Apelacioni sud potvrdio presudu za silovanje i otmicu: Prijetio da će joj pobiti cijelu familiju

"Uoči Nove 2019. godine, optuženi je tražio da zajedno izađu i dočekaju Novu godinu, što je oštećena odbila, na što je optuženi reagovao prijetnjama da će ubiti nju, njenog oca i sestru"

3689 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Apelacioni sud potvrdio je presudu bjelopoljskog Višeg suda kojom je okrivljeni D. K. osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam i po godina zbog krivičnog djela otmica, u sticaju sa krivičnim djelima - silovanje i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija,

“U postupku donošenja presude, niti u samoj presudi nijesu počinjene bitne povrede krivičnog postupka i povrede Krivičnog zakonika na čije postojanje drugostepeni sud pazi po službenoj dužnosti. U obrazloženju presude utvrđeno je činjenično stanje, a o svim odlučnim činjenicama su dati jasni i sadržajni razlozi, koje ne sadrže bilo kakve protivrječnosti. Jasno je navedeno u razlozima zašto sud ne prihvata odbranu optuženog D. K. u odnosu na bitne činjenice, a zašto prihvata iskaz oštećene”, navodi se u obrazloženju presude Apelacionog suda.

Dodaje se da je Viši sud u Bijelom Polju pravilno zaključio da je optuženi bio svjestan svojih djela i htio njihovo izvršenje.

“Dakle da je sva tri krivična djela počinio sa direktnim umišljajem, kao i bio svjestan zabranjenosti svojih djela... Iz iskaza oštećene utvrđeno je da se optuženi nakon izdržavanja kazne zatvora u ZIKS-u, nedelju dana normalno ponašao, da bi nakon toga ponovo nastavio i intenzivirao sa maltretiranjima i prijetnjama, šaljući joj uznemirujuće SMS poruke. Zbog toga je oštećena odlučila da prekine svaku vezu sa optuženim. Uoči Nove 2019. godine, optuženi je tražio da zajedno izađu i dočekaju Novu godinu, što je oštećena odbila, na što je optuženi reagovao prijetnjama da će ubiti nju, njenog oca i sestru. To je bio i razlog da ona optuženog prijavi policiji i ove prijetnje navede u prijavi od 31.12.2018.godine. Navodi oštećene da je optuženi intenzivirao maltretiranje i prijetnje po izlasku iz zatvora, imali su potvrdu u sadržini prijava koje je oštećena podnosila protiv optuženog, iz kojih proizilazi da je optuženi presretao oštećenu na ulici i fizički nasrtao na nju, pratio je, sačekivao ispred njene kuće i upadao u kuću, pozivao je telefonom više puta u toku dana i slao uznemirujuće poruke da će ubiti nju i njenu porodicu. Pravilno je zaključivanje prvostepenog suda da se opisano postupanje optuženog može smatrati svirepim, to pogotovu što je pri navedenom postupanju optuženi pokazao bezosjećajnost, čime su ostvarena obilježja težeg alternativnog oblika krivičnog djela otmice”, navodi se između ostalog u obrazloženju presude.

Bonus video: