju istrage protiv 49 fizičkih lica (od kojih je 13 već obuhvaćeno prethodnim naredbama) i protiv 55 pravnih lica (od kojih su dva prethodno obuhvaćena) zbog istih krivičnih djela. Potom je napisana optužnica protiv 108 osoba i 140 kompanija, u kojoj je navedeno da je ta grupa utajila više desetina miliona eura.

U okviru te istrage, tužilaštvo je u junu prošle godine blokiralo 63 miliona eura u banci na čijem je čelu takođe optuženi Duško Knežević.

Njegov advokatski tim, međutim, u maju prošle godine podnio je krivične prijave protiv Dragičević i brokera Marine Mauer, zbog, kako tvrde, krivičnog djela - stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebe službenog položaja pomaganjem.

Tada je prijava podnijeta i protiv službenice Atlas banke Olge Bogdanović, zbog zloupotrebe službenog položaja.

“Dragičević je kao organizator kriminalne organizacije, većem broju pravnih lica koji su korisnici e-komerc servisa kod Atlas banke, a koji podrazumijeva prodaju proizvoda i usluga putem interneta prihvatanjem platnih kartica i sistema Visa i Master card organizovala postavljanje odgovornih lica u novoregistrovanim pravnim licima”, saopšteno je iz Atlas grupe.

Kako su objasnili, Dragičević je takvim postupanjem vrbovala odgovorna lica, angažujući članove svoje porodice i svoje prijatelje i poznanike, i druga fizička lica preko brokera posrednika Marine Mauer.

“Naplaćivala je nezakonite provizije suprotno internim aktima Atlas banke i vršila kontrolu postupanja imenovanih izvršnih direktora kao novih članova kriminalne organizacije u realizaciji kriminalnog plana i usmjeravala kriminalne aktivnosti mimo znanja odgovornih lica Atlas banke”, pisalo je u saopštenju.

Bonus video: