Podgorica: Policija privela na informativni razgovor više osoba koje su se okupile ispred Hrama Hristovog vaskrsenja

"Došli smo danas da odamo poštu preminulom mitropolitu Amfilohiju. To smo učinili danas, a ne u nedjelju, upravo da bi ispoštovali ono što je i Mitropolija tražila od vjernika - da nema okupljanja zbog epidemioloških mjera", kazao je sagovornik Vijesti

63489 pregleda 396 reakcija 77 komentar(a)
Danas ispred zgrade Uprave policije, Foto: Boris Pejović
Danas ispred zgrade Uprave policije, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.12.2020. 18:13h

Pripadnici policije priveli su na informativni razgovor više osoba koje su se danas okupile u blizini hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Vijestima je nezvanično rečeno da je riječ o pripadnicima nevladine organizacije Pravoslavno bratstvo - Stupovi.

Jedan od sagovornika Vijesti, tvrdi da su ispred tog vjerskog objekta najprije došli inspektori u civilu a nakon toga i uniformisani pripadnici Uprave policije.

"Došli smo danas da odamo poštu preminulom mitropolitu Amfilohiju. To smo učinili danas, a ne u nedjelju, upravo da bi ispoštovali ono što je i Mitropolija tražila od vjernika - da nema okupljanja zbog epidemioloških mjera", kazao je sagovornik Vijesti.

On tvrdi da nikome od privedenih nije saopšteno zbog čega se to čini.

foto: Boris Pejović

Jedan od okupljenih rekao je Vijestima da policija pripadnicima tog bratstva oduzima i automobile zbog provjere.

Inspektor koji se predstavio kao Peđa Kaluđerović je legitimisao novinarku "Vijesti" koja je na terenu, iako mu je objasnila da je tu službeno i da radi intervju sa sagovornicom.

Ispred Centra bezbjednosti (CB) Podgorica okupilo se više pripadnika Pravoslavnog bratstva - Stupovi.

Detalj ispred CB Podgorica
Detalj ispred CB Podgoricafoto: Jelena Jovanović

Oni traže odgovor zbog čega su njihovi prijatelji privedeni.

foto: Jelena Jovanović

Kolašinac Mojsije Bulatović nakon saslušanja rekao je za "Vijesti" da niko od policajaca nije želio mu objasni zbog čega ih privode.

"Sa četiri momka sam došao iz Kolašina da se poklonimo našem mitropolitu Amfilohiju i završimo neke privatne obaveze kroz Podgoricu. Zadržali smo se neko vrijeme u Hram, izašli i tu nas je legitimisala policija koja je bila krajnje neprofesionalna. Pitali su nas što smo došli i zbog čega, a jedan mi je rekao - 'Daj podatke i bježi'. Rekao sam mu da ne može tako da se ponaša i tako da radi. Ponovio mi je dam podatke i da nemam što da pričam", kazao je Bulatović.

foto: Boris Pejović

Dodao je da su nakon toga on i njegovi prijatelji ušli u lokal nadomak Hrama, a policija za njima da ih opet legitimiše.

"Kada smo krenuli, zaustavili su automobil i rekli nam da moramo sa njima u stanicu i damo izjave. Ovim su pokazali da vrše teror nad vjernicima Srpske pravoslave crkve, ali znam da su ovo poslednji trzajevi bezbožničke vlasti koja je prošlost. Pokušavaju da izazovu nemire u državi i incidente. Neće nas zastrašiti", rekao je on.

Iz Uprave policije "Vijestima" je rečeno da su danas ispred Hrama registrovali veći broj osoba, koje su bile jednoobrazno obučene, zbog čega su ih legitimisali.

foto: Boris Pejović

"Nakon toga su legitimisali i osobe koje su bile u lokalu pored Hrama, a sve u cilju provjeravanja eventualnog kršenja mjera Nacionalnog koordinacionog tijela. Od njih su prikupljena obaveštenja i o svemu je obavješten tužilac", kazali su iz UP.

Svi članovi Pravoslavnog bratstva Stupovi koji su privedeni na informativni razgovor pušteni su nakon saslušanja u podgoričkom Centru bezbjednosti, ali im, kako tvrde, nije objašnjeno zbog čeg su morali davati izjave.

Po izlasku iz CB-a oni su cijepali svoje izjave i bacali ih u kantu za smeće ispred zgrade policije.

foto: Boris Pejović

Poručivali su direktoru UP Veselinu Veljoviću da je to zadnja izjava koju mu daju.

Vlado Medenica kazao je da je "narod ogorčen zbog svega što nam rade godinama unazad, a naročito poslednjih godinu".

"Poslednji put dobrovoljno dolazimo da damo izjavu ne znajući zbog čega. Ove navike moraju da iskorjene, to neka zna i nova vlast, bez obzira na to koliko poštujemo profesora Zdravka Krivokapića. Ukoliko oni ne iskorjene ove komunističke navike iz policije doći ćemo i ispred Skupštine", rekao je Medenica nakon izlaska iz CB Podgorica.

Bonus video: