Apelacioni sud odbio žalbu

Istražitelji o planiranju likvidacije Kašćelana: Pratili ga, slikali, vrebali kad se "skroz opustio"

“Iz (telefonske) komunikacije proizilazi osnovana sumnja da će sve troškove snositi organizator kriminalne organizacije Dž. G. a da je zadatak okrivljenog Stefana Kovača upravo da bude neposredni izvršilac djela. Na fotografijama sadržanim u spisima predmeta, prikazane su eksplozivne naprave, te okrivljeni kako hiruškim rukavicama u ruci drži pištolj sa prigušivačem”

39652 pregleda 41 reakcija 17 komentar(a)
Komarac bio na nišanu, Foto: Pixabay
Komarac bio na nišanu, Foto: Pixabay

Pripadnici kriminalne organizacije Stefana Kovača pratili su u Beču i fotografisali Dejana Kašćelana zvanog Komarac, spremajući njegovu likvidaciju i konstatovali da će ubistvo lako obaviti jer se žrtva “opustila skroz”.

To između ostalog piše u rješenju Apelacionog suda, kojim je odbijena žalba tog okrivljenog zbog produženja pritvora.

“Lagan nam je sad, opustio se skroz”, navodi se da je organizator te grupe saopštio Kovaču situaciju o Komarcu.

Iz suda podsjećaju da je šef te kriminalne organizacije u oduzetom, kriptovanom telefonu osumnjičenog bio označen imenom Džon Goti (Dž. G.).

“Iz (telefonske) komunikacije proizilazi osnovana sumnja da će sve troškove snositi organizator kriminalne organizacije Dž. G. a da je zadatak okrivljenog Stefana Kovača upravo da bude neposredni izvršilac djela. Na fotografijama sadržanim u spisima predmeta, prikazane su eksplozivne naprave, te okrivljeni kako hiruškim rukavicama u ruci drži pištolj sa prigušivačem”...

U spisima se dalje navodi da iz iste komunikacije proizilazi da je organizator kriminalne grupe proslijedio Kovaču fotografije Kašćelana u vrijeme dok se ovaj nalazio u tom bečkom lokalu.

Konstatuje se da je Kovač 16. decembra posljednji put evidentiran prilikom izlaska iz Crne Gore na graničnom prelazu Aerodrom Podgorica i da mu je destinacija bila Beč. Navodi se da je ‘pretresom kriptovanog telefona’ pronađena i adresa u Beču na koju je okrivljeni trebalo da dođe, a da su u pitanju osobe bliske škaljarskom klanu”...

“Iz sadržaja komunikacije proizilazi da je 27.07.2020. godine, okrivljeni pomoću kriptovanog telefona ostvario komunikaciju sa licem... Dž. G. i koji se sa okrivljenim dogovara o načinu na koji će (Kovač) doći u Beč... kod lica Dž. G., koji okrivljenom K. S. daje instrukcije o tome kada će doći, šta treba da ponese, između ostalog navodeći da treba da ponese košulje, šešir i naočare radi kamera, zatim da lice Dž. G. navodi: ‘Lagan nam je sad, opustio se skroz’, na šta mu okrivljeni odgovara: ‘Super barte moj, opustićemo ga zanavijek, sve mu je..m’. Nadalje, u komunikaciji između navdenih lica slijedi slikovna poruka na kojoj se nalazi lice, za koje je kasnijim provjeravama utvrđeno da se radi o K.D. zvanom Komarac”, navodi se u rješenju Apelacionog suda.

Dodaje se da su “Goti” i Kovač sljedeći put komunicirali 28. jula, kada ga okrivljeni pita da li će sljedećeg dana poći u Beč, što mu ovaj potvrđuje.

Zatim, piše u dokumentu, komentarišu događaje u Crnoj Gori u vezi sa osobama bliskim kriminalnim organizacijama:

“Te nakon toga ponovo pita šta će od garderobe ponijeti, zatim razmjenjuju poruke u vezi toga ko će K. S. sačekati kada pređe državnu granicu Crne Gore i ko će ga transportovati dalje do Beča”.

Konstatuje se da je Kovač 16. decembra posljednji put evidentiran prilikom izlaska iz Crne Gore na graničnom prelazu Aerodrom Podgorica i da mu je destinacija bila Beč.

Navodi se da je “pretresom kriptovanog telefona” pronađena i adresa u Beču na koju je okrivljeni trebalo da dođe.

“Provjerama policije Republike Austrije, utvrđeno je da su službenici policije Austrije, opservacijom i sprovođenjem mjera tajnog nadzora nad naprijed označenom adresom, identifikovali lice Cekić Stefana, državljanina Srbije, te da je isti vjerenik M. M. koja je rođena sestra M. R. a koji je pripadnik tzv. škaljarskog klana".

Preporučujemo za Vas