Atlas grupa: Terić nije sama donosila odluke, ispitati i odgovornost rukovodilaca CBCG

"Još jednom pozivamo odgovorne u Vladi Crne Gore i Centralnoj banci da sada kada je jasno da postoje evidentni dokazi u korist vlasnika i povjerilaca Atlas Banke, pristupe reviziji celokupnog postupka uvođenja stečaja u dvije banke i da u najboljem interesu građana Crne Gore, sprečavajući izuzetno visoke troškove arbitražnog postupka i same štete koja će izvesno biti presuđena u korist vlasnika i povjerilaca banke"

14625 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Savo Prelević
Ilustracija, Foto: Savo Prelević

Atlas grupa saopštila je da pozdravlja podizanje optužnice protiv privremene upravnice Atlas banke Tanje Terić.

U saopštenju Atlas grupa napominje da Terić, kao privremeni upravnik u Atlas banci, nije sama donosila odluke vezane za privremenu upravu, već je - kako kažu - potrebno ispitati i odgovornost rukovodilaca CBCG.

Podignuta je optužnica protiv privremene upravnice Atlas banke Tanje Terić, koja se tereti da je zatvaranjem kredita jednim klijentima depozitima drugih umanjila depozit banke, kao i stečajnu masu za više od tri miliona eura - na štetu stečajnih povjerilaca.

"Kako je već javnost obaviještena, Više tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Tanje Terić koja je kao privremena upravnica tokom privremene uprave Centralne banke Crne Gore u Atlas banci, zatvaranjem kredita jednim klijentima depozitima drugih, umanjila depozit banke, kao i stečajnu masu za 3.134.894 eura na štetu stečajnih povjerilaca. Tužba je potkrijepljena i mišljenjem sudskog vještaka koji je potvrdio taj nalaz. Pozdravljamo činjenicu da je Više javno tužilaštvo našlo za shodno da otpočne proces utvrđivanja odgovornosti, te napominjemo još jednom da Tanja Terić, kao privremeni upravnik u Atlas banci, nije sama donosila odluke vezane za privremenu upravu, već je potrebno ispitati i odgovornost rukovodilaca CBCG, kao i drugih lica, prije svega ovdje mislimo na guvernera Radoja Žugića, te lica iz izvršne vlasti po čijim nalozima je Tanja Terić postupala, jer je ovdje očigledno riječ o organizovanoj kriminalnoj grupi čiji je jedini cilj bio oduzimanje kompletne imovine Duška Kneževića", saopšteno je iz Atlas grupe.

U saopštenju piše da činjenica koju Više javno tužilaštvo napominje, da je umanjena stečajna masa, odnosno imovina banke za najmanje 3.1 milion eura u periodu privremene uprave, "jeste ključni dokaz i potvrda našeg stava da su privremena uprava banke i CBCG upravo doveli do stečaja banke, a ne prethodno rukovodstvo."

"Već smo ukazivali na to da je privremena uprava u periodu prije stečaja napravila značajan gubitak, te da je taj gubitak upravo doveo do stečaja, te da su privremena uprava i CBCG sračunato pravili gubitak da bi doveli do ispunjenja stečajnog razloga, a to je da je imovina niža od obaveza banke. Napominjemo da je u Rješenju o stečaju Atlas banke koje je doneto od strane CBCG kao stečajni razlog navedena upravo niža vrijednost imovine od obaveza ali sa nešto više od milion evra, dakle daleko niže od gubitka koji je napravljen tokom privremene uprave. Svakome, ko i nije stručnjak, je jasno da jednostavnim sabiranjem može da se utvrdi razlog za pokretanje stečaja, a to je upravo gubitak tokom privremene uprave."

Atlas grupa upozorava javnost "na vrlo bitnu činjenicu da je Atlas Grupa pokrenula arbitražni postupak za naknadu štete, o čemu je dva puta pismeno obaviještena Vlada Crne Gore, te da je u tom postupku jedan od dokaza upravo nezakonito postupanje privremene uprave i CBCG, te namerno dovođenje Atlas banke u situaciju da bude proglašen stečaj bez dovoljno valjane argumentacije, a kao dio političkog i poslovnog progona Predsednika Atlas Grupe Duška Kneževića."

"Još jednom pozivamo odgovorne u Vladi Crne Gore i Centralnoj banci da sada kada je jasno da postoje evidentni dokazi u korist vlasnika i povjerilaca Atlas Banke, pristupe reviziji celokupnog postupka uvođenja stečaja u dvije banke i da u najboljem interesu građana Crne Gore, sprečavajući izuzetno visoke troškove arbitražnog postupka i same štete koja će izvesno biti presuđena u korist vlasnika i povjerilaca banke. U tom smislu smatramo da bi ekspertski tim sastavljen od inostranih eksperata bio najbolji osnov za rješavanje ovog pitanja. Takođe, podsećamo javnost da je odbrana Duška Kneževića pored Tanje Terić, dana 31.1.2019. godine Višem državnom tužilaštvu u Podgorici podnijela krivičnu prijavu Kts broj 13/19 i protiv Žugić Radoja, Guvernera Centralne banke Crne Gore. Remiković Milana i više drugih, za sada, NN lica, zbog izvršenja krivičnog djela Zloupotrebe službenog položaja iz člana 416 stav 3 u vezi stava 1 KZ CG. Nakon toga, podnijete su i dopune ove krivične prijave dana 19.2.2019. godine, dana 14.3.2019. godine, dana 10.4.2019. godine, 18.4.2019. godine, 17.5.2019. godine. Dopunama krivičnih prijava od 14.3.2019. godine i od 18.4.2019. godine, obuhvaćeni su i Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, Olivera Mihajlović Elez, na funkciji PZU Meljine, Blažo Jovanić, predsjednik Privrednog suda Crne Gore, Milivoj Katnić, specijalni državni tužilac, Saša Zejak, stečajni upravnik Meljine kompleks doo, Nikola Fabris, vice guverner Centralne banke Crne Gore, Milorad Jovović, član savjeta Centralne banke Crne Gore, Ruždije Tuzović, član savjeta Centralne banke Crne Gore, Nikola Milović, član savjeta Centralne banke Crne Gore, Zorica Kalizić, član savjeta Centralne banke Crne Gore, a zbog krivičnih djela Stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a, stav 1 i stav 2, kao i krivičnog djela Zloupotreba službenog položaja iz člana 416 stav 3 KZ CG i krivičnog djela Protivzakoniti uticaj iz člana 422 KZ CG", zaključenho je u saopštenju Atlas banke.

Bonus video: