Suđenje odloženo zbog sporazuma o priznanju krivice

Kako su mediji ranije objavli, Nikšićanin Miladin Pejović (50), Božidar Doderović (28) i Vojin Perunović (36) potpisali su sa Specijalnim tužilaštvom sporazum kojim su priznali članstvo u kriminlnoj organizciji odgovornoj za šverc cigareta, čime je državna kasa oštećena za 3.800.000 eura

6088 pregleda 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Suđenje grupi okrivljenih za šverc cigareta i članstvo u kriminalnoj organizaciji, koje je danas bilo zakazano u podgoričkom Višem sudu, odloženo je jer je sudu dostavljen sporazum o priznanju krivice sa jednim od optuženih, izjavila je "Vijestima" Aida Muzurović, samostalna savjetnica za odnose sa javnošću.

Kako su mediji ranije objavli, Nikšićanin Miladin Pejović (50), Božidar Doderović (28) i Vojin Perunović (36) potpisali su sa Specijalnim tužilaštvom sporazum kojim su priznali članstvo u kriminlnoj organizciji odgovornoj za šverc cigareta, čime je državna kasa oštećena za 3.800.000 eura. Pejović je sa tužilaštvom dogovorio da u zamjenu za priznanje odleži 10 mjeseci zatvorske kazne i na ime sporedne kazne uplati u državnu kasu 3.000 eura. Perunović je dogovorio 10 mjeseci zatvora i da u državni budžet uplati 2.000 eura, koliko je zaradio prevozeći cigarete, dok je Doderović pristao na osam mjeseci zatvora i da vrati nezakonito stečenih 1.000 eura.

Prema navodima optužnice, Pejović, Doderović i Perunović su zajedno sa sugrađaninom Jovanom Mikovićem, koji je u bjekstvu, krajem prošle godine iz Luke Bar koristeći lažnu dokumentaciju prošvercovali 4.545 paketa cigareta, čime je državni budzet oštećen za 3.800.000 eura.

Specijalno tužilaštv tereti Pejovića, Doderovića i Perunovića da su zajedno sa okrivljenim Jovanom Mikovićem u drugoj polovin 2019. godine postali pripadnici kriminalne organizacije koju je formirala za sada nepoznata osoba radi šverca cigareta.

Prema optužnici, ova kriminalna organizacija djelovala je po prethodno utvrđenom planu i jasno utvrđenim ulogama prema kojima su cigarete krijumčarene iz Slobodne carinske zone Bar, a sve radi stavljanja u promet na ilegalno tržište.

Istražitelji su došli do dokaza kako su ovi optuženi u novembu i decembru prošle godine prenosili neocarinjenu akciznu robu – cigarete preko carinske linije izbjegavajući mjere carinskog nadzora. Prikrivali su, rasturali i prodavali neocarinjenu akciznu robu inostranog porijekla na koju nijesu bili plaćeni pripadajući porezi, carina i druge dadžbine – precizirano je u optužnici.

Bonus video: