"Tron company"podnosi tužbu: Fikcija Uprave policije, već su presudili, njihovi navodi su notorna neistina

"U odnosu na navode koji su usmjereni na utaju PDV-a i drugih dažbina,te da su isti zasnovani na lažnim podacima, predstavljaju takođe neutemeljene navode"

5038 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Uprave policije (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Zgrada Uprave policije (ilustracija), Foto: Boris Pejović

D.O.O."Tron company" kao i njen osnivač su primorani da podnesu tužbu radi naknade štete zbog iznošenja neprovjerenih i netačnih podataka od strane Uprave policije jer sve što je plasirano putem medija nije zasnovano na bilo kakvom pravno utemeljneim činjenicama, saopšteno je iz te kompanije.

Oni su reagovali na saopštenje Uprave policije u komne se između ostalog navodi da je podnesena krivična prijava protiv D.Č. iz Novog Sada, sa boravkom u Budvi, osnivača i izvršnog direktora privrednog društva “Tron Company“ d.o.o. Budva i te kompanije, te da je budžet Crne Gore oštećen za skoro 300.000 eura.

"Naime, u predmetnom tekstu koji predstavlja obavještenje odaslato iz Uprave policije navedeno je da je protiv D.Č. iz Novog Sada osnivala i izvršnog direktora D.O.O.“TRON COMPANY“ iz Budve podnesena krivična prijava zbog sumnje da su izvršili krivično djelo utaja poreza i doprinosa, na štetu budžeta Crne Gore, u iznosu od skoro 300.000 eura. Takođe se navodi da je izvršenom kontrolom poslovanja privrednog društva D.O.O.“TRON COMPANY“ iz Budve utvrđeno da je predmetno društvo, čiji je osnivač i izvršni direktor D.Č. u namjeri da izbjegne plaćanje poreza i doprinosa i drugih propisanih dažbina, dao lažne podatke i činjenice koje se odnose na plaćanje obaveza po osnovu obračuna PDV-a (porez na dodatu vrijednost) na usluge stranih lica, PDV-a u domaćem prometu, poreze i doprinose na lična primanja zaposlenih, poreza na dobit i ostalih poreza na koji način je pričinjena šteta na teret budžeta Crne Gore od 262.850 eura, kao i to da je u periodu sprovođenja izviđajnih radnji prema navedenom pravnom licu koje su se odnosile na prijavu boravka stranaca u Crnoj Gori i izdavanja dozvola za njihovo zapošljenje kao i obaveza plaćanja Poreskoj upravi po tom osnovu podnijeta je krivična prijava ODT Kotor zbog sumnje da su počinili kriv. djelo utaja poreza i doprinosa na teret Crne Gore u iznosu od 36.381 eura, odosno ukupno iznos od 299.231 eura", ističe se u saopštnje "Tron company".

Oni su kazali da je saopštenje Uprave policije zlonamjerno i pogrešno koncipirano iz razloga što se Uprava policije bavi terminologijom kojom zauzimaju mjesto i tužioca i suda, odnosno već su presudili u predmetnoj pravnoj stvari.

"Naime,da bi nešto bilo utvrđeno, a pogovoto da je bazirano na lažnim podacima podrazumijeva da je naprijed navedeno pravosnažno utvrđeno stanje koje se više ne može pobijati, a u konretnom slučaju Uprava policije je već "utvrdila" iako to nema nikakvih dodirnih tačaka sa stvarnim stanjem, i to sa razloga što je Poreska Uprava vršila kontrolu poslovanja, ali ništa nije utvrđeno niti je D.O.O.“TRON COMPANY“ procesuiran za neko krivično djelo,niti je obavezan pravosnažno da plaća dažbine koje se navode u obavještenju dostavljenom iz Uprave policije", piše u saopštenju kompanije.

Oni navode da dakle, utaja poreza i doprinosa kako se to navodi ne postoji, i to vjerovatno predstavlja fikciju Uprave policije obzirom na to da je Poreska Uprava u svom rješenju br.03/11-3-104/2020-1 od 28.09.2020.god., jasno navela da D.O.O.“TRON COMPANY“ prilikom izvođenja radova na raznim građevinskim objektima na teritoriji Crne Gore koji se temelje na ugovorima sa ino dobavljačima koristio usluge nerezidentnih lica koja su dobila radne dozvole na ime ovog lica po osnovu Ugovora o prekograničnoj saradnji ( čl. 72 Zakona o strancima).

"Dakle predmetni navodi predstavljaju notornu neistinu. U odnosu na navode koji su usmjereni na utaju PDV-a i drugih dažbina,te da su isti zasnovani na lažnim podacima, predstavljaju takođe neutemeljene navode time da je na rješenje poreske Uprave Crne Gore kojim je navedena obaveza na ime neplaćenih obaveza po osnovu PDV-a i drugih dažbina predmet žalbenog postupka pred drugostepenim organom Poreske Uprave Crne Gore, time navedeno predstavlja još jedan od dokaza u nizu koji ukazuju na neprofesionalno i zlonamejerno djelovanje Uprave policije koja daje obavještenja na osnovu nepotpunih i netačnih informacija, baratajući podacima koji još uvijek nisu pravosnažno utvrđeni time da na već opisan način presuđuju naprijed navedenom pravnom licu, iako za to nisu nadležni niti posjeduju posebna znanja,ali ipak se usuđuju da budu i tužioci i sudije. Nadalje, navodi iz obavještenja direktno utiču na poslovanje i poslovni ugled D.O.O.“TRON COMPANY“ time da je tekst uticao na brojne negativne komentare i zabrinutost poslovnih partnera D.O.O„TRON COMPANY“ jer opet napominjem uprava policije koristi veoma opasnu terminologiju “utvrđeno“ koja navodi na sasvim pogrešan zaključak da subjekat kontrole osuđen i obavezan da plati utajeni porez.

Bonus video: