Jovanović: Medenica, Piletić, Mugoša i Žižić imale komunikaciju sa brojevima za koje SDT kaže da su agenti GRU

Jovanović je kazao da je u spisima predmeta postoji dokaz, a što je podgorički Viši sud propustio da utvrdi

46602 pregleda 117 reakcija 19 komentar(a)
Jovanović, Foto: Savo Prelević
Jovanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.12.2020. 13:20h

Na današnoj sjednici vijeća u predmetu “državni udar”, koja je održana u Apelacionom sudu Crne Gore, advokat Miroje Jovanović zatražio je izuzeće vijeća Apelacionog suda kao i Vesne Medenice, predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore.

Jovanović je kazao da je u spisima predmeta postoji dokaz, a što je podgorički Viši sud propustio da utvrdi, da su u januaru 2016. komunikaciju sa telefonskim brojevima koji počinju sa 447…, navodno imali i Vesna Medenica, sutkinje Apelacionog suda Seka Piletić, Milenka Žižić i sutkinja Višeg suda Suzana Mugoša.

"U spisima predmeta postoji fajl u kojem piše da su komunikaciju sa brojevima koji počinju sa 447 imali i Medenica, Piletić, Žižić i Mugoša. Među listinzima iz Crne Gore koji su objedinjeno pročitani 2018. na ročištu u Višem sudu, između ostalog nalazi se i folder u kojem se nalazi navodna komunikacija sa brojevima koji počinju sa 447, a koji su u predmetu inkriminirani, jer je SDT tvrdio da oni pripadaju agentima GRU-a. Sa tim inkriminiranim brojevima navodno su, kako piše u spisu predmeta, komunikaciju imale i sudije Piletić, Žižić, Mugoša i Vesna Medenica", kazao je Jovanović.

Prema navodima prvostepene presude u predmetu “državni udar”, cilj kriminalne organizacije, koji su formirali ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, bio je sprečavanje Crne Gore da pristupi NATO alijansi Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni na po pet godina zatvora, zbog članstva u kriminalnoj organizaciji od februara 2016. godine.

Cilj kriminalne organizacije, koju su stvorili ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, planirala je da na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, pomoću Demokratskog fronta, sukobe se sa crnogorskom policijom i nasilno zauzmu Skupštinu Crne Gore, i da otmu i ubiju tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

Za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju Šišmakov je osuđen na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora, a Popov tri godne manje.

Presudom je navedeno da su postupali sa direktnim umišljajem.

Državljanin Srbije, general i bivši komandarnt žandarmrije Bratislav Dikić osuđen je jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora za krivična djela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije.

Predrag Bogićević i Nemanja Ristić za ista krivična djela jedinstvenom kaznom osuđeni od po sedam godina zatvora.

Branka Milić je osuđena na tri godine zatvora, Dragan Maksić godinu i devet mjeseci, dok su Srboljub Đorđević i Milan Dušić osuđeni na po godinu i šest mjeseci.

Kristina Hristić je osuđena na godinu zatvora uslovno na dvije godine ukoliko ne ponovi krivično djelo, računajući od dana pravosnažnosti.

Sjednica vijeća na kojoj je planirano da se čitaju žalbe advokata odbrane na prvostepenu presudu, zakazana je za osmi i deveti decembar.

Bonus video: