Tešić neće suditi na ponovljenom suđenju maloljetniku optuženom za izazivanje pomorske nesreće

Po ocjeni punomoćnika, sudija Tešić nije imala volje da utvrdi da li je maloljetni M.S tokom izazivanja pomorske nesreće bio pod uticajem alkohola, a tvrde i da je u presudi dala neadekvatnu ocjenu otežavajućih okolnosti

13088 pregleda 107 reakcija 19 komentar(a)
Arhiva, Foto: Vuk Lajović
Arhiva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 03.12.2020. 19:32h

Predsjednik podgoričkog Višeg suda Boris Savić prihvatio je zahtjev punomoćnika porodice stradale djevojke Maje Šljivančanin tražeći da se sudija kotorskog Osnovnog suda Momirka Tešić izuzme iz postupka jer postoje sumnje u njenu nepristrasnost.

Po ocjeni punomoćnika, sudija Tešić nije imala volje da utvrdi da li je maloljetni M.S tokom izazivanja pomorske nesreće bio pod uticajem alkohola, a tvrde i da je u presudi dala neadekvatnu ocjenu otežavajućih okolnosti.

Tešić je te navode odbacila.

"Postupajući sudija ocjenjuje da je punomoćnik oštećenih preuzeo ulogu Višeg suda da daje uputstva koji dokaz treba prihvatiti, a koji ne, da želi da pouči sud šta je umišljaj a šta nehat, te ukazuje da je potrebno da svi učesnici, a očigledno se misli i na punomoćnika oštećenog, otvore i pročitaju zakon. Dalje, navodi da nema potrebu da se pravda bilo kome, te zaključuje da je postupanje oštećenog usmjereno ka odlugovlačenju postupka", navodi se u rješenju Višeg suda.

Ipak, Viši sud smatra da ovakvi stavovi Tešićke ukazuju da ima jasno stvoreno ubjeđenje o kvalitetu predloga koje daje punomoćnik oštećenog.

"Kako u konkretnom slučaju, iskaz sudije pokazuje određeni stav prema kvalitetu pravnih stavova i predloga punomoćnika oštećenog, to je, radi stvaranja neophodnog povjerenja učesnika u postupku i javnosti u pravcu nepristrasnog odlučivanja suda, trebalo odlučiti kao u dispozitivu", navodi se u rješenju Višeg suda.

Porodica je tražila i izuzeće predsjednika kotorskog suda Branka Vučkovića, te postupajućeg tužioca Srđana Jovanovića, ali su ti zahtjevi odbijeni kao neosnovani.

Sudija Tešić je 7.septembra zbog pomorske nesreće maloljetnika osudila na obavljanje društveno korisnog rada od najduže 120 sati. Tu odluku je potom ukinuo Viši sud pa slijedi novo suđenje.

Bonus video: