Prodaja zemlje čeka, Svetozar Marović i dalje ćuti

Nije odogovoreno ni da li je Marović već komunicirao sa predstavnicima nove vlasti o povratku, ali ni na pitanje da li namjerava da isplati novčanu kaznu, na koju ga obavezuje sudska presuda i time spriječi prodaju imovine

8807 pregleda 9 komentar(a)
Marović, Foto: Savo Prelević
Marović, Foto: Savo Prelević

Treći put zaredom biće odloženo ročište na kome je danas trebalo da bude prodata zemlja na Jazu i Krimovici u vlasništvu Svetozara Marovića, saznaju “Vijesti”.

Tako je prošla još jedna godina a da Opština Budva nije uspjela da naplati preostali dio novčane kazne, koju je presudom podgoričkog Višeg suda obavezan da plati osuđeni i odbjegli šef kirminalne grupe - nekadašnji visoki funkcioner Demokratske partije socijalista.

Početna cijena ponuđene zemlje je 142.000 eura, a prodajom bi se namirio dio preostalog duga od 868.000.

Javna izvršiteljka Snežana Pavličić u rješenju je konstatovala da se ročište odlaže do daljeg, odnosno do donošenja odluke Osnovnog suda u Podgorici po prigovoru “trećih lica”...

“Dana 7. decembra, javnoj izvršiteljki dostavljen je od strane Osnovnog suda u Podgorici zahtjev za izjašnjenje po prigovoru trećih lica koji je podnijet Osnovnom sudu, da se izvršenje prodajom nepokretnosti upisanih u List nepokretnosti 431 KO Krimovica proglasi za nedopuštenim. Uz zaključak za izjašnjenje dostvaljen je kupoprodajni ugovor između trećeg lica i Jova Marovića, Veljka Marovića i Nikole Marovića, ovjeren pred Osnovnim sudom u Kotoru. Kako je u toku postupak odlučivanja suda po prigovoru trećeg lica, da se izvršenje u dijelu kojim je određeno kod ove javne izvršiteljke proglasi nedopuštenim, to je po procjeni ove javne izvršiteljke cjelishodno sačekati ishod postupka pred sudom, iz kojih razloga je zakazano ročište valjalo odložiti, a naredno će biti zakazano donošenjem odluke suda”, navodi se u rješenju izvršiteljke Pavličićeve.

“Vijesti” su još 8. decembra uputile pitanja advokatskoj kacelariji Guberina - Marinkov iz Beograda, koja zastupa Svetozara i njegovog sina Miloša Marovića.

Iako su redakciji obećali da će odogovore dostaviti još u ponedjeljak, to još nije učinjeno.

“Vijesti” su pitale - da li stariji Marović, nakon što je u Crnoj Gori konstituisana nova Vlada, namjerava da se vrati u državu i odsluži zatvorsku kaznu... Nije odogovoreno ni da li je Marović već komunicirao sa predstavnicima nove vlasti o povratku, ali ni na pitanje da li namjerava da isplati novčanu kaznu, na koju ga obavezuje sudska presuda i time spriječi prodaju imovine.

Upravo iz te advokatske kancelarije nedavno su savjetovali novinare da ih kontaktiraju za sva pitanja koja se tiču Marovića.

Nekadašnji funkcioner DPS-a, bio je dužan da do 10. oktobra 2017. godine, nadoknadi štetu od 1.096.481 euro.

Na to je obavezan presudom podgoričkog Višeg suda, nakon postizanja sporazuma o priznaju krivice pred Specijalnim državnim tužilaštvom. Na prvom ročištu, na prodaji će se naći 1.013 kvadata zemlje na Jazu, na koju je Marović upisan kao sukorisnik dijela. Cijena je 73.819,20 eura. Za oko 40.000 eura nudi se parcela od 589 kvadrata, a Marović je, piše, vlasnik polovine.

Na dobošu su i tri parcele, šuma u Krimovici, od 1.274, 615 i 2190 kvadrata za 15.852, 27 eura, na koje Marović ima četvrtinu vlasništva. Za 11.966 eura prodaje se i imovina u Krimovici, lokalitet Dubraljevina, gdje je Marović upisan kao vlasnik osmine - livade od 1.311 kvadrata, vikendice od 51 kvadrata, pašnjaka od 249, 182 i 250 kvadrata, šume od 3.115 kvadrata, tri vikendice od 68, 89 i 107 kvadrata i šume od 250 kvadrata.

Marović je uhapšen u decembru 2015. da bi u maju naredne godine bio pušten iz spuškog zatvora, nakon što je priznao krivicu i zaključio sporazum, koji je verifikovao Viši sud.

Nakon toga odlazi u Beograd, gdje mu se “gubi svaki trag”, jer srpske državne institucije navodno ne mogu da ga pronađu po potjernici Crne Gore. Opština Budva u februru 2019. preuzela je hektar zemlje u zaleđu plaže Jaz, vlasništvo Miloša Marovića, za 225.000 eura, kojim je nadoknađen dio novčane kazne njegovog oca.

Miloš, koji je od 17. septembra slobodan čovjek i za njim je povučena potjernica, nakon što mu zastarjela kazna u Crnoj Gori, garantovao je zemljom da će njegov otac izmiriti sudsku kaznu.

Preuzeće nekretnine po upola manjoj cijeni?

Parlament Budve prethodnog mjeseca ovlastio je gradonačelnika Marka Carevića da u ime te opštine, ukoliko ne bude zainteresovanih na drugom ročištu za prodaju imovine Marovića, preuzme nekretnine po upola manjoj cijeni.

To je učinjeno glasovima odbornika koalicije “Za budućnost Budve” i Demokrata.

Slično je Skupština opštine uradila i prije dvije godine u slučaju Miloša Marovića, kada je takođe Carević, pošto nije bilo zainteresovanih, na drugom ročištu preuzeo hektar zemlje mlađeg Marovića za 225.000 eura, što je bila upola manja cijena.

Kako je na sjednici pojašnjeno, ovlašćenje predsjedniku se daje, jer, ukoliko ne bi bilo zainteresovanih na drugom ročištu za kupovinu, onda bi na trećem ročištu tom imovinom koja je procijenjena na 142.000 eura, Marović namirio kompletnu novčanu kaznu, a Opština bi bila višestruko oštećena.

Bonus video: