Viši sud u Podgorici prihvatio jemstvo za ukidanje pritvora jednom od optuženih za šverc kokaina

"Jemstvo se sastoji u stavljanju hipoteke na nepokretnosti čija je vrijednost 44.800 evra. Istovremeno okrivljenom su određene mjere nadzora zabrana napuštanja mjesta boravišta, obaveza javljanja državnog organu i privremeno oduzimanje putnih isprava - pasoša. Okrivljeni će se pustiti iz pritvora nakon pravosnažnosti rješenja i nakon što se izvrši upis hipoteke na nepokretnost u korist Višeg suda u Podgorici i o tome sesudu dostavi dokaz", izjavila je Muzurović

8578 pregleda 6 komentar(a)
Školski vrod Jadran, Foto: Siniša Luković
Školski vrod Jadran, Foto: Siniša Luković

Viši sud u Podgorici donio je rješenje kojim je prihvatio jemstvo advokata Ratka Pantovića, branioca okrivljenog Radomira Osmajića, jednog od optuženih za šverc 60 kilograma kokaina na brodu "Jadran", da se u nastavku sudskog procesa brani sa slobode, kazala je Aida Muzurović, samostalni savjetnik za odnose sa javnošću.

"Jemstvo se sastoji u stavljanju hipoteke na nepokretnosti čija je vrijednost 44.800 evra. Istovremeno okrivljenom su određene mjere nadzora zabrana napuštanja mjesta boravišta, obaveza javljanja državnog organu i privremeno oduzimanje putnih isprava - pasoša. Okrivljeni će se pustiti iz pritvora nakon pravosnažnosti rješenja i nakon što se izvrši upis hipoteke na nepokretnost u korist Višeg suda u Podgorici i o tome sesudu dostavi dokaz", izjavila je Muzurović.

Suđenje optuženima za šverc oko 60 kilograma kokaina na brodu „Jadran“ zakazano je 24. decembar u Višem sudu u Podgorici.

U optužnici specijalnog tužioca se navodi da su za šverc oko 60 kilograma kokaina okrivljeni Vladimir M. Račić, koji je u bjekstvu, Dejan D. Rovčanin, takođe u bjekstvu, Duško V. Radenović, Radomir R. Osmajić i Vojin M. Stupar.

Prema navodima optužnice, u cilju realizacije kriminalnog plana, okrivljeni Duško Radenović zajedno sa Milošem Kulićem, stariji vodnik u Ratnoj mornarici Crne Gore, koji je rješenjem Višeg suda u Podgorici određen za svjedoka saradnika, su 17. aprila 2019., po prethodnom dogovoru, sa umišljajem podstreknuti na izvršenje krivičnog djela od okrivljenih Račića i Rovčanina.

Na način što su Račin i Rovćanin predložili Kuliću da obezbijedi da se na školski brod “Jadran” unese najmanje 50 kilograma kokaina, i da je ovim brodom transportuje do Istambula i obećali mu određenu nagradu.

Dodaje se da je Radenović drogu unio na brod “Jadran”, te rance sa kokainom smjestio u spavaonu ispod svog kreveta i u jednom od vojničkih ormarića. Potom je ponovo otišao do “golfa 5” i uzeo još dva ranca sa kokainom i njih smjestio u vojničke ormariće zajedno sa oružjem, a sve ovo, kako bi po dolasku broda u luku Istambul, drogu predao drugim, za sada neidentifikovanim članovima kriminalne organizacije radi dalje prodaje.

Okrivljeni Račić i Stupar su kao saizvršioci izvršili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojne droge u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja, dok je i Radenović počinio ista krivična djela.

Okrivljeni Račić i Rovčanin su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a, stav 1, a okrivljeni Radenović, Osmajić i Stupar stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a, stav 2, krivičnog zakonika Crne Gore.

Bonus video: