Orlandić nije za specijalni tim

Iz SDP-a, u prijavu od 10. juna optužili su Orlandića za nezakonito zapošljavanje 170 radnika

40119 pregleda 77 reakcija 38 komentar(a)
Orlandić, Foto: Savo Prelević
Orlandić, Foto: Savo Prelević

Nema dokaza koji ukazuju da je direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić počinio krivično djelo iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva, saopšteno je nezvanično Vijestima iz te institucije.

Prema pouzdanim saznanjima, zbog toga su iz tužilaštva na čijem je čelu Milivoje Katnić, krivičnu prijavu protiv Orlandića proslijedili kolegama iz Osnovnog državnog tužilaštva.

Prijavu su, sredinom juna, podnijeli predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP), optužujući ga za zloupotrebu službenog položaja i povredu prava pri zapošljavanju.

“Na osnovu dokumentacije i obavještenja prikupljenih u fazi izviđaja, Specijalno državno tužilaštvo nije našlo osnov za gonjenje Orlandića za djelo iz njihove nadležnosti, zbog čega je predmet proslijeđen Osnovnom tužilaštvu koje će ocijeniti da li možda u njegovim radnjama postoje elementi krivičnog djela za preduzimanje krivičnog gonjenja iz njihove nadležnosti”, pojasnio je sagovornik Vijesti.

Iz SDP-a, u prijavu od 10. juna optužili su Orlandića za nezakonito zapošljavanje 170 radnika.

“Prema informacijama i dokumentaciji koja nam je dostavljena, u Aerodromima Crne Gore, u dužem vremenskom periodu, nezakonito je vršeno zapošljavanje lica, što je sve moguće utvrditi pregledom dokumentacije o stotinama novozaposlenih, koji su u radni odnos primljeni uz kršenje člana 20 Zakona o radu i Statuta društva, uz diskriminaciju ‘nepodobnih’ kandidata”, navode u krivičnoj prijavi.

Te informacije i dokumentacija nijesu, kako tvrde u SDP-u, jedini dokazi kojima potkrepljuju tvrdnje.

“Podsjećamo i da je resorni ministar Osman Nurković, na kontrolnom saslušanju na Odboru za ekonomiju Skupštine Crne Gore 1. 11. 2018. godine, saopštio podatak da je menadžment Aerodroma Crne Gore - ‘mimo zakona zaposlio 126 radnika u stalni radni odnos, dok je samo u ovoj godini upošljeno 394 radnika”, piše u krivičnoj prijavi SDP-a protiv Orlandića.

Orlandić je član Glavnog odbora Socijaldemokrata (SD), na čijem je čelu Ivan Brajović.

Nurković je, prije dvije godine u Skupštini optužio SD da njihovo protivljenje davanju Aerodroma na koncesije, ima veze sa viškom zaposlenih u toj kompaniji.

“Ima sistematizovanih 526 radnih mjesta. Trenutno je u stalnom radnom odnosu 652 radnika, dakle 126 radnika je zapošljeno suprotno zakonu.Ove godine samo, imali smo zapošljavanje na određeno, odnosno po nekakvim ugovorima o djelu, ne znam šta, 394 zapsolena. I to na podgoričkom aerodromu 131 radnik, u Tivtu 255. Zaista mi je ovo alarmantno”, kazao je tada Nurković.

Osim tih tvrdnji, SDP je, uz prijavu, Katniću dostavila sistematizovana radna mjesta i zapošljavanje na neodređeno i određeno vrijeme u periodu od 2012. do 2019. godine, tabelarni prikaz sistematizacije radnih mjesta, Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta s opisom poslova i Statut Aerodroma Crne Gore.

Nakon dostavljanja krivične prijave, Orlandić je saslušan u svojstvu građanina pred specijalnim tužiocem Veljkom Rutovićem.

Tada je negirao da je počinio krivično djelo za koje ga sumnjiče nekadašnje partijske kolege.

Na čelu Aerodroma Crne Gore je od avgusta 2017.

Bonus video: