VIŠI SUD U PODGORICI

Na zahtjev tužioca: Odloženo suđenje Šakovićima, Lašiću i Filimanoviću

"Specijalnom državnom tužilaštvu je podnijet predlog za zaključenje sporazuma o priznanju krivice sa jednim od optuženih", rekla je "Vijestima" Aida Muzurović, samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda

4294 pregleda 0 komentar(a)
Privođenje Šakovića 2017. godine, Foto: Filip Roganović
Privođenje Šakovića 2017. godine, Foto: Filip Roganović

Suđenje Marku Šakoviću, koji se nalazi u bjekstvu, Nataši Šaković, Marku Lašiću i Marku Filimanoviću, optuženim za stvaranje kriminalne organizacije i nedozvoljenog držanja oružja, čiji je početak juče bio planiran u Višem sudu u Podgorici, odloženo je na zahtjev specijalnog državnog tužioca, izjavila je "Vijestima" Aida Muzurović, samostalna savjetnica za odnose sa javnošću tog suda.

"Specijalnom državnom tužilaštvu je podnijet predlog za zaključenje sporazuma o priznanju krivice sa jednim od optuženih", rekla je ona.

U optužnici se navodi da su od aprila 2019. pa sve do 6. februara 2020. godine, okrivljeni Marko Šaković, Filimanović i Nataša Šaković, prodavali i vršili razmjenu i držali veću količinu oružja.

Prema navodima optužnice, Marka Filimanovića su umišljajno podstrekli Marko i Nataša Šaković.

"Okrivljeni su na više sastanaka sa Filimanovićem i putem poruka preko kriptovanih telefona tražili od njega da kupuje veće količina oružja - pištolja i automatskih pušaka te da im ga predaje suprotno zakonu i bez dozvole. Marko Šaković bi nakon toga oružje prodavao na teritoriji Crne Gore, Njemačke i Albanije pripadnicima drugih kriminalnih organizacija radi izvršenja krivičnih djela", piše u optužnici.

Navedeno je da su Marko i Nataša Šaković u više navrata Filimanoviću davali novac kako bi od fizičkih lica i u prodavnicama oružja u Crnoj Gori kupovao veće količine oružja.

"Tako je 6. avgusta 2019. godine u Podgorici osumnjičeni Marko Šaković dao Filimanoviću 6.000 eura da kupi oružje. Filimanović je nakon toga pošao u prodavnicu oružja ,,Hefest“ gdje je kupio 10 pištolja i to deset pištolja ,,CZ“ kalibra 9x19 mm, kojom prilikom je navodno oružje kupio za potrebe pravnog lica „Lovac M“ čiji je on vlasnik. Oružje je potom Marku Šakoviću, koje je on držao u svojoj kući a kasnije i predao za sada neidentifikovanim članovima kriminalne organizacije, a koje su oni prodali pripadnicima drugih kriminalnih organizacija radi ubistava na teritoriji Crne Gore, Albanije i Njemačke", dodaje se u optužnici.