Sud prihvatio jemstvo za Darka Draškovića da bi se branio sa slobode

Drašković je optužen da je član kriminalne organizacije koja se bavila utajom poreza od 700.00 eura i pranja novca u iznosu od tri miliona eur

6728 pregleda 2 komentar(a)
Viši sud u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Viši sud u Podgorici, Foto: Savo Prelević

Viši sud u Podgorici prihvatio je jemstvo u iznosu od 53.500 eura, odnosno hipoteku na stan, koje je ponudila porodica okrivljenog Darka Draškovića, za ukidanje pritvora, te da se u nastavku krivičnog postupka brani sa slobode.

Drašković je optužen da je član kriminalne organizacije koja se bavila utajom poreza od 700.00 eura i pranja novca u iznosu od tri miliona eura.

Otac optuženog Draškovića, danas je hipoteku na porodični stan čija je vrijednost procijenjena na 53.500 eura.

Rješenje o prihvatanju jemstva će, nakon što postane pravosnažno, uz izjavu vlasnika stana o prihvatanju stavljanja hipoteke, biti proslijeđeno Upravi za nekretnine - katastru koji će na osnovu dokumenta upisati hipoteku u korist države.

Drašković je označen kao pripadnik kriminalne organizacije koju su predvodili Savo Lipovina (25) i Ivan Jovanović (37).

Prema navodima optužnice, kriminalna organizacija je utajila porez u iznosu od 700.000 evra i pranje novca u iznosu od tri miliona evra. Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv kriminalne grupe Cetinjana okrivljenih Sava B. Lipovine i Ivana B. Jovanovića, odgovorne da je koristeći poslovne i privredne strukture oprala i utajila višemilionski iznos. Tužilaštvo je dokumentacije 11 kompanija, preko kojih je ova kriminalna grupa nezakonito poslovala, tužilaštvo je utvrdilo da je oprano 3.000.000 eura i utajeno 700.000 eura poreza.

Na optužnici su pored Lipovine i Jovanovića, Darko Đ. Drašković, Dejan N. Radović, Ivan Z. Tomašević, Filip Z. Lalović, Predrag S. Raičković, Dragan. D. Burić, Aleksandar K., Davor Ž. Perović, Nikola V. Božović i Jasmin M. Košuta, te pravnih lica "Forest Group" Cetinje, "CDT Gradnja" Cetinje, "ITD CT", "Dil Komerc" Podgorica, "Vectors" DOO Cetinje, "Klin Ekspres", "Parmos DD Podgorica, "MK Green Factory" DOO Tivat, "Perović DN Kompani" Kotor, "House keeping" i "Mermer i graniti košuta".

Bonus video: