Norma ljudskosti: Preminuo Slobo Pejović

Vijest o njegovoj smrti je objavio šef Pokreta za promjene Nebojša Medojević

40735 pregleda 417 reakcija 21 komentar(a)
Pejović, Foto: Arhiva Vijesti
Pejović, Foto: Arhiva Vijesti

Preminuo je inspektor u penziji i svjedok slučaja deportacije Slobodan Pejović (72).

Vijest o njegovoj smrti je objavio šef Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

Pejović je prvi javno progovorio i svjedočio o zločinima deportacije, zbog čega je dobio priznanja za humanost i građansku hrabrost, fizički i verbalno napadan, ali i osporovan.

Policijska akcija nezakonitog hapšenja izbjeglica iz BiH u Crnoj Gori izvedena je u maju 1992. godine kada su deportovani i predani vojsci bosanskih Srba. Većina deportovanih je ubijena, a nekolicina preživelih su trajno oštećeni mučenjem u logorima.

"Njegova hrabra kritika te policijske akcije bila je veoma važna za suočavanje crnogorske javnosti s tim ratnim zločinom, a njegovo svedočenje je doprinelo uspjehu porodica žrtava u parničnim postupcima. U svojim govorima na tu temu je obično naglašavao: “Ljude sam uvijek dijelio na ljude i neljude, a ne po vjerskoj ili nacionalnoj pripadnosti", napisala je izvršna direktorica Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc-Prelević.

"Ne može to tako: umro Slobodan Pejović. Jer, Slobodan Pejović je znak u vremenu. Moja Crna Gora. Vječna. Kao prkos. Kao san o slobodi. Kao norma ljudskosti. Koju će malo ko dosegnuti. kazao je glavni urednik "Monitora" Esad Kočan.

Bonus video: