Marović „žirirao” prodatim parcelama

Ponovo odgođeno ročište za prodaju dijela nekretnina osuđenog šefa budvanske kriminalne grupe

48989 pregleda 110 reakcija 43 komentar(a)
Svetozar Marović (arhiva), Foto: Boris Pejović
Svetozar Marović (arhiva), Foto: Boris Pejović

Četiri manje zemljišne parcele u Krimovici, od čije prodaje je Opština Budva trebalo da naplati bar dio novca od osuđenog Svetozara Marovića, prodate su još prije 30 godina.

To piše u notarskom zapisu dostavljenom javnoj izvršiteljki Snežani Pavličić i zbog čega je danas ponovo odgođeno ročište za prodaju dijela nekretnina osuđenog i odbjeglog šefa budvanske kriminalne grupe.

To je drugi put da dolazi do odlaganja - krajem oktobra ročište nije održano zbog navodnih privatnih problema jednog od suvlasnika zemlje koja se prodaje po početnoj cijeni od 142.000 hiljade eura. Opština Budva tako pokušava da namiri dio preostalog duga od 868.000 eura.

Izvršiteljka Pavličić obavijestila je Opštinu Budva da je novo ročište zakazano za 18. decembar, kada će biti ponuđena đedovina Marovića na Jazu i Krimovici po istoj početnoj cijeni. O tome je obavijestila i nove suvlasnike.

Njoj je, prema informacijama “Vijesti”, dostavljen Sporazum o ustupanju stvarnih prava u formi notarskog zapisa zaključenog polovinom juna i to između Svetozara Marovića, njegovih bliskih rođaka, suvlasnika parcela sa jedne strane i M.J. i M.J sa druge strane, a čiji je predmet ustupanja prava svojine na parcelama u Krimovici od 84, 102, 98 i 116 kvadrata, a na osnovu kupoprodajnog ugovora iz jula 1990. godine.

Dostavljen je i geodetski elaborat gdje je izvršena parcelacija katastarskih parcela, koje su se našle na prodaji, a bile su ponuđene kao zalog u ugovoru o priznanju krivice Marovića zaključenog sa Specijalnim državnim tužilaštvom. On se sa tužilaštvom nagodio da će rodnom gradu vratiti oko 1.100.000 eura, odnosno da će u suprotnom biti prodata imovina kojom je garantovao... Taj sporazum potvrdio je i podgorički Viši sud presudom kojom je obavezao Budvanina na četiri godine robije i da najkasnije do 10. oktobra 2017. godine Budvi nadoknadi štetu od 1.096.481 euro.

Nekadašnji funkcioner DPS-a ništa od toga nije ispunio.

Svetozar Marović (arhiva)
Svetozar Marović (arhiva)foto: Savo Prelević

“Iz navedenog notarskog zapisa proizilazi da su izvršni dužnik (Svetozar Marović) i nosioci prava preče kupovine za vrijeme trajanja ovog postupka, 16. juna ustupili svoja suvlasnička prava na navedenim parcelama trećim licima, a navedene nepokretnosti su predmet prodaje”, navodi se u obrazloženju u koje su “Vijesti” imale uvid.

Na ponovljenom prvom ročištu, na prodaji će se za 73.819,20 eura naći 1.013 kvadata zemlje na Jazu, na koju je Marović upisan kao sukorisnik dijela. Na prodaju je i druga parcela od 589 kvadrata za 40.994 eura, a Marović je vlasnik polovine.

Na dobošu su i tri parcele, šuma u Krimovici, od 1.274, 615 i 2190 kvadrata za 15.852, 27 eura, na kojima Marović ima četvrtinu vlasništva.

Za 11.966 eura prodaje se i imovina u Krimovici, lokalitet Dubraljevina, gdje je Marović upisan kao vlasnik osmine - livade od 1.311 kvadrata, vikendice od 51 kvadrata, pašnjaka od 249, 182 i 250 kvadrata, šume od 3.115 kvadrata, tri vikendice od 68, 89 i 107 kvadrata i šume od 250 kvadrata.

Početak

Marović je uhapšen u decembru 2015. godine, da bi u maju naredne godine bio pušten iz spuškog zatvora, nakon što je priznao krivicu i zaključio sporazum koji je verifikovao Viši sud.

Nakon toga,odlazi u Beograd, od kada mu se “gubi svaki trag”, jer srpske državne institucije navodno ne mogu da pronađu čovjeka za kojim je Crna Gora raspisala potjernicu. Opština Budva u februru 2019. preuzela je hektar zemlje u zaleđu plaže Jaz, vlasništvo njegovog sina Miloša Marovića, za 225.000 eura, kojim je nadoknađen dio novčane kazne...

Miloš je od 17. septembra slobodan čovjek i za njim je povučena potjernica, nakon što mu zastarjela kazna u Crnoj Gori. Starijem Maroviću blokiran je dio penzije, koji se mjesečno uplaćuje na račun Opštine...

Opština će preuzeti imovinu?

Skupština opštine Budva, na posljednjem zasjedanju, glasovima odbornika koalicije “Za budućnost Budve” i Demokrata, dala je ovlašćenje gradonačelniku Marku Careviću da Opština, ukoliko ne bude zainteresovanih na drugom ročištu za prodaju imovine Marovića, preuzme nekretnine po upola manjoj cijeni.

Slično je Skupština opštine uradila i prije dvije godine u slučaju Miloša Marovića, kada je takođe Carević, pošto nije bilo zainteresovanih, na drugom ročištu preuzeo hektar zemlje mladjeg Marovića za 225 hiljada eura, što je bila upola manja cijena.

Kako je na sjednici pojasnio sekretar za zaštitu imovine Nikola Plamenac, ovlašćenje predsjedniku se daje, jer ukoliko ne bi bilo zainteresovanih na drugom ročištu za kupovinu, onda bi na trećem ročištu tom imovinom koja je procijenjena na 142 hiljade eura, Marović namirio kompletnu novčanu kaznu, a Opština bila višestruko oštećena.

Bonus video: