Suđenje optuženima za šverc cigareta odloženo za 1. decembar

Prema navodima optužnice, Duško Nikaljević i Đoka Camaj su tokom 2018. godine na teritoriji Crne Gore, Srbije, Italije i evropskih zemalja organizovali kriminalnu organizaciju radi krijumčarenja cigareta na sivom tržištu Srbije i Crne Gore

4867 pregleda 0 komentar(a)
Viđi sud, Foto: Savo Prelević
Viđi sud, Foto: Savo Prelević

Suđenje optuženima za šverc cigareta, odloženo je danas u Višem sudu u Podgorici za 1. decembar, zbog nedolaska branioca optuženog usljed spriječenosti da pristupi na glavni pretres zbog zdravstvenih razloga, izjavila je "Vijestima" Aida Muzurović, samostalna savjetnica za odnose sa javnošću tog suda.

Prema navodima optužnice, Duško Nikaljević i Đoka Camaj su tokom 2018. godine na teritoriji Crne Gore, Srbije, Italije i evropskih zemalja organizovali kriminalnu organizaciju radi krijumčarenja cigareta na sivom tržištu Srbije i Crne Gore.

Specijalno tužilaštvo je kao članove ove kriminalne organizacije označilo Filipa Nikaljevića, Nikolu Matovića, Vukašina Matovića, Borivoja Matovića, Adnana Sukovića, Miroslava Ivezića i Zdravka Lukovića.

Apelacioni sud Crne Gore je prilikom produženja pritvora u krivičnom predmetu protiv okrivljenog Camaj Đoke. i ostalih, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje, naveo da se ocjenom dokaza iz spisa predmeta prvostepenog suda, da je okrivljeni Camaj osnovano sumnjiv da je izvršio krivična djela stavljena mu na teret.

Odnosno, sumnja se da je sa Nikaljević Duškom formirao kriminalnu organizaciju početkom 2019.godine, na teritoriji Crne Gore i drugih država, u koju organizaciju su vrbovali pripadnike kriminalne organizacije, a koji su prihvatili članstvo: N.F., M. V., M.B., pravno lice „T.G.“doo Kotor, M.N., S. A., I. M. i druga za sada neidentifikovana lica, radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

Osumnjičeni Camaj, za koga se osnovano sumnja da je organizator kriminalne organizacije, za sebe odredio da vrbuje druge članove kriminalne organizacije, da nabavlja neocarinjenu robu – cigarete bez akciznih markica, da iste kupuje i predaje radi dalje prodaje i sakrivanja okrivljenom S.A., daje uputstva o skladištenju, čuvanju i prikrivanju cigareta bez akciznih markica, obezbjeđuje i pronalazi kupca za neocarinjene cigarete, preuzima novac od prodatih cigareta preko za sada neidentifikovanih članova kriminalne organizacije, obezbjeđuje materijalna sredstva za izvršenje krivičnih djela, dogovara preko N.D. i S.A. preuzimanje i prevoz radi dalje prodaje neocarinjene robe – cigareta na sivom tržištu Crne Gore i zemalja Evropske unije.

Bonus video: