O “Koverti” u sudu 24. decembra

Zakazano ročište o zakonitosti optužnice protiv Duška Kneževića, Slavoljuba Stijepovića

8052 pregleda 10 komentar(a)
Stijepović stavlja kovertu u džep: Detalj sa snimka, Foto: Printscreen/Duško Knežević
Stijepović stavlja kovertu u džep: Detalj sa snimka, Foto: Printscreen/Duško Knežević

Sudija Višeg suda u Podgorici Radomir Ivanović zakazao je za 24. decembar ročište na kojem će se raspravljati o zakonitosti optužnice protiv Duška Kneževića, Slavoljuba Stijepovića i ostalih okrivljenih u predmetu “Koverta”.

Advokat Zdravko Đukanović, branilac Kneževića, potvrdio je “Vijestima” da je primio sudski poziv za ročište.

Ročište u oktobru odloženo je na neodređeno vrijeme nakon što je odbrana zatražila izuzeće vanraspravnog sudskog vijeća kojim predsjedava sudija Ivanović, kao i predsjednika Višeg suda Borisa Savića.

Iz Apelacionog suda, odgovorili su “Vijestima” da je taj zahtjev odbačen.

“U razlozima datim u obrazloženju rješenja (Apelacionog suda), je navedeno da je predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić izuzet od postupanja u ovom predmetu rješenjem Apelacionog suda Crne Gore od 18. 3. 2020. godine, pa je bilo bespredmetno odlučivati o istom, zbog čega je zahtjev odbačen kao nedozvoljen. U odnosu na zahtjev za izuzeće članova vanraspravnog vijeća, u obrazloženju rješenja je navedeno da je postupajuće vijeće pokušalo da uruči poziv za ročište okrivljenom Dušku Kneževiću putem međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima na adresi koja je dostavljena od strane njegovih branilaca, ali zamolnica nije realizovana, pa je istom poziv uručen preko oglasne table suda, shodno odredbama Zakonika o krivičnom postupku. Kako je postupajuće vijeće postupilo u skladu sa odredbom ZKP-a i okrivljeni Duško Knežević pozvan na zakonit način, to ovakvo postupanje vijeća ne predstavlja zakonski razlog za izuzeće predviđen odredbom člana 38 ZKP-a, niti može dovesti u sumnju nepristrasnost u postupanju sudija Radomira Ivanovića, Branke Bošković i Sonje Cvetičanin Ognjenović”, navodi se u odgovoru “Vijestima”, koje potpisuje portparol, sutkinja Nevenka Popović.

Kako saznaju “Vijesti”, sudski poziv za ročište 24. decembra, Kneževiću je i ovaj put uručen preko oglasne table Višeg suda.

Aferu “Koverta”, Knežević je otvorio u januaru 2019. godine objavljivanjem video-snimka na kojem Slavoljubu Stijepoviću, uoči izbora 2016. godine, predaje kovertu uz objašnjenje da je u njoj 97.000 eura.

U optužnici piše da je Knežević stvorio kriminalnu grupu čiji članovi su bili zaduženi da podižu novac stečen iz nezakonitih poslova više kompanija, a potom ga predaju njemu radi stavljanja u legalne tokove.

Osim Kneževića, optuženi su i bivši potpredsjednik odbora direktora u Atlas banci Branislav Todorović, bivši službenici te banke Živko Šljivančanin, Tamara Krdžić, Goran Grujović, zaposleni u Atlas grupi Tomica Knežević i bivši predsjednik Opštine Podgorica Slavoljub Stijepović, kojem se stavlja na teret pranje novca, dok su ostali optuženi i za stvaranje kriminalne organizacije.

Bonus video: