Pešukić: Optužnica podignuta pod pritiskom porodice Đukanović

Okrivljena Pešukić je izjavila na ročištu da je optužnica specijalnog državnog tužilaštva podignuta da bi se ona satanizovala

26696 pregleda 42 reakcija 24 komentar(a)
Zgrada Višeg suda, Foto: Savo Prelević
Zgrada Višeg suda, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.12.2020. 14:07h

U Višem sudu u Podgorici danas je održano ročište na kojem se raspravljalo o opravdanosti i zakonitosti podignute optužnice protiv Ane Pešukić, optužene za krađu nakita i umjetnina iz porodične kuće Aca Đukanovića.

Okrivljena Pešukić je izjavila na ročištu da je optužnica specijalnog državnog tužilaštva podignuta da bi se ona satanizovala.

“Priznala sam krađu, a stvaranje kriminalne organizacije koje mi je specijalno tužilaštvo prišilo je posljedica identiteta porodice koja je oštećena u ovom predmetu. Optužnica je podignuta pod pritiskom porodice Đukanović čija moć i uticaj se ne mogu sporiti”, rekla je okrivljna. Dodala je da i konstrukcija o postojanju kriminalne organizacije u ovom slučaju je produkt uticaja porodice Đukanović.

Navela je da se uticaj porodice Đukanović ogleda i u tome što je tog dana kada je otkriveno da je nestao vrijedan sat, u kuću su došli pomoćnik direktora policije Zoran Lazović i Milijana Čukić i započeli sprovođenje privatne istrage. Dodala je da nakon što je priznala krađu, odveli su je u policiju gdje je saslušavalo 30 policajaca.

“Došao je i direktor policije da vidi o čemu se radi, samo je falio i ministar unutrašnjih poslova da me sasluša. Mogla sam i da ne priznam krađu i onemogućim policiji utvrđivanje činjenica. Da sam član bilo kakve kriminalne organizacije, pobjegla bih. O motivima zbog kojih sam to učinila neću opterećivati sudsko vijeće već ću ih iznijeti kad dođe vrijeme za to”, istakla je okrivljena Pešukić.

Prema optužnici specijalnog tužilaštva, okrivljeni Filip Ralević (34) iz Podgorice, formirao je kriminalnu organizaciju čiji članovi su postali njegov otac Čedomir Ralević (60) i Ana Pešukić (30). Na optužnici je i kompanija FINGOLD iz Podgorice čiji je izvršni direktor optuženi Filip Ralević formirao kriminalnu organizaciju koja je djelovala do početka aprila ove godine.

Branilac optuženih Filipa i Čedomira Ralevića, advokat Lazar Aković zatražio je da se obustavi postupak protiv njegovih branjenika obzirom da se temelji na nalazu za koji i sam vještak kaže da nije siguran u njega.

“Radi realizacije kriminalnog plana, Filip Ralević, za sebe je odredio da planira izvršenje krivičnih djela, vrbuje druga lica za pripadnike obezbjeđuje sredstva za izvršenje, daje naredbe i uputstva i da vrši krivična djela. Pešukić prenosila je uputstva organizatora grupe ostalim pripadnicima, posredovala u primanju i predaji novca, dok je Čedomir prenosio naredbe, i radi sprječavanja otkirvanja krivičnih djela sačinjava neistinite javne isprave, da ih zloupotrebljava u poslovanju privrednog društva FINGOLD, kako bi prikazali da su sve radili zakonito – navodi se u prvoj tački optužnice. U drugoj tački optužnice se navodi da je Filip Ralević od sredine 2019. godine do početka aprila ove godine podstrekao Pešukić da u više navrata provali u orman koji se nalazi u zatvorenoj sobi porodičnog stana oštećene Gabrijele Doina-Đukanović, gdje je bila angažovana kao kućna pomoćnica. Pešukić je tom prilikom otuđila veću količinu zlata, nakita, zlatnika, ručnih satova od zlata, vrijednosti preko 30.000 eura. Ona je koristeći povjerenje oštećene neopaženo uzela ključ od sobe u kojoj joj nije bio dozvoljen pristup”, piše u optužnici. Dodaje se da je iz kuće Đukanović ukraden ženski ručni sat Franck Muller ukrašen sa 581 dijamantom, muški ručni sat Kartier 18 karatno zlato sa rojal plavom narukvicom, muški ručni sat Kartier, takođe 18 karatno zlato, 2 sata muška Roleks 18karatno zlato, ženski sat zlatni, porodično nasljedstvo star 30 godina, 16 zlatnih dukata sa motivom Svetog Vasilija Ostroškog i Kralja Nikole, 12 dukata Franc Jozefa, zlatni komplet sa dijamantima, ostali zlatni nakit sa dijamantima, rubinima, safirima i još mnogo toga a sve u vrijednosti od 331.500.27 eura.

Advokat Ranko Radonjić, branilac okrivljene Ane Pešukić danas je na ročištu, predložio sudu da obustavi postupak za krivično djelo stvaranje kriminalne organzacije.

„Odbrana se nada da će se ovaj krivični postupak nastaviti pred Osnovnim sudom u Podgorici, kao stvarno i mjesno nadležnim sudom. Predlažemo da Viši sud u Podgorici donese rješenje da nema mjesta optužbi protiv okrivljenih Filipa Ralevića, Ane Pešukić i Čedomira Ralevića zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, te da se krivični postupak prema istima u odnosu na ovo krivično djelo obustavlja.

Odbrana smatra da u konkretnom slučaju apsolutno nema mjesta optužbi protiv okrivljene Ane Pešukić za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije. Ukazujemo sudu da ova optužnica predstavlja neodrživu pravnu konstrukciju, kako zbog činjenice da su pojedini prikupljeni dokazi nezakoniti, tako i zbog činjenice da cjelokupna dokazna građa, uključujući i one dokaze koje odbrana smatra nezakonitim, ne ukazuje na dovoljan stepen sumnje da je okrivljena Ana Pešukić izvršila krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije. Odmah nakon prvog saslušanja, kada je okrivljena Pešukić do detalja opisala radnje koje je preduzimala, dajući i razloge za takve svoje postupke. Pojasnila je da u konkretnom slučaju nije djelovala kao pripadnik bilo kakve organizovane krivminalne grupe, već isključivo kao pojedinac. Za odbranu je nesporno da je okrivljena izvršila krivično djelo teška krađa u produženom trajanju, i to samo jedno krivično djelo teška krađa, a ne dva. U najmanju ruku je neobično, a za odbranu i gotovo nemoguće je da pripadnik kriminalne organizacije, okrivljena Ana Pešukić, koja bi trebalo da, na način kako je to kriminalna organizacija predviđena zakonom, dobija inicijativu, upustva i naredbe od organizatora, okrivljenog Filipa Ralevića, kako to proizilazi iz prikupljenih dokaza. Odbrana dozvoljava mogućnost da, zbog uticaja i moći koji oštećena porodica uživa ne samo u Crnoj Gori već i šire, na prvi pogled možda djeluje nemoguće da je okrivljena, prilikom vršenja krivičnog djela teška krađa u produženom trajanju, djelovala samostalno bez ičijeg znanja, podstrekavanja, upustava i podrške. Ali pažljivim sagledavanjem činjenica i dokaza koji egzistiraju u spisima predmeta nameće se jedan jedini i isključivi zaključak – Ana Pešukić nije pripadnik bilo kakve kriminalne organizacije, pa ni one koju je navodno organizovao okrviljeni Filip Ralević.

Odbrana smatra da je vrijednost stvari koje su navedene u optužnom aktu isuviše visoko postavljena, te da je iskazana vrijednost ne odgovara tržišnoj vrijednosti, do čega je doveo nekritički pristup tužilaštva obavljenom vještačenju po vještaku ekonomsko finansijske struke. Ovo zbog činjenice da je očigledno da je vještačenje rađeno isključivo prema kazivanju oštećene, te u svom nalazu vještak nije ponudio bilo kakve informacije o tome odakle je crpio informacije o novonabavnoj vrijednosti predmeta koji su vještačeni, godini proizodnje i stanju u kom su se nalazili. Da je odbrana u pravu možda najbolje govori i konstatacija koju je vještak u uvodu svog nalaza naveo da „postoji ozbiljna rezerva u datoj procjeni i obračunu pojedinih stvari“, rekao je danas ma ročištu advokat Radonjić.

Trećom tačkom optužnice Pešukić se tereti da je iz stana Gabrijele Đukanović u više navrata oduzela dvadeset umjetničkih slik autora oštećene, četiri ukrasne porcelanske zdjele, skupocjena vina, ukrasne pepeljare pozlaćene i kobaltne i tri dječija novčanika sa novcem od 995 eura, sveukupne vrijednosti 9.431 euro, čime je izvršila tešku krađu u produženom trajanju.