NAVODNO NA METI KRIMINALACA

Da li je Abazoviću ugrožena bezbjednost?

Iz Uprave policije rekli da ne raspolažu podacima da su političar i njegova porodica ugroženi, ali najavili da će svakako sprovesti opsežne provjere

17179 pregleda 339 reakcija 17 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Uprava policije preduzeće opsežne mjere da utvrdi da li lidera Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića planira da ugrozi jedan od šefova jednog regionalnog kriminalnog klana.

To su “Vijestima” saopštili iz institucije kojom rukovodi Veselin Veljović, a odgovarajući na pitanja - da li imaju saznanja da je lideru izborne liste Crno na bijelo život ugrožen od mafijaškog klana na čijem je čelu višestruko osuđivana osoba, koja se teretila i za ubistva i prodaju droge...

“Vijesti” su iz više izvora iz regiona i Crne Gore dobile informacije da se Abazović našao na meti jednog kriminalnog klana, a iz policije kažu da tim podacima ne raspolažu.

“Na osnovu svih raspoloživih informacija, operativnih i terenskih provjera, Uprava policije ne raspolaže podacima da je bezbjednost Dritana Abazovića ugrožena, kao ni članovima njegove porodice, niti da mu je ugrožena imovina”, piše u odgovoru policije.

Tvrde da će sprovesti detaljne provjere povodom pitanja “Vijesti”: da li imaju zvaničnu ili operativnu informaciju da je čelnik Građanskog pokreta URA ugrožen od te ili bilo koje druge osobe, da li su sa Abazovićem razgovarali o njegovoj sigurnosti i šta tim povodom čine...

“U odnosu na navode iz Vaših pitanja biće sprovedene opsežne provjere sa ciljem utvrđivanja stvarnog činjeničnog stanja. Ukoliko se tokom preduzimanja policijskih mjera i radnji dođe do osnova sumanje da je Dritanu Abazoviću ugrožena bezbjednost od strane navedenog ili drugog lica, neodložno će o svemu biti upoznat nadležni državni tužilac, a policijski službenici će sprovesti kontinuirane aktivnosti u cilju zaštite života i imovine oštećenog lica”, navode iz Uprave policije.

Na kraju odgovora Tima za odnose s javnošću Uprave policije, konstatuju da je “od strane nadležnog organa” sačinjen izvještaj o bezbjednosnoj procjeni stepena ugroženosti Dritana Abazovića:

“I Uprava policije u odnosu na navedeno preduzima operativne mjere i aktivnosti”, stoji u odgovorima.

Direktor URA Zoran Mikić, tvrdi da tom pokretu još nije odgovoreno, iako su od bezbjednosnih službi 3. septembra tražili da naprave procjenu bezbjednosti njihovog lidera.

“Vijestima” je nezvanično i iz GP URA rečeno da raspolažu sličnim informacijama - da Abazoviću prijeti jedan od bitnijih kriminalnih igrača iz regiona i da je u taj slučaj navodno uključen i jedan državljanin Crne Gore, koji živi u inostranstvu...

Najavili su da će tim povodom držati pres konferenciju.

Iz Agencije za nacionalnu bezbjednost i jedne policije iz okruženja nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”, a Abazović nije želio da komentariše navode o njegovoj ugroženosti.

Prema zakonu, na zahtjev Uprave policije (UP), procjenu radi Agencija za nacionalnu bezbjednost, na čijem čelu je Dejan Peruničić.

Mikić je tada u odvojenim dopisima Peruničiću i Veljoviću napisao da očekuje njihovu hitnu reakciju: “Imajući u vidu narasle tenzije u javnosti, a kako bi se izbjegla bilo kakva opanost po bezbjednost Abazovića”.

Iz te partije ranije su kazali da sumnjaju da će odgovor ANB i UP biti potvrdan, odnosno da će stići ocjena da lideru Crno na bijelo treba zaštita.

Prijetnje

Prve informacije da je Abazović ugrožen pojavile su se par dana nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta.

On je o tome pričao u intervju za bosanskohercegovačku TV Face, ne precizirajući koji kriminalci mu prijete.

Nešto kasnije, nedjeljnik “Monitor” objavio je da je Abazović tada dobio upozorenja iz kavačkog kriminalnog klana, jer je odbio da se sastane sa šefovima te organizacije.

“Vidjećemo se ovako ili onako”, poručeno je Abazoviću, piše u tekstu. Kavački klan, iz kojeg su navodno tada stigle prijetnje Abazoviću, prema mnogim izvorima, ima bliske veze sa crnogorskim bezbjednosnim službama. Policijski podaci govore da je Slobodan Kašćelan jedan od vođa tog klana. Njemu se u podgoričkom Višem sudu sudi zbog zelenašenja.

Taj Kotoranin krajem prošle godine pušten je da se brani sa slobode, uz jemstvo nešto više od 500.000 eura u protivvrijednosti nekretnina. Nove, navodne prijetnje nemaju veze sa tim slučajem.

Bez odgovora na dio pitanja

Upravu policije i Agenciju za nacionalnu bezbjednost Vijesti su pitale da li raspolažu informacijom, makar i operativnom, da je Abazović ugrožen zbog odluke da izborna lista koju je predvodio pravi postizborne dogovore sa donedavno opozicionim strankama i ako imaju, što su učinili da provjere vjerodostojnost tih informacija.

Upitani su i da li su na bilo koji način, operativno ili zvanično, dobili informaciju da osuđivani kriminalac, čije ime je poznato redakciji “Vijesti”, nudi nagradu onome ko ubije Abazovića i ako jesu, da li su tu informaciju provjeravali i je li napravljena procjena bezbjednosti.

Iz UP nijesu odgovorili da li su provjeravali Abazovićeve zvanične izjave da je dobijao prijetnje od vođa jednog kotorskih kriminalnih klanova, niti da li su Ulcinjanina o tome išta pitali i eventualno saslušali osobu koja mu je prijetila.