Predao se Kadić, ne smije da napušta kuću

Bjelopoljac koji je mjesecima bio u bjekstvu se pojavio u policiji, Viši sud mu ukinuo pritvor

14140 pregleda 8 komentar(a)
Kadić (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković
Kadić (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković

Bjelopoljac Amar Kadić za kojim je zbog pokušaja ubistva Bojana Konatara bila raspisana potjernica predao se u subotu policiji, da bi mu Viši sud u nedjelju ukinuo pritvor i odredio zabranu napuštanja kuće.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” Kadić se predao u pratnji advokata, a pritvor mu je odredio sudija za istragu još 3. septembra.

On je nakon pokušaja ubistva sugrađanina Konatara 28. jula, pobjegao, a mjesec kasnije je raspisana potjernica. Suđenje u odsustvu je bilo zakazano za 9. decembar.

Konatar je “Vijestima” rekao da se Kadić namjerno predao neradnog dana preko veza svojih rođaka u Agenciji za nacionalnu bezbjednost i da smatra da je nevjerovatno da je izbjegao pritvor do 30 dana, ali i izdržavanje desetomjesečne kazne zatvora zbog podmetanja eksplozivne naprave ispred njegove kuče.

Kako Vijesti nezvanični saznaju Kadić se dan ranije, predao policiji u pratnji advokata.

Konatar je tvrdio da je u nedjelju, Kadić pri izlasku iz prostorija ZIKS-a u Bijelom Polju prijetio gestikulacijom rukama, zbog čega su, od obojice u svojstvu građanina, u nedjelju uzete izjave u bjelopoljskom Centru bezbjednosti.

Policija ćuti

U odgovoru “Vijestima” iz Višeg suda u Bijelom Polju navode da je istim rješenjem o ukidanju pritvora okrivljenom Kadić “izrečena i mjera nadzora-zabrana napuštanja stana-kuće u Bijelom Polju u kojoj živi okrivljeni, osim izuzetno u slučaju potreba liječenja ili posebnih okolnosti zbog kojih bi mogle nastupiti teške posljedice za život, zdravlje ili imovinu okrivljenog”.

Izrečena mjera nadzora, navode iz Višeg suda, može trajati, dok za to bude postojala potreba, a najduže do pravosnažnosti presude, s tim što će se o potrebi daljeg trajanja izrečene mjere nadzora odlučivati po isteku svaka 2 mjeseca, pod prijetnjom da se protiv okrivljenog može odrediti pritvor ako prekrši izrečenu mjeru.

Dodaju da postoje okolnosti koje ukazuju da postoji opasnost da bi se Kadić mogao sakriti, otići u nepoznato mjesto ili drugu državi i tako ometati vođenje krivičnog postupka s obzirom na fazu u kojoj se nalazi, da je nezaposlen i bez stalnih izvora prihoda...

Kadić je, prema optužnom aktu, ranio Konatara sa dva projektila iz pištolja.

“Kadić je... pucao u Konatara, dok se ovaj vozilom marke ‘golf’ kretao ulicom u naselju Zaimovića livade, u čijoj blizini se nalazi porodična kuća Kadića. Optuženi je iz pištolja nepoznate marke, koji je neovlašćeno držao, ispalio više metaka u njegovom pravcu i sa više projektila pogodio u prednja vrata vozila, kroz koja su projektili prošli i pogodili oštećenog u predjelu desne noge i lijeve ruke, pri čemu mu je nanio teške tjelesne povrede... čime je počinio krivično djelo - ubistvo u pokušaju, u sticaju sa krivičnim djelom - nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih naprava”, piše u optužnici.

Problemi i razmirice između Kadića i Konatara datiraju odranije. Zbog podmetanja bombe u dvorište kuće Konatara u naselju Rakonje, u julu 2017, Kadić je dvije godine kasnije u bjelopoljskom Osnovnom sudu osuđen na deset mjeseci zatvora.

Bonus video: